Γαλλία: «Χειροβομβίδα» Μακρόν στα πόδια της Λε Πεν και ο γρίφος της επόμενης κυβέρνησης – Ανάλυση CNN

«Πέταξα χειροβομβίδα στα πόδια τους». Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται να αντιμετώπισε την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος «μπορεί να απέτρεψε τη νίκη της ακροδεξιάς στην εξουσία, αλλά θα μπορούσε να βυθίσει τη χώρα στο χάος», όπως σημειώνει το CNN σε ανάλυσή του. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες μετά την ανάρτηση της ανάλυσης, ο Εμανουέλ Μακρόν γνωστοποίησε ότι δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Ατάλ. 

Για το CNN, οι εκλογές ήταν ένα στοίχημα τόσο για τον Μακρόν, όσο και για τη χώρα, σχολιάζοντας τη νίκη – ανατροπή της Αριστεράς και του Νέου Λαϊκού Μετώπου. «Στην Place de la République οι πολίτες υποδέχθηκαν με πυροτεχνήματα και χειροκροτήματα τα αποτελέσματα, ενώ η Liberation έβγαλε… αναστεναγμό ανακούφισης».

«Στα μάτια τους, η Γαλλία έφυγε από το χείλος του ακροδεξιού γκρεμού, αλλά η χώρα διανύει μία άκρως αβέβαιη περίοδο. Η Αριστερά υπολείπεται των εδρών που χρειάζονται για πλειοψηφία και η γαλλική βουλή αναμένεται πιο διασπασμένη από ποτέ. Η χώρα ετοιμάζεται να μπει σε παρατεταμένη περίοδο αστάθειας.

Τρία μπλοκ με εκ διαμέτρου αντίθετες ιδέες και πρόγραμμα θα επιχειρήσουν να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό. Για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, τα πράγματα είναι σύνθετα. Αδυνατεί να μιλήσει με μία φωνή. Στο μπλοκ έχουν μπει αρκετά κόμματα, η ακροαριστερή Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, το Κομμουνιστικό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και άλλους κεντροαριστερούς», σημειώνει το CNN.

«Η Αριστερά απέδειξε ότι μπορεί να ενωθεί ενάντια στον κίνδυνο της ακροδεξιάς. Μπορούν όμως οι διάφορες ετερόκλητες ομάδες να συνεργαστούν και να έρθουν σε συμφωνία για τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας και στη συνέχεια για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν; 

Από την άλλη πλευρά, με ένα κοινοβούλιο διχασμένο, δεν αναμένονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για την Αριστερά, το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει είναι μεμονωμένες συμμαχίες για την ψήφιση ορισμένων νομοσχεδίων».

Το CNN υπενθυμίζει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ορκιστεί να βοηθά στρατιωτικά την Ουκρανία, την ώρα που η Λε Πεν έχει εκφραστεί απέναντι στο Κίεβο. «Η Αριστερά είναι σχετικά σιωπηλή, καθώς ορισμένα κόμματα έχουν διαφορετικές θέσεις. Η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν είναι πάντως αντίθετη στη λογική της κλιμάκωσης με τη Ρωσία». 

Διαβάστε επίσης:

Η Γαλλία αναζητά νέο πρωθυπουργό – Οι «μνηστήρες», ο ρόλος του Μακρόν και τα σενάρια

Διακοπές στην Αλβανία: Ανεβαίνουν οι κρατήσεις από Έλληνες – Πόσο κοστίζει ένα τριήμερο

Επιστολή Δούκα προς ΠΑΣΟΚ: Debate και κώδικας Δεοντολογίας για τις εκλογές προέδρου – Ζητά συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ

Μύκονος: Η μαφία της οικοδομής και το χαμένο ηχητικό

Μεγάλη αναστάτωση στα Τρίκαλα για εκατομμύρια τριζόνια – «Πολιορκούν» την πόλη «κατσαρίδες που πετάνε» (Photos – Video)

Σοκ στον Πύργο: 59χρονος έριξε την πρώην σύντροφό του από το μπαλκόνι

Το πρόγραμμα της Εθνικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Ποιους θα αντιμετωπίσει, οι ημερομηνίες των ματς

Ετικέτες