Τα πάνω-κάτω έχουν έρθει στη Νέα Δημοκρατία μετά την «επίσημη διαρροή» των βασικών αρχών του νομοσχεδίου για το γάμο ομοφύλων, αφού όπως φαίνεται δεν θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάει στις Ευρωεκλογές με το θέμα ανοικτό αφήνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την πρωτοβουλία και ελεύθερο το χώρο του κέντρου και τους προοδευτικούς.
Βέβαια είναι πολύ δύσκολο να βρίσκεσαι και στην Ακροδεξιά, και στη Δεξιά και στο Κέντρο και να προσκυνάς παράλληλα την Εκκλησία και ταυτόχρονα να αυτοδιαφημίζεσαι ως προοδευτικός.
Προς το παρόν η θέση της Νέας Δημοκρατίας -παρά τις γονυκλισίες- είναι πως η Εκκλησία μπορεί να έχει τη θέση της αλλά η κυβέρνηση αποφασίζει. Αυτό ωστόσο μπορεί να είναι ορθό αλλά όχι αρκετό για να κυβερνήσεις και να κρατήσεις τα ακραία συντηρητικά στρώματα.
Ανοικτή γραμμή Μαξίμου-Αρχιεπισκοπής
Η αλήθεια βέβαια είναι πως οι διαβουλεύσεις με την Εκκλησία συνεχίζονται αφού αποκλείεται οποιαδήποτε ρήξη. Το παραδέχθηκε εξάλλου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την Τρίτη 9/1/24 όταν δήλωσε πως περιμένουν να δουν το νομοσχέδιο και η γραμμή επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου είναι ανοικτή.
Στο θολό ιδεολογικό τοπίο της Νέας Δημοκρατίας ωστόσο όλα είναι ελαστικά ανάλογα με το πολιτικό κόστος.
Για παράδειγμα η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι δεκτή για τα ετερόφυλα ζευγάρια όχι όμως για τα ομόφυλα, αν και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι ελαστικά. Δεν είναι τυχαίο που το νομοσχέδιο (σύμφωνα με πληροφορίες) της Νέας Δημοκρατίας είναι μακράν πιο συντηρητικό από εκείνο που επανακατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ τη Δευτέρα 8/1/24 στη Βουλή.
Πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως φαίνεται – και ανάλογα τι θα πει στην προαναγγελθείσα συνέντευξή του την Τετάρτη 10/1/2024 στην ΕΡΤ- δέχεται και το γάμο ομοφύλων και την υιοθεσία παιδιών με πλήρη δικαιώματα και αυτό κυρίως για να μην υπάρχει πρόβλημα στην ίδια την νομική ύπαρξη των παιδιών αυτών.
Εξάλλου ήταν φανερό εδώ και καιρό από μια σειρά στελεχών «κοντά στον πρωθυπουργό» όπως της αδελφής του Ντόρας Μπακογιάννη που τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ του γάμου και της υιοθεσίας προαναγγέλλοντας στην ουσία το νομοσχέδιο.
Όπως και να’χει η «δημόσια συζήτηση» που προαναγγέλθηκε έχει και τη σημασία της, πολιτικής και ουσιαστικής.
Τα πάνω-κάτω στη Νέα Δημοκρατία
Ωστόσο ήδη μια σειρά συντηρητικών και ακροδεξιών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται σε πλήρη αναταραχή, ενώ επικαλούνται διαρροές προς τα δεξιά ή και ακόμα δημιουργία νέου ακροδεξιού κόμματος.
Και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα στελέχη βασίζονται τόσο στο συντηρητικό εκλογικό σώμα όσο και στις σχέσεις με την Εκκλησία.
Μερικοί μάλιστα κρούουν το καμπανάκι θεωρώντας πως η νομοθέτηση του γάμου ομοφύλων και υιοθεσίας θα έχει ιδιαίτερα αρνητικό αποτύπωμα στο εκλογικό αποτέλεσμα καθώς εκτιμούν πως ο κόσμος είναι αρνητικός, κάτι που δείχνουν και οι αμφιλεγόμενες δημοσκοπήσεις.
Και πώς να είναι όταν η χώρα έχει εναγκαλιστεί την ακροδεξιά και την Εκκλησία εδώ και αρκετά χρόνια με τα συστημικά ΜΜΕ να αναμασούν τα ίδια στερεότυπα, αντίθετα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και νομοθεσία;
Η πλειοψηφία των γαλάζιων βουλευτών διαφωνεί
Λέγεται μάλιστα πως τα 2/3 των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος διαφωνούν η απλά να προβληματίζονται. Σημειώνουν μάλιστα πως οι ίδιοι που βασίζονται στις εκλογικές τους περιφέρειες σε συντηρητικό κοινό κοντά στην Εκκλησία, δεν είναι εύκολο να σταθούν στο μέλλον!
Αλλά το μεγάλο πρόβλημα θα είναι όταν –με το καλό- έρθει στη Βουλή η στάση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Αν η ψήφος είναι κατά συνείδηση στους βουλευτές, τότε θα υπάρξει το απόλυτο σουρεαλιστικό, ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης να περνά με τους ψήφους της αντιπολίτευσης και αυτό να γίνεται απόλυτα αποδεκτό από τον πρωθυπουργό!
Θα παραδέχεται την ήττα του δηλαδή και θα βασίζεται στην Αντιπολίτευση.
Τώρα πως θα αντιμετωπισθεί μια πιθανή αρνητική ψήφος υπουργού ή υπουργών, όπως πιθανόν του Μάκη Βορίδη και να παραμείνει στη θέση του ίσως λυθεί με βάση τις αλχημείες του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως «λύθηκε» αντισυνταγματικά η ύπαρξη ιδιωτικών Πανεπιστημίων όταν απαγορεύονται από το άρθρο 16 του Συντάγματος…
Διαβάστε επίσης:
Στα αντικαταθλιπτικά πέφτει η Ελλάδα του Μητσοτάκη
ΦΠΑ από το γάλα… αρμέγει η κυβέρνηση