Γαργαλιάνοι: Η απίστευτη ιστορία με το κτίριο «φάντασμα» των Ιαματικών Λουτρών Βρωμονερίου

Γαργαλιάνοι: Η απίστευτη ιστορία με το κτίριο «φάντασμα» των Ιαματικών Λουτρών Βρωμονερίου
ÃÁÑÃÁËÉÁÍÏÉ ÌÅÓÓÇÍÉÁÓ.AERIAL PHOTO ÁÍÔÙÍÇÓ ÍÉÊÏËÏÐÏÕËÏÓ/EUROKINISSI

Μία παλιά ιστορία που έχει να κάνει με κτίριο «φάντασμα» που ανεγέρθηκε με έξοδα του δημοσίου στο Δήμο Τριφυλίας και δεν λειτούργησε ποτέ δημοσιεύει έπειτα από καταγγελίες κατοίκων το documentonews.gr.

Πρόκειται για το κτίριο των Ιαματικών Λουτρών Βρωμονερίου το οποίο παραδόθηκε το 1990 επί δημαρχίας Άκη Κατρίτση (Υποψήφιος δήμαρχος στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου) αλλά ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει λειτούργησε ποτέ. Είναι ίσως μία από τις περιπτώσεις εκείνες που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ελληνικό κράτος δαπανώντας χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων δίχως αποτέλεσμα. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή.

Ο Άκης Κατρίτσης είναι ένας από τους νεότερους δήμαρχους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος Γαργαλιάνων το 1983 σε ηλικία 23 ετών με τη στήριξη της ΝΔ ενώ φέρεται να είναι κουμπάρος και με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Μέχρι το 1995 εκλεγόταν συνεχώς στο ίδιο πόστο.

Το 1987 δημοπρατήθηκε το έργο της κατασκευής του κτίριο του Λουτροθεραπευτηρίου, το κόστος του οποίου ανέρχονταν σχεδόν σε 100 εκατ. δραχμές. Οι εργασίες κατασκευής ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 1990. Ωστόσο υπολείπονταν κάποιες εργασίες κατασκευής προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία σύμφωνα με επίσημα έγγραφα της εποχής.

Λίγο μετά ξεκίνησαν τα προβλήματα. Το 1991 ο Δήμος Πειραιά άρχισε να διεκδικεί το οικόπεδο όπου κτίστηκε το κτίριο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για δική του ιδιοκτησία. Στην αντιπαράθεση μπήκε και ο ΕΟΤ, ο οποίος απάντησε ότι πρόκειται για δασική έκταση.

Προβλήματα είχαν υπάρξει επίσης και με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των ιαματικών πηγών. Το 1987 με Προεδρικό Διάταγμα  δόθηκαν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στο Νομαρχιακό Ταμείο Μεσσηνίας. Το 1990 με Προεδρικό Διάταγμα τα δικαιώματα εκμετάλλευσης δόθηκαν ξανά στο δήμαρχο Τριφυλίας όπου δήμαρχος ήταν ο κ. Κατρίτσης.

Το κτίριο τελικά δεν παρελήφθη διοικητικά το 1990 αλλά μετά από πέντε χρόνια όταν πλέον ο κ. Κατρίτσης δεν ήταν δήμαρχος, παρά το γεγονός ότι είχε παραδοθεί επί των ημερών του. Ωστόσο σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων το κτίριο είχε ήδη αφεθεί στη μοίρα του και είχαν ξεκινήσει οι βανδαλισμοί. Είναι ίσως χαρακτηριστικό της στρεβλής λειτουργίας του ελληνικού κράτους το γεγονός, ότι ένα κτίριο που ανεγέρθηκε με χρήματα του δημοσίου, επί πέντε χρόνια δεν είχε παραληφθεί και παρέμενε αναξιοποίητο.

Τελικά το κτίριο δεν λειτούργησε ποτέ για το σκοπό για τον οποίο ανεγέρθηκε. Αντίθετα για πολλά χρόνια αποτέλεσε καταφύγιο περιθωριακών στοιχείων. Κανείς δεν φρόντισε να λάβει μέτρα για τη φύλαξή του αλλά εγκαταλείφθηκε εντελώς.

Η επιστολή του πολιτιστικού Συλλόγου το 2009

Το 2009 ο Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, επανέφερε το ζήτημα στην επικαιρότητα. Συγκεκριμένα απέστειλε επιστολή προς τον τότε δήμαρχο Γαργαλιάνων, το Νομάρχη Μεσσηνίας, τον γενικό γραμματεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κυπαρισσίας και του βουλευτές του νομού Μεσσηνίας.

Επρόκειτο για επιστολή ψήφισμα για διάφορα ζητήματα της περιοχής των Γαργαλιάνων. Μεταξύ αυτών και τα Ιαματικά Λουτρά Βρωμονερίου. Είχαν περάσει ήδη 19 χρόνια από τότε που παραδόθηκε το κτίριο στο Δήμο Τριφυλίας.

Όπως ανέφεραν στην επιστολή «το κτίριο των λουτρών καταστρέφεται από την αχρησία και τους βανδαλισμούς. Δεν λειτούργησε ούτε μια μέρα. Ολόκληρος ο εξοπλισμός του έχει εξαφανιστεί και το κτίριο έχει καταστεί άσυλο για κάθε είδους περιθωριακό στοιχείο. Το κτίριο χτίστηκε πριν 20 χρόνια. Τα λουτρά πρέπει να αξιοποιηθούν από το Δήμο για να βοηθήσουν την οικονομία της πόλης μας».

 

 

Documento Newsletter