Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο documentonews.gr: «Οι συνθήκες είναι μεσαιωνικές στη Γάζα, χωρίς αναισθησία τα χειρουργεία»

Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο documentonews.gr: «Οι συνθήκες είναι μεσαιωνικές στη Γάζα, χωρίς αναισθησία τα χειρουργεία»

Με δική τους ευθύνη βρίσκονται πλέον στη Γάζα όσοι έχουν απομείνει από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Μιλώντας στο Documento, ο Αχιλλέας Τζέμος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μας μεταφέρει τραγικές εικόνες και στοιχεία από τη δραματική κατάσταση που βιώνει ο άμαχος πληθυσμός, με τις συνεχείς δολοφονίες μικρών παιδιών και ολόκληρων οικογενειών, αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες όσοι γιατροί με δική τους ευθύνη παραμένουν εκεί προσπαθούν να σώσουν έστω και μία ζωή.

«Άνθρωποι αναγκάζονται να πιουν θαλασσινό νερό ή νερό που είναι μολυσμένο»

Είναι δύσκολο να μας δώσει αριθμούς. Μας λέει όμως χαρακτηριστικά «πως ενεργές οργανωμένες επιχειρήσεις στη Γάζα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Η κλινική μας στο Βόρειο τμήμα της Γάζας υπέστη ζημιές. Από το προσωπικό μας που αριθμεί περίπου 300 Παλαιστίνιους συναδέλφους, ιατρικό προσωπικό και μη, κάποιοι ελάχιστοι έχουν μείνει με δική τους ευθύνη στην κλινική για να μπορέσουν να περιθάλψουν τραυματίες. Κάποιοι άλλοι έφυγαν για να μπορέσουν να βοηθήσουν τις οικογένειες τους να εκκενώσουν. Πολλοί από αυτούς είδαν τα σπίτια τους κατεστραμμένα, πολλοί από αυτούς έχουν χάσει μέλη των οικογενειών τους. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως όλο το προσωπικό μας έχει επιβιώσει στην παρούσα φάση. Επίσης η διεθνής ομάδα, λίγο παραπάνω από 20 άτομα έχει εκκενώσει προς τη νότια πλευρά της Γάζας».

Μας περιγράφει πως «όπου και να βρίσκεσαι στη Γάζα αυτή τη στιγμή είσαι σε κίνδυνο, διότι οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και στο νότιο κομμάτι, απλά με μικρότερη ένταση από ότι στο Βορρά. Έχουμε και ιατρικό προσωπικό που έχει αποφασίσει να πάει σε άλλες ιατρικές δομές να βοηθήσει. Η κατάσταση είναι χαοτική. Υπάρχουν πάνω από 10.000 τραυματίες αυτήν τη στιγμή και νομίζω πως όσο μιλάμε ανεβαίνουν κατακόρυφα. Υπάρχουν βέβαια πάρα πολλοί νεκροί και αγνοούμενοι, οι οποίοι έχουν θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που έχουν βομβαρδιστεί.

Ετοιμαζόμαστε επιχειρησιακά, έτσι ώστε όταν μας δοθούν εγγυήσεις ασφάλειας για το προσωπικό μας να προχωρήσουμε σε πιο εκτεταμένες επιχειρήσεις -και ιατρικές και παροχής βασικών αναγκών-. Αυτή τη στιγμή ούτε ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν δημιουργηθεί ούτε εγγυήσεις ασφάλειας έχουμε λάβει από κανέναν. Τώρα ούτε μπαίνει κανείς ούτε βγαίνει. Η πολιορκία είναι πάρα πολύ σκληρή. Νερό δεν υπάρχει. Έχουμε πληροφορίες πως άνθρωποι αναγκάζονται να πιουν θαλασσινό νερό ή νερό που είναι μολυσμένο.

