Γάζα: «Η μυρωδιά του θανάτου» καλύπτει τα βόρεια λέει ο Λαζαρινί της UNRWA – «Η γη αυτή μας ανήκει», υποστηρίζει ο Μπεν Γκβιρ

Με δραματικό τρόπο περιγράφει ο γενικός επίτροπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την αρωγή των Παλαιστινίων (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί, την κατάσταση που επικρατεί στην βόρεια Γάζα μετά από τρεις εβδομάδες «ασταμάτητων» ισραηλινών βομβαρδισμών.

Σύμφωνα με τον Λαζαρινί, σε όλη την περιοχή αυτό που επικρατεί είναι η «μυρωδιά του θανάτου», καθώς πτώματα είναι παγιδευμένα κάτω από συντρίμμια ή βρίσκονται πεταμένα στην μέση του δρόμου. Όπως υποστηρίζει σε σχετική του ανάρτηση στο X το προσωπικό της υπηρεσίας του, του αναφέρει ότι υπάρχουν ελλείψεις σε νερό τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη.


Όπως αναφέρει η σχετική ανάρτηση: «Οι αποστολές για τον καθαρισμό των πτωμάτων ή την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας απορρίπτονται. Στη βόρεια Γάζα, οι άνθρωποι απλά περιμένουν να πεθάνουν. Νιώθουν εγκαταλελειμμένοι, απελπισμένοι και μόνοι. Ζουν από τη μια ώρα στην άλλη, φοβούμενοι τον θάνατο σε κάθε δευτερόλεπτο».

Ο ίδιος, ζητάει «άμεση εκεχειρία», έστω και για λίγες ώρες, ώστε να μπορέσουν οι παλαιστινιακές οικογένειες να φύγουν με ασφάλεια χωρίς να σκοτωθούν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. «Αυτό είναι το ελάχιστο για να σωθούν οι ζωές των αμάχων που δεν έχουν καμία σχέση με αυτή τη σύγκρουση», προσθέτει.

Οι σαρωτικές μαζικές εντολές εκκένωσης για τους περίπου 400.000 ανθρώπους που εξακολουθούν να ζουν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, ο αποκλεισμός των παραδόσεων βοήθειας και τροφίμων και η στοχοποίηση πολιτικών υποδομών έχουν οδηγήσει σε κατηγορίες ότι το Ισραήλ διαπράττει έγκλημα πολέμου επιδιώκοντας να εκτοπίσει βίαια τον εναπομείναντα πληθυσμό.

Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, ο ακροδεξιός, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ σε σχετικό συνέδριο για τον… επανεποικισμό της Γάζας, ανέφερε: «Θα ενθαρρύνουμε την εθελοντική μεταφορά όλων των πολιτών της Γάζας. Θα τους δώσουμε την δυνατότητα να μετοικίσουν σε άλλες χώρες, γιατί αυτή η γη ανήκει σε εμάς».

Ετικέτες