Γάζα: «Ελέγχουμε πλέον τη Ράφα», λέει το Ισραήλ – Πιέσεις ΗΠΑ για εκεχειρία πριν τις αμερικανικές εκλογές

Γάζα: «Ελέγχουμε πλέον τη Ράφα», λέει το Ισραήλ – Πιέσεις ΗΠΑ για εκεχειρία πριν τις αμερικανικές εκλογές

«Η ταξιαρχία (της Χαμάς) στη Ράφα νικήθηκε και πάνω από 150 υπόγειες σήραγγες καταστράφηκαν», ανακοίνωσε το Ισραήλ, ενώ την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ επιδιώκουν να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα πριν τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, ασκώντας πιέσεις στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε συνδιάλεξη που είχε χθες ο Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Αμερικανός πρόεδρος «τόνισε ότι επείγει να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων» που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την Τετάρτη.

Αναφέρθηκε επίσης στις «επικείμενες συνομιλίες στο Κάιρο για να ξεπεραστούν τα όποια εναπομείναντα εμπόδια», πρόσθεσαν σε λακωνικό δελτίο Τύπου οι υπηρεσίες του, την ώρα που οι ελπίδες πως θα συναφθεί τέτοια συμφωνία σβήνουν.

Ο κ. Μπάιντεν ενημέρωσε ακόμη τον κ. Νετανιάχου για τις «ενεργές και συνεχιζόμενες αμερικανικές προσπάθειες για να υποστηριχθεί η άμυνα του Ισραήλ έναντι των απειλών που προέρχονται από το Ιράν και τρομοκρατικές οργανώσεις» που χαρακτηρίζονται συνδεδεμένες με αυτό στο κείμενο, «συμπεριλαμβανομένων» του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ και του υεμενίτικου κινήματος Ανσάρ Αλλάχ, γνωστού επίσης ως Χούθι, από το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του.

Η Κάμαλα Χάρις, αντιπρόεδρος και υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, συμμετείχε στη συνδιάλεξη, σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία.

Η συνδιάλεξη ακολούθησε την περιοδεία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή, με σκοπό να ασκηθεί πίεση για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ακαρπες οι προσπάθειες Μπλίνκεν

Ο Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε την Τρίτη τη Χαμάς να δεχθεί την πιο πρόσφατη αμερικανική πρόταση για να κηρυχθεί εκεχειρία, αναγνώρισε πάντως πως υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις με το Ισραήλ, ολοκληρώνοντας την ένατη περιοδεία του στην περιοχή από την 7η Οκτώβριο.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας προειδοποίησε ότι η πρόταση για κατάπαυση του πυρός πιθανόν αποτελούσε την «τελευταία ευκαιρία» να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη.
Καθώς ο πόλεμος διανύει την 320ή ημέρα του, ο χρόνος είναι «μετρημένος», είπε, μετά τις επισκέψεις του κατά σειρά στο Κατάρ, στην Αίγυπτο – χώρες που μεσολαβούν μαζί με τις ΗΠΑ στις έμμεσες διαπραγματεύσεις- και στο Ισραήλ.

Για τις ΗΠΑ, η ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να συμβάλλει να αποτραπεί ο κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, έπειτα από τις απειλές του Ιράν και συμμάχων του να ανταποδώσουν τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη, που αποδόθηκε στο Ισραήλ από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Το Ισραήλ ελέγχει πλέον τη Ράφα, λέει ο υπουργός Άμυνας Γκάλαντ

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «νίκησαν» τις μονάδες του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα κλειστά σύνορα του παλαιστινιακού θυλάκου με την Αίγυπτο.

«Η ταξιαρχία (της Χαμάς) στη Ράφα νικήθηκε και πάνω από 150 υπόγειες σήραγγες καταστράφηκαν» στον τομέα αυτόν, διαβεβαίωσε. Πρόσθεσε πως έδωσε διαταγή στα στρατεύματά του να επικεντρωθούν στην καταστροφή των υπόγειων σηράγγων που απομένουν στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο το προσεχές διάστημα.

Ο ισραηλινός στρατός άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα στις αρχές Μαΐου, αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή και ανησυχία για τους αμάχους, ώστε να καταστρέψει, όπως έλεγαν οι επιτελείς του, τις εναπομείνασες δυνάμεις της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων εκεί. Περίπου 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι που είχαν καταφύγει στη Ράφα στην πλειονότητά τους έφυγαν.

Τουλάχιστον 11 νεκροί σε ισραηλινό βομβαρδισμό πολυκατοικίας στην Μπέιτ Λάχια

Τουλάχιστον ένδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ο στρατός του Ισραήλ βομβάρδισε πολυκατοικία στη Λωρίδα της Γάζας, στην Μπέιτ Λάχια (βόρεια), τις πρώτες πρωινές ώρες, μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Ανοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθούν καταιγίδες

ΗΠΑ: Νέα επίθεση Τραμπ, πίσω από αλεξίσφαιρα τζάμια, στην Χάρις

Συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων – Δυσάρεστες αναμνήσεις ξύπνησαν οι ανακοινώσεις διεθνώς για τον ιο Mpox

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένονται δύσκολες αποφάσεις για Αυγή και Κόκκινο – Τι λένε οι εργαζόμενοι

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter