Γάμος ομοφύλων: Απείχε το 1/3 της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – Αξιακό… ρήγμα στη Χαριλάου Τρικούπη

Γάμος ομοφύλων: Απείχε το 1/3 της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – Αξιακό… ρήγμα στη Χαριλάου Τρικούπη

Αποχή επέλεξε το 1/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ, διαφωνώντας με το νομοσχέδιο για την επέκταση του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια. Αν και η πλειοψηφία των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ακολούθησε την επίσημη γραμμή του κόμματος και υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, 11 βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία στη Βουλή. Μάλιστα, μεταξύ των διαφωνούντων με τη γραμμή του κόμματος ήταν και η γραμματέας της ΚΟ του κόμματος Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία επέλεξε την αποχή.

Επίσης, απείχαν οι βουλευτές Λέσβου Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης, Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς, Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, Δράμας Τάσος Νικολαΐδης, Εύβοιας Κατερίνα Καζάνη, Ρεθύμνης Μανώλης Χνάρης, Ξάνθης Μπουρχάν Μπαράν, Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας.

Σε ερώτηση του documentonews.gr, σχετικά με το αν μπορεί να τεθεί ζήτημα για την Ευαγγελία Λιακούλη και να φύγει από τη θέση της γραμματέως της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, κορυφαίο στέλεχος από το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη απάντησε κοφτά «όχι».

Πάντως, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη δεν μπόρεσε να μεταπείσει τους διαφωνούντες και να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Το μόνο που επέφεραν οι ζυμώσεις ήταν να μην υπάρχει αρνητική ψήφος και οι διαφωνίες επί του νομοσχεδίου να εκφραστούν με αποχή.

Αξίζει να επισημανθεί ότι είχαν επιστρατευθεί για να διασαφηνίσουν θολά σημεία και να απαντήσουν σε απορίες νομικών ζητημάτων κυρίως οι πανεπιστημιακοί, Τριανταφυλλιά (Λίνα) Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, και ο Κωνσταντίνος Ρόκας, επίκουρος καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ και μέλος του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Οι επιφυλάξεις των έντεκα βουλευτών αφορούν το ζήτημα της τεκνοθεσίας και της παρένθετης κύησης.

Η βουλευτής Εύβοιας, ιατρός Κατερίνα Καζάνη είχε εκφράσει αντιρρήσεις αναφορικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή/παρένθετη κύηση. Σταθερά αρνητικοί εξ αρχής ήταν οι Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Ανδρέας Πουλάς και Σταύρος Μιχαηλίδης που μετακινήθηκαν από το «όχι» στην αποχή. Παράλληλα, και ο βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας δεν μεταπείστηκε να περάσει στο «ναι» και επέλεξε να απέχει εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την επιστημονική τεκμηρίωση και για συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν μετά την ψήφιση, μέσω προσφυγών στη δικαιοσύνη, που ενδεχομένως ανοίξουν το δρόμο για την παρένθετη κύηση.

Για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη είναι ένα πλήγμα στην εικόνα του ΠΑΣΟΚ που επιχειρηματολογούσε για το ότι η ισότητα στον πολιτικό γάμο και η επέκτασή του στα ομόφυλα ζευγάρια είναι ζήτημα ταυτοτικό και αξιακό, στη βάση των προγραμματικών του θέσεων και της διαδρομής του από την ίδρυση του κόμματος. Με τη στάση των 11 βουλευτών του που απείχαν, το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε να έχει «ξεθωριάζει» σε έναν βαθμό η αποτύπωση του αυτοπροσδιορισμού του ως κόμματος που πρωτοστατεί στα ζητήματα των δικαιωμάτων και μάλιστα με έναν δικαιωματισμό που δεν είναι α λά καρτ. Πάντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης, προφανώς έχοντας εικόνα για τον μεγάλο αριθμό των βουλευτών που διαφωνούσαν με το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, επέλεξε να μην θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Από το γαλάζιο στρατόπεδο δεν έλειψαν οι διαρροές περί πλήγματος στο ΠΑΣΟΚ από τη στάση των βουλευτών του. Όμως, από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν άφησαν αναπάντητες  τις γαλάζιες αιτιάσεις που εκπορεύονται  από το Μαξίμου. Μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης,  κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη σχολίασαν ως εξής την προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μετακυλήσει στο ΠΑΣΟΚ τη δική του δυσκολία να συσπειρώσει τους βουλευτές της ΝΔ αλλά και υπουργούς της: «Όποια επιχείρηση εκ μέρους της ΝΔ για αριθμητικές συγκρίσεις είναι ανεδαφική και τουλάχιστον πολιτικά άστοχη, όταν το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε η κυβέρνηση της.  Είναι χαρακτηριστικό ότι 20 βουλευτές καταψήφισαν με πρώτο τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρουσίασε μάλιστα διακριτή πλατφόρμα, 31 βουλευτές της ΝΔ απείχαν και ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης χαρακτήρισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο αντισυνταγματικό».

Για να συμπληρώσουν από τη Χαριλάου Τρικούπη:  «Αυτή η μεγάλη θεσμική αλλαγή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς από τη συμπολίτευση στήριξαν το νομοσχέδιο μόλις 107 βουλευτές».

Διαβάστε επίσης: Γάμος ομοφύλων: «Πέρασε» το νομοσχέδιο – Πολλαπλά τραύματα για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Σπύρος Μπιμπίλας: Το προσωπικό του βίωμα που χειροκροτήθηκε στη Βουλή

Κασσελάκης για Σαμαρά: «Φανταστείτε πρώην πρωθυπουργός σε οποιοδήποτε κόμμα εκτός της ΕΡΕ να έκανε αυτήν τη δήλωση»

Βουλή: Απασφάλισε ο Σαμαράς με προσωπικές βολές κατά Μητσοτάκη για τον γάμο ομοφύλων – «Αυτά δεν έχουν σχέση με την παράταξή μας»

Documento Newsletter