Η Ελλάδα επανήλθε στις συζητήσεις των οικονομικών αναλυτών και στην αρθρογραφία του γαλλικού Τύπου, όπου εκφράζεται μια γενική ανησυχία για το τι μέλει γενέσθαι και ποια η τελική αντιμετώπιση των Ευρωπαίων.
Η περίοδος είναι δύσκολη, λόγω των επικείμενων εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, όπως άλλωστε αναφέρει και στην ιστοσελίδα του, το περιοδικό «Νouvel Observateur».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τρεις αυτές εκλογικές διαδικασίες αποτελούν «μια από τις αιτίες καθυστέρησης για μια οριστική απόφαση για το χρέος».
Παράλληλα με την εκλογική αυτή περίοδο στην Ευρώπη, στην οποία περνάμε από τον Μάρτιο μήνα, στοιχείο καθυστέρησης είναι και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης, καθώς και η πιθανή αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η εφημερίδα «Le Figaro» υπογραμμίζει στον τίτλο της, ότι περνάμε πλέον σε «νέα εποχή αναταραχών της Ελλάδας με τους πιστωτές της».
Αναφέρει ότι στη σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών θα προσπαθήσουν να επιτύχουν μια συνολική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης. Υπογραμμίζει παράλληλα, τη δήλωση του Γερούν Ντάϊσεμπλουμ ότι «είναι αδιανόητη μια συμφωνία σε τόσο λίγο χρόνο».
«Απέχουμε πολύ από το να πούμε ότι το ελληνικό έπος πλησιάζει στο τέλος του, όσο το ΔΝΤ συνεχίζει να θέτει προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του στην ελάφρυνση του χρέους», λέει η συντάκτρια Μανόν Μαλέρ και προσθέτει: «Επτά μόλις μήνες από τις εκλογές στη Γερμανία, η κυβέρνηση της Α. Μέρκελ δεν θέλει καν να ακούσει για ένα δώρο (μείωση χρέους) προς τους Έλληνες, που θα δυσαρεστούσε τους ψηφοφόρους της».
Με ρεπορτάζ από την Αθήνα, που υπογράφει η Αλεξία Κεφαλά, η Figaro υπογραμμίζει ότι «οι Έλληνες ονειρεύονται εκ νέου την επιστροφή της χώρας τους στη δραχμή».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κανείς πλέον στην Ελλάδα δεν σοκάρεται από την ιδέα της εξόδου από το ευρώ και της επαναφοράς στη δραχμή. Η ανάλυση αυτή βασίζεται στην έρευνα της εταιρείας MRB για το STAR, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία, για πρώτη φορά πήρε το προβάδισμα, με 54,8%, η μερίδα του πληθυσμού που θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να αρνηθεί κάθε νέο μέτρο λιτότητας, που θα απαιτήσουν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ και να διακόψει τις διαπραγματεύσεις στην περίπτωση που θα επιμείνουν.
Η στάση αυτή θα οδηγούσε αναμφίβολα στο Grexit, λέει η Figaro.
Επομένως, η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι υπέρ μιας άλλης λύσης, διαφορετικής από τη λιτότητα και δεν φοβούνται πλέον την επιστροφή στη δραχμή, καταλήγει το δημοσίευμα.
Με τον τίτλο: «Ο γιος μου, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, έφυγε για τη Σαουδική Αραβία» η εφημερίδα «Liberation» δίνει μια ζοφερή εικόνα της αβάσταχτης πλέον καθημερινότητας των Ελλήνων.
«Σχολεία, βιομηχανία, εμπορικές επιχειρήσεις, τίποτα δεν έχει ξεφύγει από τα διάφορα προγράμματα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα».
Μαρτυρίες κατοίκων μιλούν για μια πραγματική «κάθοδο στην κόλαση», για χρεοκοπημένες βιομηχανίες και επιχειρήσεις, καθώς και για «χρεοκοπημένα όνειρα ζωής».
Το ρεπορτάζ υπογράφει ο Φαμπιέν Περιέ, ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα.