Γαβρήλος για Σαντορίνη: Να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Πέρα από το επικοινωνιακό σόου του κ. Μητσοτάκη, η αλήθεια είναι πως αυτές τις μέρες στη Σαντορίνη και στην Αμοργό, λαμβάνει χώρα μια κοινωνική κρίση», επισημαίνει ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος.

«Πέρα λοιπόν από την ανησυχία όλων μας για την εξέλιξη του φαινομένου, εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για τα ελλιπή μέτρα της Κυβέρνησης, αναφορικά με:

  • τη στήριξη των εργαζομένων που κατά χιλιάδες αποχωρούν, δικαιολογημένα, έντρομοι από το νησί, αφήνοντας στον αέρα τις συμβάσεις εργασίας τους και χωρίς να ξέρουν αν και με ποιες συνθήκες θα ξαναγυρίσουν και αν θα ξανά έχουν δουλειά. Ο κίνδυνος λοιπόν, ένα μεγάλο μέρος αυτού του έμπειρου εργατικού δυναμικού να οδηγηθεί απευθείας στην ανεργία, προστάζει την ανάγκη για άμεση ανάληψη μέτρων υπέρ των ανθρώπων που αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον.
  • τις επιχειρήσεις που στηρίζουν όλο τον χρόνο την τοπική οικονομία και είναι στενά συνυφασμένες με την κοινωνία των νησιών (εμπόριο, πρωτογενής τομέας, οικοδομή, μικρές βιοτεχνίες, εταιρείες τροφοδοτικής αλυσίδας, κα.). Αυτή τη στιγμή πολλά καταστήματα είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ η μεγάλη φυγή έχει επηρεάσει σαφώς τη βιωσιμότητά τους, αφού ούτε τζίρο έχουν, ούτε βάρδιες μπορούν να βγάλουν, αλλά ταυτόχρονα καλούνται να καταβάλλουν στο σύνολό τους τις ασφαλιστικές εισφορές και τις λοιπές υποχρεώσεις προς το Κράτος.

Περαιτέρω, υπό κανονικές συνθήκες και οι τουριστικές επιχειρήσεις, που ως επί των πλείστον τώρα είναι κλειστές, σε λίγο καιρό θα άρχιζαν τις προετοιμασίες για την νέα σεζόν και αντίστοιχα τις προσλήψεις του εποχικού προσωπικού. Αν κατανοηθεί πως πχ. η Σαντορίνη απασχολεί ετησίως περί τους 60.000 εποχικά εργαζόμενους, τότε εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε ότι σε περίπτωση που προκύψει ντόμινο ακυρώσεων κρατήσεων, αυτό θα δημιουργήσει κυριολεκτικά μια τεράστια άμεση κρίση ανεργίας στο εποχικό προσωπικό. Η ανάγκη για λήψη μέτρων, τώρα, πριν να είναι αργά όχι μόνο για τον τουρισμό της χώρας αλλά και για το εργατικό δυναμικό του κλάδου, είναι άμεση.

Επειδή κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα τελειώσει το κλιμακούμενο σεισμικό φαινόμενο και ποιο θα είναι το μέλλον της Σαντορίνης και της Αμοργού, ζητάμε από τον Πρωθυπουργό, τώρα που είναι εκεί και έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για την πλήρη έκταση της κατάστασης, να προχωρήσει στην ανακοίνωση μέτρων πρόνοιας ώστε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, ώστε να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις, για όσο θα κρατήσει η κρίση και η αποδεδειγμένη έλλειψη ρευστότητας, αναφορικά με το σκέλος της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών, του μισθολογικού κόστους και των τρεχόντων εξόδων τους, ενώ τέλος, είναι απαραίτητη μια ευρεία σύσκεψη για να αντιμετωπιστούν, τώρα, πριν να είναι αργά, οι πιθανές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση, γεγονός που θα σημάνει σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας».

«Κύριο μέλημα όλων μας πρέπει να είναι, πρώτα και κύρια, η οχύρωση της πολιτικής προστασίας των νησιών που πλήττονται. Παράλληλα όμως, με το βλέμμα μας στην ανάγκη προστασίας και της κοινωνικής συνοχής και των τοπικών οικονομικών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η Κυβέρνηση οφείλει να δείξει πιο γρήγορα αντανακλαστικά και να εφαρμόσει ουσιαστικές πολιτικές για την διασφάλιση της συνέχισης της ζωής στα νησιά, ακόμη και μετά την κρίση», καταλήγει στη δήλωσή του ο Γιώργος Γαβρήλος.