Γάζα: Ένας χρόνος σφαγές – Η γενοκτονία σε αριθμούς

Ο ακήρυχτος πόλεμος στους αμάχους, η στρατηγική Νετανιάχου και ο τελικός στόχος του, η στάση των ΗΠΑ, τα σενάρια για Χεζμπολάχ και Ιράν

Με τα τύμπανα ενός μεγάλου περιφερειακού πολέμου να ηχούν σε όλη τη Μέση Ανατολή, καθώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συντονίζονται για την απάντηση στον καταιγισμό βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν κατά του Ισραήλ, στον Λίβανο και στη Γάζα γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η ακροδεξιά κυβέρνηση του «Μπίμπι» είναι εντελώς αποχαλινωμένη.

Η επίθεση της Χαμάς και οι αγριότητες εναντίον Ισραηλινών πολιτών ένα χρόνο πριν πυροδότησαν ένα ντόμινο εξελίξεων και έδωσαν την ευκαιρία στον Νετανιάχου να εξαπολύσει έναν χωρίς όρια πόλεμο, αρχικά κατά των Παλαιστινίων σε Γάζα και Δυτική Οχθη και εν συνεχεία κατά όλων των δυνάμεων του «άξονα της αντίστασης» που έχει στήσει η Τεχεράνη σε Ιράκ, Συρία, Λίβανο και Υεμένη.

Η σφαγή και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττουν οι ισραηλινές δυνάμεις στα παλαιστινιακά εδάφη με τους περίπου 42.000 νεκρούς, μεταξύ των οποίων πολλά γυναικόπαιδα, όχι μόνο δεν είχαν καμία πρακτική επίπτωση στην αποφασιστικότητα της ισραηλινής κυβέρνησης να κινηθεί κατά πάντων, αλλά αντίθετα έδρασαν καταλυτικά υπέρ της εφαρμογής της ίδιας λογικής και στον Λίβανο.

Το εγχειρίδιο μακελέματος αμάχων που παρακολουθούμε να εφαρμόζεται ένα χρόνο στη Γάζα χρησιμοποιείται πλέον και στη Βηρυτό και στον νότιο Λίβανο, όπου δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν κατά της Χεζμπολάχ. Σημαντικό ρόλο σε αυτό τον υβριδικό πόλεμο συνολικά κατά των αντιπάλων του Ισραήλ, αλλά χωρίς κάποιο πρακτικό κέρδος πέραν του επικοινωνιακού, παίζουν και οι πολιτικές δολοφονίες ηγετών των οργανώσεων του «άξονα του κακού», αλλά και οι επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών που φαίνεται ότι διάβρωσαν την ιεραρχία της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και πιθανόν και του ίδιου του Ιράν.

Η γενοκτονία σε αριθμούς

Σοκάρει το μέγεθος του ολέθρου που έχει σκορπίσει το Ισραήλ εδώ και ένα χρόνο στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς. Τώρα βάζει στο στόχαστρο και τον Λίβανο

Ο γενοκτονικός πόλεμος που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας εδώ κι ένα χρόνο έχει σκορπίσει τον θάνατο και την καταστροφή στον παλαιστινιακό θύλακα. Σχεδόν το 75% του πληθυσμού της Γάζας έχει εκτοπιστεί, δεν υπάρχουν πλέον ασφαλείς ζώνες για τους κατοίκους, η πλειονότητα των οποίων ζει σε υπερπλήρη καταφύγια και δεν έχει πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και υγειονομική περίθαλψη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να εξαπολύουν επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία τα οποία χρησιμοποιούνται ως καταφύγια για χιλιάδες εκτοπισμένους, ενώ εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών ένα τεράστιο τμήμα της περιοχής έχει μετατραπεί σε ερείπια.

Προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος από την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ και τη σφαγή στον παλαιστινιακό θύλακα που ακολούθησε, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν χερσαία επίθεση στον Λίβανο με δηλωμένο στόχο την εξάλειψη της Χεζμπολάχ, της σιιτικής ένοπλης οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν και είναι σύμμαχος της Χαμάς. Μετατρέποντάς τον σε νέα Γάζα, την 23η Σεπτεμβρίου οι δυνάμεις του Ισραήλ πραγματοποίησαν στον Λίβανο το πιο θανατηφόρο μπαράζ βομβαρδισμών του αιώνα σε πολεμική σύγκρουση.

