Το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης αλλά και το Trinity College στο Δουβλίνο αποφάσισαν να διακόψουν τις σχέσεις με ισραηλινές εταιρείες έπειτα από τις πιέσεις και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών που εδώ και μέρες διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης.
Συγκεκριμένα, οι φοιτητές του Trinity College στο Δουβλίνο διέκοψαν μετά από πέντε ημέρες την κινητοποίησή τους μετά την απόφαση της πρυτανείας να σταματήσει τη συνεργασία με ισραηλινές εταιρείες. Η διοίκηση του πανεπιστημίου ήρθε σε συμφωνία με τους φοιτητές, η οποία προβλέπει ότι το Trinity θα σταματήσει τη συνεργασία με ισραηλινές εταιρείες που έχουν δραστηριότητες στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και εμφανίζονται στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Το Trinity, επίσης, θα επιχειρήσει να σταματήσει τη συνεργασία και με άλλες ισραηλινές εταιρείες. Όπως αναφέρει ο Guardian, ο κατάλογος προμηθευτών του Trinity College περιλαμβάνει μόνο μία ισραηλινή εταιρεία, με την οποία η συνεργασία θα συνεχιστεί μέχρι τον Μάρτιο του 2025 για λόγους που έχουν να κάνουν με το συμβόλαιο.
Η κινητοποίηση στο campus του Trinity College, ανάλογη με αυτές σε αμερικανικά πανεπιστήμια, ξεκίνησε στις 3 Μαΐου όταν φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές έστησαν δεκάδες σκηνές στο Fellows’ Square.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η αστυνομία έδιωξε βίαια τους διαδηλωτές σε πολλά πανεπιστήμια, δεν έγινε καμία προσπάθεια να διαλυθούν οι διαμαρτυρόμενοι. Αντίθετα, κοσμήτορας του πανεπιστημίου που ηγήθηκε των συνομιλιών με τους φοιτητές, τους ευχαρίστησε για την «αλληλεγγύη» τους.
Σήμερα ο Ρίσι Σούνακ θα υποδεχτεί το νούμερο 10 της Ντάνουνιγκ Στρητ αντιπρυτάνεις από ορισμένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια, με κύριο θέμα τη δράση για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αντισημιτικής ρητορικής στις πανεπιστημιουπόλεις.
Πριν από τη συνάντηση, ο Σούνακ δήλωσε: «Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι χώροι εξαντλητικού διαλόγου αλλά και χώροι ανεκτικότητας και σεβασμού για κάθε μέλος της κοινότητας».
Και το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης
Παράλληλα, η έκτακτη συνέλευση των καθηγητών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (UB) που πραγματοποιήθηκε αυτή την Τετάρτη ενέκρινε πρόταση που ζητά «τη διακοπή των θεσμικών και ακαδημαϊκών σχέσεων» με ισραηλινά ιδρύματα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη.
Η πρόταση, που προωθήθηκε από τις ομάδες «Πανεπιστήμια με την Παλαιστίνη» και «Palestine UB», εγκρίθηκε με 59 ψήφους υπέρ, 23 κατά και 37 αποχές και απαιτεί από τα διοικητικά όργανα του πανεπιστημίου να διακόψουν τις σχέσεις με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και άλλα ισραηλινά ιδρύματα «ως μηχανισμό πίεσης προς το κράτος του Ισραήλ μέχρι να τερματιστεί η γενοκτονία και να εξαλειφθεί το ισραηλινό σύστημα απαρτχάιντ και να τερματιστεί ο εποικισμός της Παλαιστίνης».
Η πρόταση ζητά επίσης από το πανεπιστήμιο να αποφύγει να συμβάλει στη «διαιώνιση της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης» και καλεί την ισπανική και την καταλανική κυβέρνηση να διακόψουν τις σχέσεις με το Ισραήλ, ξεκινώντας από την παύση του εμπορίου όπλων. Η πρόταση αυτή ψηφίστηκε ήδη στο Πολυτεχνείο της Καταλονίας (UPC) τον Ιανουάριο και θα μεταφερθεί και στα υπόλοιπα καταλανικά πανεπιστήμια.
Δείτε επίσης:
«Τρελός» πιλότος παίζει τον ύμνο του Ολυμπιακού με τρομπέτα στο αεροπλάνο και γίνεται viral (Video)
Euroleague: Το πρόγραμμα του Final 4 – Πότε παίζουν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός
Ασταμάτητοι βομβαρδισμοί στη Γάζα – Δραματικές ώρες για τους αμάχους
Πάμε κι όπου βγει και στο ΕΚΑΒ – Στο έλεος των χορηγών ο στόλος των ασθενοφόρων
Euroleague: Το πρόγραμμα του Final 4 – Πότε παίζουν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός
Νέες ταινίες: Το αλληγορικό «Club Zerο» απέναντι στο νέο «Πλανήτη των πιθήκων»
Καιρός: «Κοκτέιλ» με λασποβροχές και αφρικανική σκόνη – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα (LIVE)