Γαλλία: Το πολιτικό αδιέξοδο παραμένει παρά την ανατροπή και τη νίκη του Λαϊκού Μετώπου

Με μια πλήρη ανατροπή των προβλέψεων και των δημοσκοπήσεων έκλεισε τελικά ο δεύτερος γύρος των γαλλικών εκλογών, και αν επιβεβαιωθούν τα exit poll η γαλλική αριστερά και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), κερδίζει την ιστορική αυτή εκλογική αναμέτρηση.

Η συμμαχία Αριστεράς- Κεντροαριστεράς που συγκολλήθηκε βιαστικά μετά τα τρομακτικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών που κέρδισε η λεπενική ακροδεξιά ο Εθνικός Συναγερμός (RN), κατάφερε με την τακτική του “δημοκρατικού μετώπου” και τις παραιτήσεις υποψηφίων υπέρ του αντιπάλου της αντιπάλου της ακρδοεξιάς σε κάθε περιφέρεια να γίνει η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας.

Έτσι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εάν επιβεβαιωθούν τα έξιτ πολ, θα καταφέρει να πάρει (σύμφωνα με το Elabe) από 175 έδρες έως 205 έδρες, ο συνασπισμός Ensemble του Μακρόν από 157 έδρες έως 174 έδρες, ο Εθνικός Συναγερμός από 113 έδρες έως 148 έδρες και οι Ρεπουμπλικάνοι από 67 έδρες έως 71 έδρες.

Σημαντικό ρόλο κατά τα φαινόμενα πέραν της εκλογικής τακτικής που προαναφέρθηκε και την οποία υιοθέτησαν όπως καταδεικνύεται όλες οι πολιτικές δυνάμεις εναντίον της Λεπέν (πάνω από 220 υποψήφιοι από το στρατόπεδο Μακρόν και την Αριστερά αποσύρθηκαν από τις κούρσες στις περιφέρειες για να μην “σπάσει” η ψήφος), έπαιξε η πολύ υψηλή συμμετοχή που έφτασε και πάλι το 67%.

Το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη σε συνθήκες ακραίας πόλωσης και διχασμού αντανακλάται όχι μόνο στα παραπάνω αποτελέσματα, τα οποία πρακτικά σημαίνουν ότι κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ότι μπορεί να κυβερνήσει έστω και με συνεργασία, αλλά και στις δηλώσεις των ηγετών και στο κλίμα που επικρατεί στην χώρα μετά την ανακοίνωση των exit poll.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, όπως δήλωσαν όλοι οι ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στον συνασπισμό, πρέπει να λάβει (και κατά πάσα πιθανότητα όντως θα λάβει) εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν δεν καταφέρει να συμπήξει κάποια κυβέρνηση συνεργασίας (άγνωστο με ποιον) ο νικητής των εκλογών θα πρέπει να προσπαθήσει να κυβερνήσει μέχρι τις επόμενες εκλογές με μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Από το 2022 μέχρι και πριν από τις εκλογές το κόμμα του Μακρόν και οι φιλελεύθεροι – κεντρώοι σύμμαχοι του κυβερνούσαν την Γαλλία ως κυβέρνηση μειοψηφίας συνεργαζόμενοι ad hoc με άλλες πολιτικές δυνάμεις για συγκεκριμένα νομοσχέδια (όταν ο πρόεδρος δεν παρέκαμπτε την Εθνοσυνέλευση με διατάγματα και άλλα συνταγματικά τερτίπια).

Αυτό εκ των πραγμάτων θα είναι πιο δύσκολο και για τις δύο πλευρές με την “συγκατοίκηση” μεταξύ Μακρόν και μιας κυβέρνησης του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε πιστός στις δημοκρατικές παραδόσεις και σύμφωνα με τις αρχές του θα υποβάλει αύριο το πρωί την παραίτηση του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως βέβαια σημείωσε θα εξακολουθήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του για όσο χρονικό διάστημα το καθήκον το απαιτεί.

Ο Ατάλ εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση για το γεγονός ότι στη νέα Εθνοσυνέλευση δεν είναι δυνατή η συγκρότηση καμίας απόλυτης πλειοψηφίας από τις ακραίες πολιτικές δυνάμεις. Επιπλέον επιβεβαίωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα αναμένει την συγκρότηση σε σώμα της Εθνοσυνέλευσης πριν λάβει τις ανάγκες αποφάσεις και κατέληξε λέγοντας ότι το μέλλον της Γαλλίας θα διακυβεύεται πλέον περισσότερο παρά ποτέ στην αίθουσα του κοινοβουλίου.

Ο Μακρόν μέσω ανακοίνωσης από το Ελιζέ ξεκαθάρισε ότι θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του, αφού έχουν ανακοινωθεί τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, όπερ σημαίνει ότι η αγωνία των Γάλλων, θα παραταθεί για μερικές ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση από τις αναφορές στα γαλλικά μέσα η ατμόσφαιρα σε πολλές πόλεις της Γαλλίας και ειδικά στο Παρίσι, λίγο μετά την ανακοίνωση των exit poll ήταν οριακά πανηγυρική με πλήθη να τραγουδούν στους δρόμους κατά της Ακροδεξιάς.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Καταψηφίστηκαν από την Κεντρική Επιτροπή οι προτάσεις για τα δημοψηφίσματα – Αυτή είναι η νέα Οικονομική Επιτροπή

Προειδοποίηση Κασσελάκη σε όσους «αντιφάσκουν» με τις αποφάσεις του κόμματος δημόσια: «Δεν είναι απειλή, είναι απλή λογική»

Η μαφία της Μυκόνου, δύο δολοφονίες και το χαμένο ηχητικό – Την Κυριακή στο Documento

Οργή στην αγορά για τον εμπαιγμό με τα τεκμήρια – Η κυβέρνηση φορτώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες με φόρους χιλιάδων ευρώ

Άνοιξε τις πύλες του το 43ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ετικέτες