Γάζα: 24 χρόνια από τη δολοφονία-σταθμός του 12χρονου Μοχάμεντ αλ Ντούρα στην αγκαλιά του πατέρα του (Video)

Ήταν 30 Σεπτεμβρίου του 2000 όταν ο Τζαμάλ αλ Ντούρα βρέθηκε με τον γιο του Μοχάμεντ υπό διασταυρούμενα πυρά του ισραηλινού στρατού και παλαιστινιακών αντιστασιακών δυνάμεων στη Γάζα.

Η δεύτερη Ιντιφάντα, εξέγερση δηλαδή, κατά της παράνομης ισραηλινής κατοχής των Παλαιστινιακών εδαφών, είχε ξεκινήσει μόλις δύο ημέρες νωρίτερα.

Η κάμερα κατέγραψε την απεγνωσμένη προσπάθεια του Jamal να προστατέψει τον 12χρονο τότε γιο του. Δεν τα κατάφερε.

H συγκλονιστική σκηνή μαγνητοσκοπήθηκε από τον Talal Abu Rahman, έναν Παλαιστίνιο τηλεοπτικό εικονολήπτη για το France 2. Τα πλάνα δείχνουν τον πατέρα και τον γιο να σκύβουν πίσω από έναν τσιμεντένιο κύλινδρο, το αγόρι να κλαίει και τον πατέρα να κουνάει το χέρι, ενώ ακολουθεί μια έκρηξη σκόνης που υποδηλώνει τους πυροβολισμούς. Ο Μοχάμεντ φαίνεται στο βίντεο παρουσιάζεται να πέφτει καθώς τραυματίζεται θανάσιμα από πυροβολισμούς και πεθαίνει στην αγκαλιά του πατέρα του λίγες στιγμές αργότερα.

Αρχικά, οι ισραηλινές δυνάμεις αποδέχθηκαν την ευθύνη για τους πυροβολισμούς, αλλά ισχυρίστηκαν ότι οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούσαν παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες, όπως άλλωστε υποστηρίζουν ακόμη και στη σημερινή . Ωστόσο στη συνέχεια ο στρατός απέσυρε την αποδοχή της ευθύνης, ανακοινώνοντας τη διενέργεια έρευνας για το περιστατικό, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Μοχάμεντ σκοτώθηκε από πυρά παλαιστινίων. Το 2012 ο νυν πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε νέα έρευνα, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι… ο Μοχάμεντ ενδέχεται να μη σκοτώθηκε, με τον πατέρα του να διαμαρτύρεται έντονα και να προτείνει ακόμη και την εκταφή της σορού του γιου του για να αποδείξει την πραγματικότητα.

Η δύναμη της εικόνας και το σοκ που προκάλεσε την εντάσσει σε μια από τις πιο εμβληματικές σκηνές που έχουν καταγραφεί σε πεδίο πολέμου, ενώ σε χώρες της Μέσης Ανατολής, η εικόνα τυπώθηκε ακόμη και σε γραμματόσημα. Ο εικονολήπτης κέρδισε σειρά βραβείων για το ιστορικό ντοκουμέντο που κατέγραψε.

Διαβάστε επίσης:

Φοίβος Δεληβοριάς: «Θα στήριζα τη συναυλία ακόμα και για μία οικογένεια που έχασε το παιδί της στα Τέμπη»

Στον αέρα η συναυλία για τα Τέμπη – Πλακιας: Τα ονόματα των δικών μου παιδιών δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15 ευρώ

«Πονοκέφαλος» για το «Street Party» στη Ρηγίλλης: Το αδιέξοδο Μητσοτάκη και η επικοινωνία με Σαμαρά – Καραμανλή

Εφιάλτης για τρίτη ημέρα στο Ξυλόκαστρο: Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις (Videos)

Ταϊλάνδη: Φωτιά σε σχολικό λεωφορείο με 44 επιβάτες – Αναφορές για πολλούς νεκρούς (Video)

Νέο σοκ: Νεκρός 29χρονος στο ΑΤ Ομόνοιας – Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του 37χρονου στον Άγιο Παντελεήμονα

Μαίνεται για τρίτη ημέρα η φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Εκκενώνονται τα Σοφιανά, άνοιξε η Αθηνών – Πατρών (Videos)

«Χρυσή» ανάθεση κατάρτισης στη… νοηματική – Με φωτογραφικό όρo, μοιράζουν εκατ. ευρώ κοινοτικού χρήματος στο καρτέλ των ΚΕΚ

Κόλαση πυρός στον νότιο Λίβανο: Με την Division 98 η εισβολή του Ισραήλ – Παγκόσμια ανησυχία (Video)

Ετικέτες