Γαστρεντερίτιδα: Πέντε περιοχές στο μικροσκόπιο του ΕΟΔΥ – Πού οφείλεται η έξαρση 

Γαστρεντερίτιδα: Πέντε περιοχές στο μικροσκόπιο του ΕΟΔΥ – Πού οφείλεται η έξαρση 

Πέντε περιοχές της Ελλάδας έχουν μπει στο μικροσκόπιο του ΕΟΔΥ αλλά και των ευρωπαϊκών υγειονομικών αρχών, έπειτα από τις εξάρσεις γαστρεντερίτιδας που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα.

Το συμβάν με τους φοιτητές στα Χανιά που μολύνθηκαν από νοροϊό τον περασμένο μήνα προκάλεσε αίσθηση λόγω του μεγάλου αριθμού περιστατικών (περισσότερα από 160 κρούσματα σε τέσσερις ημέρες).

Εστίες του συγκεκριμένου ιού που προκαλεί γαστρεντερίτιδα καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα: Λαμία, Μαγνησία, Γαύδος, Καρπενήσι.

Παρότι κατά τους ειδικούς του Οργανισμού ο νοροϊός δεν είναι ένα καινούργιο παθογόνο αλλά γνωστό στην επιστημονική κοινότητα που έχει, μάλιστα, το χαρακτηριστικό της πολύ εύκολης μετάδοσης, οι επιστήμονες παραμένουν προβληματισμένοι το τελευταίο διάστημα.

Η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού φαίνεται πως εξηγεί τη διασπορά, με τους ειδικούς να συγκλίνουν ότι οι επιδημικές εξάρσεις οφείλονται σε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Παρ’ όλα αυτά αναμένονται τα δεδομένα από τις αναλύσεις και η σχετική έκθεση από τον ΕΟΔΥ για την περίπτωση της Κρήτης. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο νοροϊός δημιουργεί… κύκλους υψηλής διασποράς ανά πέντε ή δέκα χρόνια στην Ευρώπη, όπως συμβαίνει και με άλλα παθογόνα και μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Ανησυχία και την Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, ο νοροϊός απασχολεί την Ευρώπη. Το ίδιο και άλλα παθογόνα που οδηγούν σε ιογενείς γαστρεντερίτιδες, ταλαιπωρώντας τους πολίτες με έντονη συμπτωματολογία. Την περίοδο 2023/2024 παρατηρήθηκε αύξηση των μολύνσεων από νοροϊό σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ, όπως επισημαίνεται σε έκθεση του Eurosurveillance. Συγκεκριμένα, αύξηση κρουσμάτων νοροϊού καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο στην Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Τα είδη των νοροϊών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «οικογένεια» των νοροϊών χωρίζεται σε 10 γονοομάδες (GI έως GX), με την πλειονότητα των λοιμώξεων από νοροϊό να σχετίζονται με ιούς GI (9 γονότυποι) και GII (23 γονότυποι). Από το 2012 κι έπειτα ο τύπος «GII.4 Sydney» ευθύνεται για περισσότερα από τα μισά κρούσματα νοροϊού που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Ωστόσο, από το 2021 και τη μεγάλη έξαρση νοροϊού που ξέσπασε στη Ρουμανία, πολλά κρούσματα αποδίδονται πια στα στελέχη GII.17.

Η περίπτωση της Κρήτης

Πρόσφατη είναι η περίπτωση της Κρήτης και βασικά των Χανίων όπου φοιτητές του Πολυτεχνείου νόσησαν μαζικά με γαστρεντερίτιδα. Ο διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Μπέας, τότε, δήλωσε στο Zarpa Radio 89,6 ότι ο αριθμός των ασθενών που προσήλθαν έφτασε τους 300:«Περίπου 35 ενήλικες και 10 παιδιά έρχονται κάθε μέρα στο νοσοκομείο, δηλαδη 45 άτομα κατά μέσο όρο. Προσεγγίζουμε από την προηγούμενη Δευτέρα και μέχρι την εφημερία της Κυριακής τα 300 κρούσματα. Νοσηλεύουμε μόνο τέσσερα παιδιά για προληπτικούς λόγους, δεν νοσηλεύεται κανείς άλλος. Προφανώς τα κρούσματα είναι περισσότερα, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολύς κόσμος που περνάει τη γαστρεντερίτιδα στο σπίτι».

Ο ΕΟΔΥ αναζητά τις ακριβείς αιτίες του που κατέγραψε περισσότερα από 300 περιστατικά σε διάστημα τεσσάρων ημερών. Μέσω ερωτηματολογίου που απέστειλε στον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, ζητά τη συμπλήρωσή του από όσους νόσησαν.

Διαβάστε επίσης


Νέο θρίλερ στον σιδηρόδρομο: Πώς αποφεύχθηκε στο «παρά πέντε» η σύγκρουση στον Κορινό Πιερίας – Τι απαντά ο ΟΣΕ


Ευρωκοινοβούλιο: Στη σκιά των διακοπών στο σπίτι του Μητσοτάκη η επανεκλογή φον ντερ Λάιεν και επιτρόπων


Λίβανος: Κατάπαυση πυρός σε εύθραυστες ισορροπίες – Βομβαρδισμοί μέχρι την ύστατη ώρα από το Ισραήλ


Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν σήμερα – Τι ώρα θα μπουν τα χρήματα


Γάτα «τρύπωσε» στον τηλεοπτικό αέρα του ΣΚΑΪ και… άρχισε τα παιχνίδια (Video)

Documento Newsletter