Πληθαίνουν οι αναφορές για χρήση αμερικανικών όπλων στις αιματηρές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Μετά το νέο λουτρό αίματος στον παράκτιο καταυλισμό του Αλ Μαουάσι στη Χαν Γιουνίς -όπου τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και 60 τραυματίστηκαν- ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Quds News Network ανέφερε ότι εντοπίστηκαν στα συντρίμμια θραύσματα βλημάτων πυραύλων αμερικανικής κατασκευής, αναρτώντας σχετικές φωτογραφίες στην πλατφόρμα X.
Heavy American-made missile fragments from today's early morning Israeli massacre in the Al-Mawasi area of Khan Younis. pic.twitter.com/qV73FAbFeq
— Quds News Network (@QudsNen) September 10, 2024
Σε άλλη ανάρτηση ενός χρήστη της πλατφόρμας, υποστηρίζεται ότι πρόκειται για θραύσμα από βόμβα της σειράς MK, βάρους 2.000 λιβρών (907 κιλά).
Αν και οι πληροφορίες δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί, δημοσίευμα του Reuters που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο, ανέφερε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει στείλει στο Ισραήλ μεγάλο αριθμό πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 10.000 καταστροφικών βομβών, μαζί με χιλιάδες πυραύλους Hellfire, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
Ειδικότερα, από τις 7 Οκτωβρίου 2023, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παραδώσει στο Ισραήλ τουλάχιστον 14.000 βόμβες MK-84 2.000 λιβρών, 6.500 βόμβες 500 λιβρών, 3.000 πυραύλους αέρος-εδάφους Hellfire, 1.000 βόμβες bunker buster, 2.600 βόμβες μικρής διαμέτρου και άλλα πυρομαχικά, σύμφωνα με δύο αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.
🇮🇱🇺🇸 The missile used by Israel are of the MK series, weighing 2,000 pounds.
This is an American made missile! pic.twitter.com/VBtC5JRwV4
— MebsiLfc19 (@mebsLFC19) September 10, 2024
Αυτή δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά για χρήση αμερικανικών όπλων από το Ισραήλ στη συνεχιζόμενη σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας.
Η ισραηλινή εφημερίδα Maariv ανέφερε τον Ιούλιο, ότι οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις σε προηγούμενο βομβαρδισμό στο Αλ Μαουάσι, ήταν οι αμερικανικής κατασκευής JDAM (Joint Direct Attack Munition), γνωστές για την ακρίβεια και τις προηγμένες ικανότητές στόχευσής τους. Καθοδηγούνται από GPS με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη, διαθέτουν προηγμένες τεχνολογίες αισθητήρων και κατασκευάζονται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα.
Israeli Hebrew daily Maariv:
Israeli occupation forces used JDAM missiles to attack tents of displaced persons in Al Mawasi of Khan Younis earlier today!
These high precision missiles are made by the USA and use IA. pic.twitter.com/WSqZY4B6wF
— Motasem A Dalloul (@AbujomaaGaza) July 13, 2024
Τον Απρίλιο, ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος παρουσίασε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο X, έναν πύραυλο αμερικανικής κατασκευής που δεν εξερράγη όταν ερρίφθη από ισραηλινά αεροσκάφη στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Νουσεϊράτ.
Σύμφωνα με τον Τσαρλς Μπιρτς, ειδικό στην εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών στην Υπηρεσία Δράσης κατά των Ναρκών των Ηνωμένων Εθνών (UNMAS), η Γάζα είναι γεμάτη με εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες- τέτοια πυρομαχικά, που κυμαίνονται από αυτοσχέδιους πυραύλους μέχρι βόμβες υψηλής τεχνολογίας που προμήθευσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το Ισραήλ. Ο ίδιος τόνισε μάλιστα, ότι «αυτό θα προκαλέσει τεράστια μόλυνση στην περιοχή, όπως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
⭕A Palestinian journalist shows an American-made missile that failed to detonate when dropped by Israeli occupation aircraft on residential areas in al-Nuseirat refugee camp in the middle of the Gaza Strip.
According to Charles Birch, an explosives removal expert at the U.N.… pic.twitter.com/zhspskQA74
— DrKaiaRSakri (@DrSakriKaia) April 18, 2024
Υπενθυμίζεται, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε στις 13 Αυγούστου την πώληση στο Ισραήλ πακέτου στρατιωτικών εξοπλισμών αξίας 20 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, παραμερίζοντας τις πιέσεις και τις εκκλήσεις οργανώσεων υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να σταματήσουν αυτές οι προμήθειες.
Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση όπλων, παρά τα όσα δήλωσε η Ουάσιγκτον τον Μάιο, απειλώντας για πρώτη φορά, να αναστείλει τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ, σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης ευρείας κλίμακας στην πόλη Ράφα, στην περιοχή των κλειστών συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε στην υποχρεωτική -βάσει της νομοθεσίας- ειδοποίησή του στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης, ότι το υλικό «θα βελτιώσει τη δυνατότητα του Ισραήλ να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές εχθρικές απειλές».
Στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται 50 μαχητικά αεροσκάφη F-15 πολλαπλών ρόλων, σχεδόν 33.000 οβίδες για άρματα μάχης, 50.000 οβίδες ολμοβόλων κ.ά.. Οι παραδόσεις του υλικού αναμένεται να πάρουν χρόνια. Αυτές των F-15, που θα διαθέτουν ισχυρά ραντάρ και εξοπλισμό ασφαλούς επικοινωνίας, δεν θα αρχίσουν παρά το 2029.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και ορισμένοι αιρετοί των Δημοκρατικών, έχουν ζητήσει από τον πρόεδρο Μπάιντεν να μειώσει ή να αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, εν μέσω καταστροφικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Τουλάχιστον 41.420 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 94.925 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.
Διαβάστε επίσης
ΣΥΡΙΖΑ: Στου Μανώλη την ταβέρνα έπεσε μια τουφεκιά…
Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες
Ο Νίκος Παππάς, η ΔΕΘ και μια… έμμεση επικύρωση
ΣΥΡΙΖΑ: Έφυγε από τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου ο Κασσελάκης – Τα τρία σενάρια για την επόμενη μέρα