Γαλλία: Το δείπνο των 500.000€ με αστακό του Βασιλιά Καρόλου που έριξε… έξω τον προϋπολογισμό της προεδρίας

Γαλλία: Το δείπνο των 500.000€ με αστακό του Βασιλιά Καρόλου που έριξε… έξω τον προϋπολογισμό της προεδρίας

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο προϋπολογισμός του Μεγάρου των Ηλυσίων, του ανακτόρου δηλαδή που στεγάζει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, έπεσε έξω το 2023 και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε πολυτελή δείπνα και δεξιώσεις.

Συγκεκριμένα ένα εκκεντρικό δείπνο που κόστισε σχεδόν 475.000 ευρώ που παρατέθηκε για τον βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολο Γ’.

Η αγάπη της Γαλλίας για τις μεγαλειώδεις χειρονομίες και το πλούσιο φαγητό αποδεικνύεται πλήρως στις σελίδες ενός «καταδικαστικού ετήσιου» ελέγχου του προϋπολογισμού των Ηλυσίων, που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα από το Cour des Comptes, το ανώτατο ελεγκτικό δικαστήριο της Γαλλίας, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Politico.

Οι δαπάνες του Μεγάρου, που περιλαμβάνουν δαπάνες που σχετίζονται με τα διπλωματικά και προεδρικά καθήκοντα του προέδρου, καθώς και τη διοίκηση, το προσωπικό, την ασφάλεια και τη διαχείριση περιουσίας, έφτασαν τα 125 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας έλλειμμα 8,3 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτό βοήθησαν δύο πολυτελή κρατικά δείπνα, το ένα με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και ένα δεύτερο με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Μακρόν φιλοξένησε τον Βρετανό αρχηγό κράτους τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους στις Βερσαλλίες, την ιστορική πατρίδα της γαλλικής μοναρχίας, για μια γιορτή με τουλάχιστον 160 προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων ο τραγουδιστής των Rolling Stones, Μικ Τζάγκερ και ο Βρετανός ηθοποιός Χιου Γκραντ.

Το δείπνο, κατά το οποίο οι καλεσμένοι απόλαυσαν μπλε αστακό και ροζ μακαρόν κόστισε στη γαλλική προεδρία σχεδόν 475.000 ευρώ — συμπεριλαμβανομένων άνω των 165.000 ευρώ για κέτερινγκ και άνω των 40.000 ευρώ για κρασί (συμπεριλαμβανομένου ενός μπουκαλιού Château Mouton Rothschild του 2004) και άλλων ποτών.

Άλλοι τροφοδότες και διακοσμητές οδήγησαν σε αύξηση των δαπανών για δεξιώσεις εκτός των Μεγάρων των Ηλυσίων, όπως συνέβη με τον Κάρολο Γ’ αλλά και τον Μόντι, τον οποίο υποδέχτηκε στο Λούβρο ο ίδιος ο Μακρόν όπου του παρουσίασε μερικά από τα αριστουργήματα του γαλλικού μουσείου με τις περισσότερες επισκέψεις. Συνολικό κόστος: άνω των 400.000 €.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δεξιά, και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έκαναν πρόποση κατά τη διάρκεια δείπνου στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023. Η Γαλλία επιδιώκει να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία σε μια σειρά θεμάτων που κυμαίνονται από το κλίμα έως τις στρατιωτικές πωλήσεις και στρατηγική περιοχή Ινδο-Ειρηνικού. (Pascal Rossignol, Pool via AP)

 

Ωστόσο, το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας αναγνώρισε κάποιες προσπάθειες οικονομίας, υπογραμμίζοντας τη λιτότητα των Ηλυσίων όταν φιλοξενεί «κοκτέιλ για λιγότερα από 100 άτομα», εκδηλώσεις κατά τις οποίες συνήθως προτιμάται το προσωπικό της κουζίνας του κτιρίου έναντι των εξωτερικών εργολάβων.

Το Cour des Comptes επέκρινε επίσης τις κακές δεξιότητες σχεδιασμού ταξιδιού της γαλλικής προεδρίας, επισημαίνοντας απώλεια άνω των 830.000 ευρώ που προκλήθηκε από την ακύρωση 12 ταξιδιών που προφανώς δεν επιστρέφονται. Ένα προγραμματισμένο αλλά στη συνέχεια ακυρωμένο ταξίδι στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2023 μόνο οδήγησε σε απώλεια σχεδόν 500.000 ευρώ, κυρίως λόγω του κόστους μεταφοράς και διαμονής.

Διαβάστε επίσης:




Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter