Γάζα: «Δεν είχαμε δει άσπρο αλεύρι για δύο μήνες» – Νέες μαρτυρίες θυμάτων για τη «σφαγή του αλευριού»

Γάζα: «Δεν είχαμε δει άσπρο αλεύρι για δύο μήνες» – Νέες μαρτυρίες θυμάτων για τη «σφαγή του αλευριού»

Στις 29 Φεβρουαρίου, 118 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 760 τραυματίστηκαν ενώ περίμεναν ένα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας. Κάποιοι από τους επιζώντες δήλωσαν πρόσφατα στη Le Monde πώς τελικά εκεί που περίμεναν για λίγο αλεύρι έγιναν στόχος ισραηλινών πυρών.

Τι προηγήθηκε όμως αυτής της αποτρόπαιης σφαγής από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις;

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της Le Monde, η φήμη κυκλοφορούσε στην πόλη της Γάζας εδώ και αρκετές ημέρες: Οι διανομές βοήθειας είχαν ξαναρχίσει στις νότιες εισόδους της πόλης. Κάποιες διανομές είχαν και σακιά με αλεύρι, για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες. Στα ερειπωμένα βόρεια προάστια του θύλακα, η πείνα είχε αντικαταστήσει τον φόβο για τις βόμβες.

Διαβάστε επίσης – Γάζα: Νέες επιθέσεις του Ισραήλ με 13 νεκρούς – Χτυπήθηκε «ζώνη ασφαλείας» για τρίτη φορά, πεθαίνουν από πείνα

Στις 28 Φεβρουαρίου, ο Saleh (το όνομα του οποίου άλλαξε κατόπιν αιτήματός του) άκουσε για μια από αυτές τις διανομές στην ακτή. Ήταν απρόθυμος να πάει: «Κάθε φορά, οι άνθρωποι δέχονται πυρά» περιμένοντας τα κομβόι, εξήγησε ο 37χρονος πατέρας, ο οποίος μίλησε με τη Le Monde τηλεφωνικά – η Γάζα είναι ακόμα κλειστή για ξένους δημοσιογράφους. Τρεις ημέρες νωρίτερα, τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί στο Al-Nabulsi. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγράψει περίπου 15 περιστατικά στα οποία οι κάτοικοι της Γάζας στοχοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης διανομής – σχεδόν πάντα με αποτέλεσμα το θάνατο.

«Δεν είχα δει άσπρο αλεύρι για δύο μήνες. Ένα σακί [25 κιλών] κοστίζει περίπου 1.000 δολάρια. Αποφάσισα να πάω με μερικούς φίλους. Φύγαμε νωρίς, πριν ξημερώσει και βρήκαμε ένα σημείο δίπλα στη θάλασσα. Ανάψαμε φωτιά γιατί έκανε κρύο», θυμάται ο Σάλεχ. Εκείνο το βράδυ, πολλοί άνθρωποι έφτασαν σε μικρές ομάδες καθώς περνούσε η νύχτα. «Κάποιοι άνθρωποι ήταν στην παραλία, άλλοι στον ασφαλτόδρομο, κάποιοι είχαν καταφύγει στα κατεστραμμένα κτίρια τριγύρω», περιέγραψε ο δημοσιογράφος Mohammed Qreiqea, ο οποίος πήγε στο σημείο γύρω στη 1 τα ξημερώματα και μετά έφυγε ξανά.

Για πολύ κόσμο φαινόταν απίστευτο που θα έφτανε βοήθεια τόσο Βόρεια για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. Όσοι είχαν δυνάμεις από κάθε σπίτι πήγαν προς κάποιο κεντρικό σημείο περιμένοντας να βρουν τα φορτηγά. Καθώς έπαιρναν στα χέρια τους τα σακιά με το αλεύρι, οι Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ.

“Πήρα βοήθεια απ’ το πρώτο φορτηγό και μετά, καθώς γυρνούσα, χτυπήθηκα από δυο σφαίρες από το τανκ, μία στην πλάτη μου και μία στην παλάμη μου”, λέει ο Μαχμούντ Ιμπραχίμ.

Μια άλλη μάρτυρας, η Ατίγια Αμπντελφατάχ λέει: “Το πρώτο και το δεύτερο φορτηγό έφτασαν και ο κόσμος πλησίασε και άρχισε να παίρνει βοήθεια. Όταν έφτασαν το τρίτο και το τέταρτο φορτηγό, οι δυνάμεις της κατοχής άρχισαν να πυροβολούν. Κατάφερα να πάρω το κομμάτι της βοήθειας που μου αντιστοιχούσε και αποφάσισα να γυρίσω σπίτι μου. Τότε ήταν που με χτύπησε μια σφαίρα στην πλάτη μου, ενώ ήμουν γύρω στα 700 μέτρα από το σημείο που στάθμευαν τα ισραηλινά τανκς”.

Τις πρώτες ώρες μετά τη σφαγή, το Ισραήλ ξεκίνησε για ακόμη μια φορά την κατασκευή ψεμάτων.

Στην αρχή άρχισαν να λένε πως οι Παλαιστίνιοι φταίνε για τους θανάτους και πως οι νεκροί οφείλονται σε ποδοπάτημα. Ανακοίνωσαν πως: “Νωρίς το πρωί, καθώς εισέρχονταν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας, κάτοικοι της Γάζας περικύκλωσαν τα φορτηγά και έκαναν πλιάτσικο στις προμήθειες. Στη διάρκεια του περιστατικού, δεκάδες κάτοικοι της Γάζας τραυματίστηκαν λόγω των σπρωξιμάτων και του ποδοπατήματος.

Όμως, όταν ήρθαν στη δημοσιότητα τα βίντεο, άλλαξαν το σενάριο και πλέον παραδέχονταν ότι άνοιξαν πυρ, αλλά ο σκοπός τους ήταν να… σώσουν τους Παλαιστίνιους από το ποδοπάτημα: “ένας όχλος όρμηξε στο κονβόι και κατάφερε να το σταματήσει. Τα τανκς που βρίσκονταν εκεί για να προστατεύσουν το κονβόι είδαν ότι κάτοικοι της Γάζας ποδοπατούνταν και έτσι με προσοχή προσπάθησαν να σκορπίσουν το πλήθος, ρίχνοντας κάποιες προειδοποιητικές βολές”. Ένας σύμβουλος του Νετανιάχου έφτασε το ψέμα σε άλλα επίπεδα, λέγοντας πως ήταν η Χαμάς που άνοιξε πυρ και σκότωσε τον κόσμο.

 

Ετικέτες

Documento Newsletter