Γαλλία-Υπόθεση McKinsey: Αμηχανία Μακρόν για τις υπέρογκες αμοιβές συμβουλευτικών εταιρειών

Γαλλία-Υπόθεση McKinsey: Αμηχανία Μακρόν για τις υπέρογκες αμοιβές συμβουλευτικών εταιρειών

Δυο εβδομάδες μετά την έκθεση της γαλλικής Γερουσίας που αποκάλυψε ότι μόνο το 2021 ξοδεύτηκε ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε προμήθειες για συμβουλευτικές εταιρείες, ο Μακρόν ακόμα παλεύει να αποσείσει την εντύπωση της βαθιάς εμπλοκής ιδιωτικών εταιρειών στη διακυβέρνηση της Γαλλίας.

Σαφώς αμήχανη είναι η κυβερνητική πλειοψηφία από τις αποκαλύψεις της έκθεσης που δείχνει την έντονη εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του δημόσιου τομέα. Η πιο επιβλητική παρουσία είναι εκείνη της αμερικανικής εταιρείας McKinsey, από την οποία έχει πάρει και το όνομά της η υπόθεση που ταλανίζει το γάλλο πρόεδρο.

Η αντίδραση της πλειοψηφίας

Η Μακρονία, όπως αποκαλείται από τη γαλλική Αριστερά η κυβερνητική πλειοψηφία, αντέδρασε αργά στην έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας στις 17 Μαρτίου και αποκάλυψε ένα «εξαπλωνόμενο φαινόμενο». Έχει επιλέξει, ως γραμμή άμυνας, να στρέφει την προσοχή μακριά από το θέμα, μένοντας μόνο σε αποκηρύξεις για ψευδείς πληροφορίες και καταγγέλλοντας πολιτική χειραγώγηση του θέματος.

Η κύρια εκφράστρια της γραμμής αυτής είναι η υπουργός Μεταφορών, Αμελί ντε Μονσαλέν, η οποία σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη σχετικά με την υπόθεση McKinsey, καταδίκασε τις «όλο και πιο σφοδρές και όλο και πιο χυδαίες επιθέσεις», λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα να κρύψουμε». Επιπλέον, αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση έχει ξοδέψει ένα δις. ευρώ και ότι υπάρχουν ψευδείς κατηγορίες στην έκθεση.

«Περιστρεφόμενες θύρες»

Οι σχέσεις των εταιρειών με το γάλλο πρόεδρο παίρνουν έναν πιο προσωπικό χαρακτήρα, αφού σύμβουλοι που δούλευαν για τη McKinsey προσφέρθηκαν να δουλέψουν αφιλοκερδώς για την καμπάνια του Μακρόν το 2017, στις προηγούμενες εκλογές. Μετά την επιτυχία του, ξαναγύρισαν στην εταιρεία. Επιπλέον, η έκθεση ζητά εξηγήσεις και για τις αλλεπάλληλες «δουλειές» που ανέλαβε η McKinsey μέσα στη θητεία του Μακρόν, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με πρόβλεψη που υπάρχει στο γαλλικό κώδικα να μην προσλαμβάνεται η ίδια εταιρεία για μια σειρά από αναθέσεις.

Αν προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι η McKinsey για δέκα χρόνια απέφευγε να πληρώνει φόρο για τα κέρδη της σε γαλλικό έδαφος (τα μετέφερε σε off-shore στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ), το σκάνδαλο παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Ωστόσο, οι αποκαλύψεις αυτές δε φαίνεται να επηρεάζουν τη δημοφιλία του Μακρόν που κυριολεκτικά καλπάζει προς μια ανανέωση της θητείας του στις εκλογές της 10ης και της 24ης Απριλίου.

Άμεση επιρροή

Τα ερωτήματα που τίθενται για την επιρροή των ιδιωτικών εταιρειών είναι δικαιολογημένα, όμως δεν υπάρχει κάποιο στέρεο στοιχείο που να δηλώνει ξεκάθαρα τη σύγκρουση συμφερόντων. Η Γαλλία, που φημίζεται για τη δημόσια διοίκησή της, και ο Μακρόν, ο ίδιος απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Διοίκησης (ΕΝΑ), πληρώνει ολοένα και περισσότερο ιδιωτικές εταιρείες για συμβουλές σε δημόσιες πολιτικές, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο το δημόσιο χαρακτήρα της διοίκησης.

Η έκθεση δείχνει τον τρόπο που επεμβαίνουν οι ιδιωτικές εταιρείες στις λήψης αποφάσεων, αφού υπάρχει «το πλαίσιο της συμβολής τους στην διαδικασία». Μάλιστα, όταν παρεμβαίνουν στη συγγραφή ενός μέτρου, οι σύμβουλοι προτείνουν διάφορα σενάρια και «προτεραιοποιούν» ένα από αυτά, επηρεάζοντας έτσι την τελική απόφαση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter