Γάζα: «Ένας πόλεμος κατά της υγείας των γυναικών» – Αποκαλυπτική έκθεση του ΟΗΕ

Με το κράτος του Ισραήλ να προωθεί μια γενικευμένη ανάφλεξη σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, και τις καθημερινές δολοφονίες να συνεχίζονται, κάποια πολύ σοβαρά ζητήματα έχουν περάσει δυστυχώς σε δεύτερο πλάνο. Ένα από τα πολύ σημαντικά ζητήματα που οξύνεται σημαντικά λόγω της καταστροφής των υποδομών υγείας είναι αναμφισβήτητα η υγεία των γυναικών και η δραματική της επιδείνωση, κάτι που περιγράφεται στην έκθεση της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τις γυναίκες (UN Women) με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Συναγερμός για το φύλο: Γάζα: Ένας πόλεμος κατά της υγείας των γυναικών»

Τα στοιχεία που αναφέρονται στον επίσημο ιστότοπο του ΟΗΕ είναι αποκαλυπτικά, καθώς 177.000 γυναίκες στην Γάζα αντιμετωπίζουν κινδύνους για την υγεία τους που μπορούν να τις οδηγήσουν στον θάνατο. Μάλιστα, σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι είναι 162.000 γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά μη μεταδοτικά νοσήματα όπως διαβήτη, καρκίνο και καρδιαγγειακά ή υπερτασικά νοσήματα, με τις πιο ευάλωτες να είναι αναμφισβήτητα οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα ότι 30.841 γυναίκες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του διαβήτη, 107.443 το κίνδυνο της υπέρτασης, 18.583 τον κίνδυνο των καρδαγγειακών παθήσεων και 5.201 τον καρκίνο.

Μάλιστα για τις τελευταίες σημειώνεται ότι ενώ χρειάζονται θεραπεία άμεσα, όλες οι υπηρεσίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν βρίσκονται σε αναστολή. Μάλιστα, οι ερευνητές του ΟΗΕ κατάφεραν να πάρουν συνέντευξη και από εφτά γυναίκες που βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση και όλες δήλωσαν ότι δεν μπορούν να έχουν καμία πρόσβαση σε θεραπεία και φαρμακευτική περίθαλψη.
Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι εξαιτίας του υπερπληθυσμού που εγκαθίσταται στα καταφύγια και της ανεπαρκούς ποιότητας νερού, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν προσβληθεί από οξείς αναπνευστικές λοιμώξεις, ίκτερο, διάρροια και δερματικά εξανθήματα. Η έκθεση σημειώνει ότι οι γυναίκες αποτελούν λόγω των συνθηκών έναν πολύ πιο ευάλωτο πληθυσμό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι αποτελούν τα 2/3 των κρουσμάτων γαστρεντερικών παθήσεων και ηπατίτιδας Α.

Εκτός αυτών υπολογίζεται ότι 155.000 έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες αντιμετωπίζουν εμπόδια στην προγεννητική και μεταγεννητική περίθαλψη. Μεταξύ των εγκύων γυναικών που έδωσαν συνέντευξη για τη συγκεκριμένη έκθεση, σχεδόν όλες βίωσαν δυσκολίες που σχετίζονται με τη διατροφή. Είναι ενδεικτικό ότι περίπου το 69 τοις εκατό είχε βιώσει επιπλοκές όπως ουρολοίμωξη λοιμώξεις, αναιμία, πρόωρος τοκετός και υπερτασικές διαταραχές. Φυσικά μία σημαντική πτυχή του προβλήματος είναι και η ψυχική υγεία Χαρακτηριστικά, περίπου το 75% των γυναικών δήλωσε ότι αισθάνεται τακτικά κατάθλιψη- το 62% δεν μπορεί συχνά να κοιμηθεί και το 65% νιώθει συχνά νευρικότητα και βασανίζεται από εφιάλτες.

Συνεπώς, όπως αποδεικνύεται σε ακόμα μια έκθεση ενός έγκριτου οργανισμού, είναι ολόκληρη η ζωή χιλιάδων ανθρώπων στην Παλαιστίνη που έχει μετατραπεί σε εφιάλτη. Και φυσικά όπως θα περίμενε κανείς αυτός ο εφιάλτης χτυπάει περισσότερο τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι γυναίκες. Αυτό, όμως, που δεν θα περίμενε, κάποιος αν πίστευε τις επίσημες θέσεις του Ισραήλ θα ήταν το πως ένα κράτος που υποστηρίζει επίσημα για τον εαυτό του ότι προωθεί την ισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών, τελικά με υποτιθέμενο στόχο να σώσει τις γυναίκες από τους αντιπάλους του, θα τις οδηγούσε σε αυτήν την καθημερινή κόλαση.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Πολιτική κόντρα με φόντο τον φονικό τυφώνα Χελίν – 130 νεκροί και τεράστιες καταστροφές (Video)

Μισέλ Μπαρνιέ: Μέτρα για την μείωση του δημόσιου χρέους ανακοίνωσε στις προγραμματικές του δηλώσεις

Ερντογάν: «Η ισραηλινή επιθετικότητα περιλαμβάνει και την Τουρκία»

Ετικέτες