Λωρίδα της Γάζας

42.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου

16.900 παιδιά και 11.500 γυναίκες μεταξύ των θυμάτων του πολέμου

986 Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα

174 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν

26.000 παιδιά έχουν χάσει τουλάχιστον έναν από τους δύο γονείς τους

3.500 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω υποσιτισμού

520 πτώματα έχουν ανασυρθεί από επτά ομαδικούς τάφους κοντά σε νοσοκομεία της Γάζας

96.500 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων περίπου 400 δημοσιογράφοι

20.000 παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται στη Γάζα

5 παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά στη Δυτική Οχθη από τον περασμένο Οκτώβριο

1.600 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στη Δυτική Οχθη μέσα σε ένα χρόνο

90% των σχολικών κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν

115 βρέφη κάτω των οκτώ μηνών σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς (στοιχεία έως 14.8.24)

600.000 μαθητές της Γάζας δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση

75% του πληθυσμού της Γάζας εκτοπίστηκε τουλάχιστον τέσσερις με πέντε φορές

1.737.550 Παλαιστίνιοι έχουν μολυνθεί από μολυσματικές ασθένειες ως αποτέλεσμα εκτοπισμού

2/3 των κτιρίων έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές

52.564 κτιριακές υποδομές κάθε είδους έχουν καταστραφεί, 18.913 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 35.591 έχουν υποστεί λιγότερο σοβαρές ζημιές και 56.710 έχουν πληγεί «μετρίως» (στοιχεία έως 30.09.24)

37.000.000 οι τόνοι συντριμμιών από τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα

177.000 γυναίκες στη Γάζα αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο υγείας που μπορεί να τις οδηγήσει στον θάνατο

30.841 γυναίκες κινδυνεύουν από διαβήτη, 107.443 από υπέρταση, 18.583 από καρδιαγγειακές παθήσεις και 5.201 από καρκίνο

16 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας λειτουργούν μερικώς

496 επιθέσεις σε δομές υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα πραγματοποίησε το Ισραήλ (στοιχεία έως 01.08.24)

1.400 νοσοκομειακές κλίνες είναι διαθέσιμες για τα 2,1 εκατ. κατοίκους της Γάζας

Ισραήλ

1.189 οι νεκροί από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Δεν περιλαμβάνονται έξι όμηροι που εντοπίστηκαν νεκροί στη Ράφα την 1η Σεπτεμβρίου 2024. Σημειώνεται ότι αρκετές απώλειες Ισραηλινών αναφέρεται ότι προήλθαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο φεστιβάλ Supernova.

Λίβανος

569 νεκροί και 1.850 τραυματίες καταγράφηκαν σε μία μέρα, στις 23 Σεπτεμβρίου 2024, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά και 94 γυναίκες. Ηταν η πιο αιματηρή μέρα σε πολεμικές επιχειρήσεις συνολικά για την ανθρωπότητα στον 21ο αιώνα

23.000 σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε μία μέρα (23.09.24)

1.974 έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 127 παιδιά, από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ έως τις 03.08.24

11 υγειονομικοί σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν μεταξύ 17 και 28 Σεπτεμβρίου

37 από τα συνολικά 317 κέντρα υγείας αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω των συγκρούσεων, ενώ τρία νοσοκομεία εκκενώθηκαν

240.000 έφυγαν για τη Συρία από την έναρξη των ισραηλινών επιδρομών, εκ των οποίων 176.080 Σύριοι πολίτες και 63.373 Λιβανέζοι

Διαβάστε επίσης

ΜΜΕ Λιβάνου: Αναφορές για σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε νότιο προάστιο της Βηρυτού (Video)

Γενέθλια και αγόρασε σχοινί

Η ισχυρή «Μαρίνα» της Greek mafia – Την Κυριακή στο Documento

Κακοκαιρία Κασσάνδρα: Τραγωδία στην Αιτωλοακαρνανία – Νεκρός βρέθηκε ο 52χρονος αγνοούμενος φύλακας (Photos – Videos)

ΣΥΡΙΖΑ: Στο Πειθαρχικό στέλνει τον Κασσελάκη πρώην βουλευτής – Ζητά την διαγραφή του