Γαλλικές εκλογές: Η κάλπη είναι… γκαστρωμένη

Γαλλικές εκλογές: Η κάλπη είναι… γκαστρωμένη

Η πόλωση, η υψηλή συμμετοχή και οι παρασκηνιακές συμφωνίες στις γαλλικές εκλογές

Μέσα σε κλίμα βαθιάς πόλωσης, κοινωνικής βίας, ανησυχίας για τη σταθερότητα της οικονομίας και πολιτικών παζαριών που ακολουθούν την άνοδο της ακροδεξιάς των Ζορντάν Μπαρντελά και Μαρίν Λεπέν, οι Γάλλοι σπεύδουν σήμερα στις κάλπες για τον πρώτο –και οριακά καθοριστικό για το συνολικό αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης– γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Η εκτίμηση τόσο με βάση τη συμμετοχή μέσω επιστολικής ψήφου όσο και από μετρήσεις είναι ότι εξαιτίας της έντονης πόλωσης, με το διακύβευμα η Γαλλία να περάσει στα χέρια της πιο ακροδεξιάς κυβέρνησης από την εποχή του… στρατάρχη Πετέν και τη γερμανική κατοχή, η συμμετοχή θα ξεπεράσει τα δύο τρίτα των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Η υψηλή συμμετοχή σημαίνει ότι ανατροπές σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο είναι εφικτές, ιδιαίτερα εάν η μαζική συμμετοχή σημάνει ότι μεγάλος αριθμός των 577 εκλογικών και μονοεδρικών περιφερειών της Γαλλίας πάει σε δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου.

Οι δημοσκοπήσεις εκ των πραγμάτων καταγράφουν σημαντική επικράτηση της γαλλικής ακροδεξιάς σε εθνικό επίπεδο, με τον Εθνικό Συναγερμό (RN) να συγκεντρώνει περίπου 36% των ψήφων και να διατηρεί απόσταση ασφαλείας από το δεύτερο Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFR), που αναμένεται να λάβει ως ανώτερο ποσοστό το 30% των ψήφων. Το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν έρχεται τρίτο και καταϊδρωμένο με μέγιστο ποσοστό 22%.

Παρά το γεγονός ότι αυτή είναι η καταγραμμένη ισορροπία δυνάμεων σε εθνικό επίπεδο και παρά το γεγονός ότι κεντρικά ο Μακρόν φαίνεται να επικεντρώνει τα πυρά του προς το Νέο Λαϊκό Μέτωπο παρά προς την ακροδεξιά, το πραγματικό αποτέλεσμα των εκλογών είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί.

Αυτήν τη στιγμή το RN στην απερχόμενη Βουλή είχε καταφέρει να κερδίσει σε 88 περιφέρειες, δηλαδή είχε τόσες έδρες. Με βάση τις μετρήσεις το RN θα ενισχύσει την παρουσία του και στις 88 αυτές περιφέρειες, ενώ με βάση τις προβολές εδρών, οι οποίες όμως δεν μπορούν να θεωρηθούν έγκυρες, το RN δεν θα καταφέρει να λάβει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να κερδίσει συνολικά 289 περιφέρειες από τις 577. Ο Μπαρντελά έχει ξεκαθαρίσει ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση μόνο εάν καταφέρει να πάρει απόλυτη πλειοψηφία κι αυτό γιατί είναι προφανές πως κανείς δεν θα θελήσει να συνεργαστεί με το RN.

Αντίθετα, μάλιστα, σε τοπικό επίπεδο φαίνεται ότι τα υπόλοιπα κόμματα είναι έτοιμα να μειώσουν περαιτέρω τον τελικό αριθμό εδρών του RN. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ήδη υπάρχουν επαφές μεταξύ υποψηφίων σε τοπικό επίπεδο, αλλά και μέσα από τα κομματικά επιτελεία, για συμφωνίες κατά τόπους μεταξύ των υποψηφίων των φιλελεύθερων του Μακρόν, του Λαϊκού Μετώπου και άλλων. Η συμφωνία είναι απλή. Στις περιφέρειες που πάνε σε δεύτερο γύρο, σε όσες δηλαδή το RN ή κάποιο κόμμα δεν κερδίσει το 51% των ψήφων από τον πρώτο γύρο, συμμετέχουν οι υποψήφιοι των κομμάτων που συγκεντρώνουν πάνω από 12,5% της ψήφου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν πέρα από τους δύο πρώτους και τρίτος, τέταρτος ή και πέμπτος υποψήφιος. Συνήθως οι συμφωνίες αυτές είναι απλές: είτε οι υποψήφιοι που δεν έχουν ελπίδες βγαίνουν εκτός κούρσας και τις ψήφους τις παίρνει ο δεύτερος υποψήφιος –εφόσον ο στόχος είναι να μην κερδίσει ο πρώτος– είτε δίνεται σήμα και ψηφίζουν οι ψηφοφόροι πέραν του κλειστού πυρήνα τον δεύτερο.

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό το κλίμα μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα τα παραπάνω αξίζει να σημειωθεί ότι στην ετήσια έκθεσή της μέσα στην εβδομάδα η Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Γαλλίας (CNCDH) καταγράφει ραγδαία αύξηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας στη χώρα. Βασικοί παράγοντες ο πόλεμος στη Γάζα και η ρητορική της Λεπέν. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι καταγγελίες για αντισημιτικές και αντιμουσουλμανικές ενέργειες αυξήθηκαν κατά 284% και 29% αντίστοιχα, ενώ άλλες μορφές ρατσιστικών ενεργειών αυξήθηκαν κατά 21%.

Διαβάστε επίσης

Σέριφος: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά μετά από ολονύχτια μάχη – Κάηκαν σπίτια και εκκλησίες

Φωτιά στην Πάρνηθα: Βελτιωμένη εικόνα – Drone της Πυροσβεστικής εντόπισε το πύρινο μέτωπο (Video)

Ο Κασσελάκης προκαλεί τον Τσίπρα: Έλα και ανάλαβε και θα είμαι στρατιώτης, αλλιώς στήριξε με χωρίς παιχνίδια

Ερευνα ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Το μεγάλο ξεζούμισμα των μισθωτών κινεί την οικονομία στην Ελλάδα του Μητσοτάκη

Ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα μέσω συνεργατών: «Χυδαιότητα ότι δεν βοήθησε την Αυγή»

Ύδρα: Οι αντιφατικές εκθέσεις της Πυροσβεστικής και τα γενέθλια μιας εκ των κατηγορούμενων από το Καζακστάν

ΕΣΥ σε κατάρρευση: Κατσαρίδες, υγρασία, απαξίωση και εκμετάλλευση στο νοσοκομείο Άμφισσας (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter