Γάζα: Ένα στα τρία παιδιά κάτω των 2 ετών αντιμετωπίζει οξύ υποσιτισμό

Γάζα: Ένα στα τρία παιδιά κάτω των 2 ετών αντιμετωπίζει οξύ υποσιτισμό

Ένα στα τρία παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών στη βόρεια Γάζα αντιμετωπίζει τώρα οξύ υποσιτισμό και ο λιμός είναι στον ορίζοντα, δήλωσε σήμερα η κύρια υπηρεσία του ΟΗΕ που λειτουργεί στον παλαιστινιακό θύλακα.

“Ο υποσιτισμός των παιδιών εξαπλώνεται γρήγορα και φθάνει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα στη Γάζα”, ανέφερε το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή (UNRWA) σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πέντε και πλέον μήνες αεροπορικής και χερσαίας ισραηλινής εκστρατείας στη Γάζα το μεγαλύτερο μέρος του θύλακα έχει μετατραπεί σε ερείπια και οι περισσότεροι από τα 2,3 εκατομμύρια κάτοικοί της είναι εκτοπισμένοι και αντιμετωπίζουν μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.

Νοσοκομεία στη Γάζα κάνουν λόγο για θανάτους παιδιών από υποσιτισμό και αφυδάτωση.

Το διεθνές παρατηρητήριο διατροφικής ανασφάλειας, το IPC (Integrated Food Security Phase Classification), αναμένεται να δημοσιοποιήσει σύντομα έκθεση για την έκταση της κρίσης λιμού στη Γάζα. Τον Δεκέμβριο είχε αναφέρει πως υπάρχει κίνδυνος λιμού στην περίοδο προβολής μέχρι τον Μάιο.

Για να κηρύξει λιμό το IPC, θα πρέπει τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού να υποφέρει από ακραίες ελλείψεις τροφίμων, με ένα στα τρία παιδιά να αντιμετωπίζει οξύ υποσιτισμό και δύο ανθρώπους στους 10.000 να πεθαίνουν καθημερινά από πείνα ή υποσιτισμό και αρρώστια.

Δεν υπάρχουν πλέον μωρά φυσιολογικού μεγέθους στη Γάζα

Στη Γάζα, οι γιατροί δεν βλέπουν πλέον «μωρά φυσιολογικού μεγέθους»: αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δήλωσε την Παρασκευή (15/3) «τρομοκρατημένος» για τις κατά μέσο όρο 180 γυναίκες οι οποίες, πεινασμένες, αφυδατωμένες, φέρνουν παιδιά στον κόσμο στον παλαιστινιακό θύλακο κάθε μέρα.

«Προσωπικά, φεύγω από τη Γάζα αυτή την εβδομάδα με τρόμο για το ένα εκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια στη Γάζα, για τις 650.000 γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης, πάνω απ’ όλα για τις 180 γυναίκες που γεννούν καθημερινά», τόνισε ο Ντόμινικ Άλεν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) στα παλαιστινιακά εδάφη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ψηφιακά, μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ιερουσαλήμ.

Μπόρεσε να επισκεφθεί κάποια νοσοκομεία όπου εξακολουθούν να λειτουργούν μαιευτήρια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας – όπου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 31.000 άνθρωποι αφότου άρχισαν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, κατά το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

«Γιατροί ανέφεραν πως δεν βλέπουν πλέον βρέφη φυσιολογικού μεγέθους (…) Αντιθέτως, τραγικά, βλέπουν περισσότερο βρέφη που γεννιούνται νεκρά και περισσότερους θανάτους νεογνών», συνέχισε ο κ. Άλεν, περιγράφοντας έγκυες «εξαντλημένες, από τον φόβο, από το ότι αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν επανειλημμένα, από την πείνα», από την αφυδάτωση. «Οι μητέρες θα έπρεπε να παίρνουν τα μωρά τους στην αγκαλιά τους, όχι να τα τυλίγουν σε νεκρικούς σάκους», ξέσπασε.

Υπογράμμισε επίσης την έλλειψη βασικών προϊόντων, όπως τα αναισθητικά για περιπτώσεις που χρειάζονται καισαρικές τομές, και κατήγγειλε την άρνηση των ισραηλινών αρχών να αφήσουν να περάσουν φορτία της UNFPA με βοήθεια, ιδίως «κιτ μαιευτικής», και ότι αφαιρούν είδη όπως φακοί, ή φωτοβολταϊκά πλαίσια.

«Αν μπορούσα να ζωγραφίσω έναν πίνακα όσων είδα και άκουσα όσο ήμουν στη Γάζα (…) είναι εφιάλτης μεγαλύτερος από ανθρωπιστική κρίση, είναι κρίση για την ανθρωπότητα», είπε. «Χειρότερος από ό,τι θα μπορούσα να περιγράψω, από ό,τι δείχνουν οι φωτογραφίες, από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε».

Όσα είδε διασχίζοντας τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας είπε πως «του ράγισαν την καρδιά», κάνοντας λόγο για «απερίγραπτα συναισθήματα» στα μάτια των ανθρώπων.

«Όλος ο κόσμος που είδαμε, με τον οποίο μιλήσαμε, ήταν αποστεωμένος, τρομερά αδυνατισμένος, πεινούσε, έκανε χειρονομίες προσπαθώντας να μας πει πως χρειάζεται κάτι να φάει», περιέγραψε.

Αφηγήθηκε ακόμη ότι περνώντας από σημείο ελέγχου του στρατού, είδε «μικρό αγόρι, που ήταν δεν ήταν 5 χρονών, να βαδίζει τρομοκρατημένο, με τα χέρια ψηλά, έχοντα πίσω του την αδελφή του, ένα-δυο χρόνια μεγαλύτερη, που κρατούσε λευκή σημαία».

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Ετικέτες

Documento Newsletter