Την μεγάλη προσφορά στην διαχείριση του προσφυγικού_x000D_
προβλήματος, της Αντιστρατήγου της Ελληνικής Αστυνομίας, Ζαχαρούλας Τσιριγώτη,_x000D_
Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων και μιας άλλης_x000D_
γυναίκας αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος,
της Πυράρχου Καλλιόπης Σαΐνη, Εθνικής Εκπροσώπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. για θέματα Πολιτικής Προστασίας και την πολύχρονη προσφορά τους στην Ελληνογαλλική συνεργασία και την συνολική συμβολή τους στην ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, τίμησε η Γαλλική κυβέρνηση, σε μια επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στην Γαλλική πρεσβεία της Αθήνας.
Ο Γάλλος πρέσβης, Κριστόφ Σαντεπί, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο των δύο αξιωματικών, τονίζοντας αναλυτικά την πορεία τους και την προσφορά τους, τους απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο Εσωτερικής Ασφάλειας της Γαλλίας, παράσημο το οποίο απονέμεται για πρώτη φορά σε Έλληνα και δίνεται μόνο με την έγκριση του Γάλλου Υπουργού Εσωτερικών. Την απονομή του παρασήμου στην κ. Τσιριγώτη, είχε προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας από τις αρχές του 2016, όταν τον υποδέχτηκε στην χώρα μας και τον ξενάγησε στους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, ενώ τον ενημέρωσε αναλυτικά για τις ενέργειες της Ελλάδας, για την διαχείριση του μεγάλου προβλήματος.
Σε ότι αφορά την κ. Σαϊνη, η οποία είναι εκτός των άλλων και διδάκτωρ του τμήματος Μηχανολόγων Αεροναυπηγών του πανεπιστημίου Πατρών, αξίζει να σημειωθεί ότι ήρθε ειδικά για την τελετή από την Γαλλία ο Γάλλος ομόλογος της, Φιλίπ Ναρντέν, ο οποίος είναι ένας από τους ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας, την παρουσία του οποίου τόνισε και ο Γάλλος πρέσβης.
Στην ομιλία του ο Γάλλος πρέσβης υπογράμμισε ότι «το Μετάλλιο Εσωτερικής Ασφάλειας ανταμείβει ιδιαίτερα έντιμες υπηρεσίες, μιαν εξαιρετική δέσμευση, ή μια δράση που υπερβαίνει το φυσιολογικό πλαίσιο της υπηρεσίας στον τομέα της Εσωτερικής Ασφάλειας» και τόνισε: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που αυτή η διάκριση απονεμήθηκε σε δύο γυναίκες, οι σταδιοδρομίες των οποίων και η μόνιμη τους δέσμευση σε ένα επαγγελματικό πλαίσιο παραδοσιακά ανδρικό, αποτελούν υπόδειγμα από κάθε άποψη. Και να θυμίσω ότι σε μια εβδομάδα θα γιορτάσουμε την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας».
Ο κ. Σαντεπί, αναφερόμενος στην Ζαχαρούλα Τσιριγώτη την χαρακτήρισε αρχιτέκτονα της κατασκευής των hotspot, ως τον άνθρωπο που βρίσκεται παντού για να οργανώνει ότι χρειάζεται, ή να δώσει εξηγήσεις, αλλά και αυτή που προετοίμασε «την αριστεία της ελληνογαλλικής αστυνομικής συνεργασίας» και αφού έκανε αναλυτική αναφορά της προσφοράς της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ευχαρίστησε για «την αδιάψευστη διαθεσιμότητα της», να απαντηθούν οποιαδήποτε αιτήματα από την γαλλική πλευρά. Για την Κάλλι Σαϊνη, ο Γάλλος πρέσβης τόνισε ότι είναι ο «αρχιτέκτονας» της στενής ελληνογαλλικής συνεργασίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, αλλά και στην δημιουργία μιας ευρωπαϊκής μονάδας για την κατάσβεση πυρκαγιών, ενώ, όπως είπε, ήταν αυτή που προΐστατο του γαλλικού κλιμακίου που είχε έλθει για τις φωτιές του 2007 και οι Γάλλοι πυροσβέστες ακόμα θυμούνται το σφύριγμα της. Τόνισε επίσης ότι η κ. Σαϊνη διοργάνωσε μια μοναδική πυροσβεστική άσκηση, που μετέφερε τεχνογνωσία ακόμα και στην Κίνα.
«Σας ευχαριστώ για την υποδειγματική ελληνογαλλική συνεργασία που οφείλει πολλά στην προσωπική σας επένδυση», κατέληξε ο Γάλλος πρέσβης. Οι δύο αξιωματικοί ευχαρίστησαν τον Γάλλο πρέσβη για την τιμή, ενώ η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη είπε: «Αισθάνομαι συγκίνηση και τιμή για την παρασημοφόρηση μου αυτή, την οποία αποδέχομαι ως αναγνώριση του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας, στην τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλει, στην διαχείριση της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης που αντιμετώπισε η Ευρώπη μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο».
Η απονομή των μεταλλίων έγινε παρουσία των υπουργών Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάνου Σκουρλέτη και Γιάννη Μουζάλα, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, των αρχηγών Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού, διπλωματικών υπαλλήλων, αστυνομικών και στρατιωτικών ακολούθων και άλλων επισήμων.