Γαλλία – Υπόθεση McKinsey: Έρευνα σε δυο προεκλογικές καμπάνιες του Μακρόν για παράνομη χρηματοδότηση

Γαλλία – Υπόθεση McKinsey: Έρευνα σε δυο προεκλογικές καμπάνιες του Μακρόν για παράνομη χρηματοδότηση

Το Γραφείο Οικονομικού Εισαγγελέα επιβεβαίωσε το άνοιγμα δύο δικαστικών υποθέσεων για τις δύο τελευταίες προεκλογικές καμπάνιες του γάλλου προέδρου, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien. Το μέγαρο των Ηλυσίων απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία στα γαλλικά Μέσα.

Τι θα ερευνηθεί

Αντικείμενο της έρευνας είναι το κατά πόσο έχει ευνοηθεί η McKinsey στη σύναψη δημοσίων συμβάσεων σε αντάλλαγμα για πολιτική χρηματοδότηση. Το μόνο γνωστό σε αυτή τη φάση είναι ότι υπάρχουν στενοί δεσμοί μεταξύ του γάλλου προέδρου, του περιβάλλοντος του και της αμερικανικής εταιρείας. Σύμβουλοι ή πρώην σύμβουλοι της ιδιωτικής εταιρείας εργάστηκαν έτσι για την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου το 2017, όπως έχει αποκαλύψει η Le Monde. Επιπλέον, υπάλληλοι της McKinsey έχουν αναλάβει θέσεις στο προεδρικό κόμμα La République en Marche! (Η Δημοκρατία σε κίνηση!) ή σε υπουργικά γραφεία.

Έμπειρος δικαστικός στην υπόθεση

Ένας εκ των τριών ερευνητών είναι ο Σερζ Τουρνέρ, , επί του παρόντος επικεφαλής του οικονομικού δικαστηρίου του Παρισιού. Αυτός ο έμπειρος δικαστής είναι ιδιαίτερα γνωστός για το γεγονός ότι καταδίκασε τον Φρανσουά Φιγιόν το 2017 στην έρευνα για τις πλασματικές δουλειές της συζύγου του Πενελοπέ, οι οποίοι έκτοτε έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και στη συνέχεια στην έφεση, καθώς και στον Νικολά Σαρκοζί, στην υπόθεση Bygmalion.

Σε συνέχεια προηγούμενης έρευνας

Αυτές οι δύο έρευνες, έρχονται επιπλέον της προκαταρκτικής έρευνας που άνοιξε στις 31 Μαρτίου 2022 για «επιβαρυντικό ξέπλυμα φοροδιαφυγής» με στόχο τη συμβουλευτική εταιρεία McKinsey, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης μιας επιτροπής έρευνας της Γερουσίας. Εκτός από το γεγονός ότι η αμερικανική εταιρεία δεν είχε πληρώσει εταιρικό φόρο μεταξύ 2011 και 2020, ενώ πραγματοποιεί στη Γαλλία ετήσιο τζίρο πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, οι βουλευτές είχαν επίσης αποκαλύψει ότι οι συμβάσεις που συνήφθησαν μεταξύ του Δημοσίου και των εταιρειών συμβούλων γενικότερα είχε «υπερδιπλασιαστεί» μεταξύ 2018 και 2021 για να φτάσει το ποσό ρεκόρ του 1 δισ. ευρώ πέρυσι.

Documento Newsletter