Γαλλική στρατιωτική επιχείρηση σε Νίγηρα: Η Αλγερία αρνείται την υπερπτήση, το Μαρόκο εγκρίνει

Γαλλική στρατιωτική επιχείρηση σε Νίγηρα: Η Αλγερία αρνείται την υπερπτήση, το Μαρόκο εγκρίνει

Η Αλγερία απέρριψε αίτημα της Γαλλίας να πετάξει πάνω από τον εναέριο χώρο της για την αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση στον Νίγηρα, μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο αργά τη Δευτέρα. Μετά την άρνηση του Αλγερίου, το Παρίσι στράφηκε στο Ραμπάτ, που έδωσε τη σχετική έγκριση.

Πρώτα η διπλωματία

Η Αλγερία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική ενέργεια στον γειτονικό Νίγηρα και ευνοεί τη διπλωματία για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο. Η απάντηση του Αλγερίου είναι ξεκάθαρη, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή του να παραμείνει υπεύθυνος γείτονας και να μην παρασυρθεί σε επιθετικές ενέργειες κατά των ομοεθνών του.

Το Μαρόκο από την άλλη πλευρά έχει παραχωρήσει τα ζητούμενα δικαιώματα υπερπτήσης. Η περιοχή προετοιμάζεται για πιθανές προεκτάσεις καθώς τα γειτονικά κράτη λαμβάνουν αποκλίνουσες στάσεις για το θέμα.

Πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση επιβεβαιώνουν ότι η Γαλλία είναι σταθερή στην αποφασιστικότητά της να εκτελέσει τις απειλές της για στρατιωτική δράση μετά την καθαίρεση του προέδρου του Νίγηρα, Μοχάμεντ Μπαζούμ. Οι ενδείξεις της δέσμευσης της Γαλλίας έρχονται με τη μορφή μιας περίπλοκης στρατιωτικής στρατηγικής που επινοήθηκε για να διευκολυνθεί αυτή η επέμβαση.

«Ναι» από το Μαρόκο

Η Γαλλία στράφηκε στο Μαρόκο για να εξασφαλίσει άδεια για τα στρατιωτικά της αεροπλάνα να διασχίσουν τον εναέριο χώρο του. Μετά από ενδελεχή εξέταση, οι μαροκινές αρχές χορήγησαν τα αιτούμενα δικαιώματα υπερπτήσης στο γαλλικό στρατιωτικό αεροσκάφος. Η απόφαση αυτή, ωστόσο, έχει προκαλέσει ανησυχίες στους διεθνείς παρατηρητές.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η συναίνεση του Μαρόκου στο γαλλικό αίτημα απηχεί μια ορισμένη επεκτατική προσέγγιση που θυμίζει την παλιά αποικιοκρατία, όταν η Γαλλία επηρέαζε τις αποφάσεις στη χώρα του Μαγκρέμπ. Ορισμένοι παρομοιάζουν αυτή την κίνηση με παραβίαση του διεθνούς δικαίου, που ανακαλεί στη μνήμη την αμφιλεγόμενη ιστορία των νεοαποικιακών επιθέσεων εναντίον γειτονικών κρατών. Αυτή η απόφαση του Μαρόκου ακολουθεί ένα μοτίβο που έχει τραβήξει την προσοχή, καθώς θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει στην περιφερειακή αστάθεια.

Ετικέτες

Documento Newsletter