Με το τελεσίγραφο για την εκκένωση άνω του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων από το βορρά προς το νότο σε συνδυασμό με το άλλο ένα εκατομμύριο, έχουμε 2 εκατομμύρια ανθρώπους στοιβαγμένους σε ένα πολύ μικρό κομμάτι γης. Μιλάμε για γυναίκες, έγκυες, παιδιά, ηλικιωμένους. Όλοι αυτοί που θα πάνε τουαλέτα, τι νερό θα πιουν, τι θα φάνε και πού θα κοιμηθούν; Πέρα από τις εχθροπραξίες και τα θύματα βομβαρδισμών προχωράμε ολοταχώς προς μια ευρύτερη καταστροφή με ξέσπασμα επιδημιών. Αν κάτι δεν αλλάξει άμεσα θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από το ήδη υπάρχον, που είναι εφιαλτικό. Δεν θα ήθελα καν να σκεφτώ την κατάσταση αυτή να συνεχίζεται περισσότερες ημέρες», εξηγεί ο κ. Τζέμος.

Ο φόβος για τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί είναι υπαρκτός και μεγάλος. «Επικρατεί το απόλυτο χάος, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής μέσα στη Γάζα, ακόμα και αν βρίσκεται σε νοσοκομείο, όπως είδαμε και εχθές το βράδυ. Και βέβαια φοβόμαστε και ανησυχούμε για τους Παλαιστίνιους συναδέλφους μας και τη διεθνή ομάδα. Αυτή τη στιγμή όλοι είναι εγκλωβισμένοι μέσα στη Γάζα, που είναι πεδίο βομβαρδισμού».

Ερωτώμενος για το αν προβλέπει να υπάρξουν συζητήσεις για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, απάντησε πως εύχεται να υπάρξουν συζητήσεις, ωστόσο  δεν έχει καμία ορατότητα στο αν γίνεται αυτή η κουβέντα και σε ποιο στάδιο διαπραγματεύσεων βρίσκεται. Ελπίζει «να επικρατήσουν οι ψυχραιμότεροι γιατί το πράγμα πάει από το κακό στο χειρότερο», όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν ούτε αναισθητικά, ούτε και παυσίπονα-Τα χειρουργεία γίνονται χωρίς αναισθησία

Για τα επίπεδα βιαιότητας των οποίων έχουμε γίνει μάρτυρες σχολιάζει πως «η κρίση στη Γάζα μονοπωλεί το ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι η μοναδική.  Έχουμε τους 3 συνεχόμενους σεισμούς στο Αφγανιστάν που έχουν οδηγήσει σε χιλιάδες νεκρούς, έχουμε το συνεχιζόμενο πόλεμο στο Σουδάν με πρωτοφανή αγριότητα, το οποίο όμως είναι εκτός της προσοχής που δίνουν τα μέσα ενημέρωσης και βέβαια ο πόλεμος στην Ουκρανία που συνεχίζεται.

Ο πολεμος ειναι παντα ασχημος, αυτό ομως που διαφοροποιεί αυτο που βλεπουμε στη Γάζα ειναι πως προκειται για μια πολυ μικρη έκταση που ουτε να βγεις μπορεις ουτε να μπεις. Ακόμη και οι εκτοπισμένοι που συνήθως σε άλλες περιπτώσεις θα τρέξουν μακριά να σωθούν, στη Γάζα δεν μπορούν να φύγουν, εφόσον από τη μία είναι η θάλασσα και από την άλλη είναι εγκλωβισμένοι. Άρα όταν λαμβάνουν χώρα εχθροπραξίες και βομβαρδισμοί είναι σχεδόν σίγουρο πως θα έχουμε μεγάλο αριθμό άμαχου πληθυσμού νεκρού. Καταλαβαίνετε λοιπόν, πως οι ίδιες οι συνθήκες της κατάστασης την κάνουν μοναδική και πάρα πολύ επικίνδυνη».

Υπάρχουν τρομερές ελλείψεις «σε φάρμακα, σε τροφή, σε καύσιμα, σε νερό. Σίγουρα υπάρχει και έλλειψη σε αίμα. Αυτό που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε είναι πως γίνονται χειρουργεία χωρίς αναισθησία. Δεν υπάρχουν ούτε αναισθητικά ούτε και παυσίπονα», τονίζει ο κ. Τζέμος. «Πολλοί χειρουργοί και γιατροί προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν σε μεσαιωνικές συνθήκες. Αυτό το πράγμα πρέπει να αντιμετωπιστεί, δεν μπορούμε να το κοιτάζουμε και να γυρνάμε από την άλλη. Είναι κάτι που μας πονάει πάρα πολύ, μας θυμώνει και μας τρομάζει. Οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις πρέπει να το σταματήσουν αυτό», καταλήγει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter