Γαύδος: Ανησυχία για τα πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας εν μέσω τουριστικής περιόδου

Γαύδος: Ανησυχία για τα πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας εν μέσω τουριστικής περιόδου

Πολλά είναι τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα στο νησί της Γαύδου, ενώ οι καταγγελίες που έφτασαν στο documentonews.gr κάνουν λόγο για πιθανή μόλυνση του νερού. Κλιμάκιο της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας πρόκειται να μεταβεί στο νησί για να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να εντοπιστούν τα αίτια και να περιοριστούν τα κρούσματα. Όσοι νοσούν φέρουν ελαφριά συμπτωματολογία, οπότε και δεν υπάρχει κίνδυνος ή περαιτέρω λόγος ανησυχίας.

«Να παρέμβει η πολιτεία»

 

Μετά από καταγγελίες παραθεριστών στο Σαρακίνικο της Γαύδου, έγινε γνωστό πως το νησί αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας, τα οποία εικάζεται πως μπορεί να προέρχονται από μολυσμένο νερό. Το documentonews.gr μετά από τις καταγγελίες, επικοινώνησε με τον γενικό ιατρό του περιφερειακού ιατρείου της Γαύδου, Βασίλη Αμβροσιάδη, ο οποίος επιβεβαίωσε πως πρόκειται για δεκάδες κρούσματα.

«Εχθές είχαμε 15 νέα κρούσματα και σήμερα έχουμε ήδη 5. Τα περισσότερα είναι στο Σαρακίνικο αλλά έχουμε και στην περιοχή Κόρφος» αναφέρει ο κ. Αμβροσιάδης και συνεχίζει:

«Είναι πολλά τα κρούσματα και πρέπει να παρέμβει η πολιτεία. Το ίδιο συνέβη και πέρσι που είχαμε αρκετά. Μόλις τελείωσε η τουριστική περίοδος τελείωσε και το πρόβλημα. Είχαμε στείλει δείγματα νερού, αλλά η σεζόν είχε τελειώσει τότε. Τώρα η διαδικασία πρέπει να γίνει άμεσα καθώς πρόκειται για επαναλαμβανόμενο πρόβλημα».

Ο γιατρός επίσης θεωρεί πως «το πρόβλημα είναι από το νερό, ωστοσο -όπως μας λέει- δεν μπορώ να γνωρίζω πώς το νερό μολύνεται. Για αυτό ακριβώς χρειάζεται η παρέμβαση της πολιτείας».

Η δήμαρχος του νησιού στο documentonews.gr

 

Το πρόβλημα με τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας επιβεβαιώνει και η δήμαρχος του νησιού Μανωλία Στεφανάκη. «Το αντιμετωπίζουμε το καλοκαίρι αυτό το φαινόμενο λόγω μεγάλου αριθμού κατασκηνωτών. Είναι εύκολο να εξαπλωθεί, κολάει αρκετά εύκολα» δηλώνει στο documentonews.gr η δήμαρχος, ενώ σε ερώτησή μας αν πρόκειται για μόλυνση του νερού απαντά: «Αυτό αν ήταν έτσι θα ήταν σε όλο το νησί. Η Γαύδος έχει ενιαίο δίκτυο ύδρευσης. Το ίδιο νερό πίνουμε όλοι. Τα κρούσματα εντοπίζονται στο Σαρακίνικο, περιοχή που βρίσκονται κυρίως οι κατασκηνωτές. Δεν είχαμε κάποιο έκτακτο γεγονός, κάποια βλάβη που να δικαιολογεί μια μόλυνση του νερού».

Τέλος σε ερώτησή μας για το αν το νερό είναι πόσιμο η κ. Στεφανάκη συμπληρώνει πως «λόγω υψηλής αγωγιμότητας προτιμάμε τα εμφιαλωμένα».

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ενημερωθεί η διεύθυνση Υγιεινής της περιφέρειας Κρήτης αλλά και η 7η Υγιειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ). Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο documentonews.gr, σήμερα και την Κυριακή θα παρθούν τα πρώτα δείγματα από το αρμόδιο κλιμάκιο της 7ης ΥΠΕ, τα οποία θα σταλούν στο Νοσοκομείο Χανίων για πρώτη ανάλυση, τη Δευτέρα το πρωί. Από εκεί θα διαχειριστούν για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και να διευκρινιστεί αν πρόκειται για βακτήριο, ιογενή λοίμωξη ή άλλη αιτία που προκαλεί τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που καταγράφονται στο νησί εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Πάντως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η συμπτωματολογία όσων νοσούν δεν είναι σοβαρή, οπότε και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ενήμερος είναι και ο ΕΟΔΥ.

Συχνό φαινόμενο τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

 

Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας είναι ένα συχνό φαινόμενο στο νησί της Γαύδου, που εικάζεται πως μπορεί να προέρχεται από μόλυνση του νερού. Την περσινή χρονιά υπήρξαν τουλάχιστον 300 κρούσματα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η περιοχή Σαρακίνικο όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα αποτελεί μία από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού και όπως είναι φυσικό προσελκύει εκατοντάδες κόσμου. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά μαγαζιά και σπίτια τα οποία είναι σε πολύ κοντινή απόσταση απο την παραλία. Καθώς το νησί δεν έχει κεντρικό αποχετευτικό σύστημα, οι βόθροι που βρίσκονται στην περιοχή μπορεί να αποτελούν εστία μόλυνσης, όπως λένε οι καταγγέλοντες στο documentonews.gr, πράγμα που μένει να εξακριβωθεί από τους αρμόδιους φορείς.

 

Διαβάστε επίσης

Θα φάμε και πάλι… ακρίβεια με το τσουβάλι – Νέες ανατιμήσεις αναμένονται από Σεπτέμβριο

«Νηστικοί και χωρίς νερό» – Οι Εποχικοί Πυροσβέστες αποκαλύπτουν διαλόγους σοκ στον ασύρματο (Video)

Κασσελάκης: «Αυτό το failed state Μητσοτάκη πρέπει να τελειώσει. Είναι θέμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

Άνδρος: Aπολύθηκε ο καπετάνιος του SAONISOS – Η οδηγός περιγράφει τον πανικό – Περίεργη ανακοίνωση από το υπουργείο (Video)

Φωτιά στην Αττική: 104 κατοικίες κατεδαφιστέες και ακατάλληλες για χρήση – Συνεχίζονται οι αυτοψίες

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter