Γάζα: Επίθεση του Ισραήλ σε αυτοκινητοπομπή βοήθειας του ΟΗΕ καταγγέλλει η UNRWA

Γάζα: Επίθεση του Ισραήλ σε αυτοκινητοπομπή βοήθειας του ΟΗΕ καταγγέλλει η UNRWA
Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο Χαν Γιουνίς, Λωρίδα της Γάζας, Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024. (AP Photo/Abdel Kareem Hana)»

Μια αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ επλήγη από «σφοδρούς πυροβολισμούς» από τις ισραηλινές δυνάμεις σε σημείο ελέγχου, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς την πόλη της Γάζας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA.

«Ισχυρά πυρά από τις ισραηλινές δυνάμεις εναντίον αυτοκινητοπομπής του ΟΗΕ που κατευθύνεται προς την πόλη της Γάζας. Αν και δεν υπάρχουν θύματα, οι ομάδες μας αναγκάστηκαν να σκύψουν και να καλυφθούν» στο περιστατικό της Κυριακής, σύμφωνα με τον επικεφαλής της UNRWA, Γενικό Επίτροπο Φιλίπ Λαζαρινί, σε ανάρτησή του στο Χ, με την οποία ζητούσε να λογοδοτήσουν οι δράστες.

Ένα τεθωρακισμένο όχημα χτυπήθηκε από «τουλάχιστον πέντε σφαίρες» ενώ περίμενε λίγο πριν από το σημείο ελέγχου των ισραηλινών δυνάμεων νότια του Γουάντι Γάζα, το οποίο χωρίζει το βόρειο και το νότιο τμήμα του θύλακα, σημείωσε.

«Το αυτοκίνητο υπέστη σοβαρές ζημιές, και αποσύρθηκε από τη φάλαγγα. Οι ομάδες ανασυντάχθηκαν και τελικά έφτασαν στην πόλη της Γάζας», δήλωσε ο κ. Λαζαρινί, προσθέτοντας ότι η αποστολή είχε «συντονιστεί και εγκριθεί» από τις ισραηλινές αρχές «όπως όλες οι άλλες παρόμοιες κινήσεις του ΟΗΕ»

 

Νέες εντολές εκκένωσης επηρεάζουν στο Χαν Γιουνίς

Η εξέλιξη αυτή ήρθε καθώς συνεχίστηκαν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές ενώ το βαρύ πυροβολικό πλήττει στόχους σε χωριά ανατολικά του Χαν Γιουνίς της Γάζας. Νέες εντολές εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό έχουν εκδοθεί για τους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο σε περιοχές που είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει ως «ασφαλή» ανθρωπιστική περιοχή δυτικά του Χαν Γιουνίς, όπου πιστεύεται ότι βρίσκουν καταφύγιο περίπου 400.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που επικαλούνται τον ισραηλινό στρατό ανέφεραν ότι θα ήταν επικίνδυνο να παραμείνει κανείς σε αυτές τις περιοχές, καθώς σκοπεύει να απαντήσει σε επιθέσεις που εξαπολύονται εναντίον του από εκεί.

Σύμφωνα με το γραφείο συντονισμού της βοήθειας του ΟΗΕ, OCHA, περίπου εννέα στους δέκα ανθρώπους στη Γάζα έχουν εκτοπιστεί τουλάχιστον μία φορά από τον περασμένο Οκτώβριο.

Πολλοί ζουν σε άθλιες συνθήκες, προειδοποίησε η υπηρεσία του ΟΗΕ, εν μέσω «έξαρσης» μολυσματικών ασθενειών. Επικαλέστηκε την υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ, τον ΠΟΥ, η οποία ανέφερε ότι από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 7 Ιουλίου έχουν καταγραφεί σχεδόν ένα εκατομμύριο κρούσματα οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων.

«Σχεδόν 575.000 περιπτώσεις οξείας υδαρής διάρροιας και περισσότερες από 100.000 περιπτώσεις ίκτερου έχουν επίσης καταγραφεί», ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε μια ενημέρωση, αν και ο πραγματικός αριθμός των λοιμώξεων είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος.

Αύξηση των δολοφονιών παιδιών στη Δυτική Όχθη

Εν τω μεταξύ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF) ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι δολοφονίες νέων υπερτριπλασιάστηκαν από τις 7 Οκτωβρίου, σε σύγκριση με τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, με έναν Παλαιστίνιο νέο να πεθαίνει κάθε δύο ημέρες, κατά μέσο όρο.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ ανέφερε ότι 143 Παλαιστίνια παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, από τότε που οι τρομοκρατικές επιθέσεις υπό την ηγεσία της Χαμάς στο Ισραήλ πυροδότησαν τον πόλεμο στη Γάζα, σε σύγκριση με 41 Παλαιστίνια παιδιά που σκοτώθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Δύο ισραηλινά παιδιά σκοτώθηκαν επίσης στη Δυτική Όχθη σε βίαια επεισόδια που σχετίζονται με τις συγκρούσεις κατά την ίδια περίοδο, ανέφερε η UNICEF, προσθέτοντας ότι περισσότερα από 440 παλαιστινιακά παιδιά έχουν επίσης τραυματιστεί με αληθινά πυρομαχικά.

«Εδώ και χρόνια, τα παιδιά που ζουν στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, έχουν εκτεθεί σε φρικτή βία», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ. «Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά, συμπίπτοντας με την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στο εσωτερικό της Γάζας. Βλέπουμε συχνές καταγγελίες ότι Παλαιστίνια παιδιά συλλαμβάνονται καθώς επιστρέφουν στο σπίτι τους από το σχολείο ή πυροβολούνται ενώ περπατούν στους δρόμους. Η βία πρέπει να σταματήσει τώρα».

 

Διαβάστε επίσης:

Τζο Μπάιντεν: Επιστροφή στον Λευκό Οίκο μετά τον Covid – Θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου

Η Κάμαλα Χάρις αναζητά υποψήφιο αντιπρόεδρο – Τα τρία ονόματα που «παίζουν»

Τραμπ, Πούτιν, Κιμ, Ομπάμα και άλλοι στην… επίδειξη μόδας με ΑΙ από τον Ίλον Μασκ (Video)

Κάμαλα Χάρις: Εξασφάλισε τους εκλέκτορες για το χρίσμα – Τα επόμενα βήματα μέχρι το Συνέδριο των Δημοκρατικών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter