Γαλλία: Την ασφάλεια των αντιβιωτικών 4ης γενιάς εξετάζει η εισαγγελία του Παρισιού

Γαλλία: Την ασφάλεια των αντιβιωτικών 4ης γενιάς εξετάζει η εισαγγελία του Παρισιού

Έρευνα σχετικά με την ασφάλεια, αλλά και την συνταγογράφηση των αντιβιοτικών 4ης γενιάς, που ανήκουν στην κατηγορία των φθοροκινολονών, άνοιξε η Εισαγγελία του Παρισιού, έπειτα από δεκάδες καταγγελίες από πολίτες για σοβαρές παρενέργειες που αντιμετώπισαν μετά από την χρήση τους.

Οι φθοροκινολόνες (στην Ελλάδα κυκλοφορούν με διάφορα ονόματα με πιο γνωστό το Ciproxin) χρησιμοποιούνται περισσότερο από 30 χρόνια στην ιατρική και είναι γνωστό, όπως εξάλλου γράφεται και στα σχετικά φύλλα οδηγιών, ότι μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, που να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα, τους τένοντες και την καρδιά. Όμως εξαιτίας της μακροχρόνιας χρήσης τους και της ευρείας συνταγογράφησης τους για την αντιμετώπηση σοβαρών βακτηριακών λοιμώξεων, οι καταγγελίες που έφτασαν στις γαλλικές Αρχές αυξήθηκαν με αποτέλεσμα η Εισαγγελία να πάρει την απόφαση να ανοίξει έρευνα.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν η εισαγγελία θα βασίσει την έρευνα της, η οποία άνοιξε στις 27 Μαρτίου, σε περισσότερες από 20 καταγγελίες πολιτών και η κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί θα είναι για την απόδοση κατηγοριών (δεν είναι ξεκάθαρο εναντίον ποιου θα αποδοθούν ευθύνες) για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και εξαπάτηση. Η έρευνα ανοίγει μετά από τουλάχιστον 9 χρόνια προσπάθειας ευαισθητοποίησης του κοινού και των γιατρών στο θέμα της χορήγησης και της χρήσης φθοροκινολονών. Η καμπάνια του υπουργείου Υγείας για περιορισμό της συνταγογράφησης τους τα εννιά αυτά χρόνια έχει φέρει μείωση της συνταγογράφησης τους κατά 39% στην Γαλλία, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει επιβληθεί στους γιατρούς κάποια υποχρέωση ενημέρωσης των ασθενών για τις πιθανές επιπτώσεις της χρήσης φθοροκινολονών στην υγεία των ασθενών πριν από την έναρξη της θεραπείας.

Η κατευθυντήριες γραμμές που δίνει το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την χρήση των αντιβιοτικών αυτών, προς το παρόν είναι όσοι ασθενείς παρουσιάσουν περίεργα συμπτώματα κατά την διάρκεια ή μετά την λήψη των φαρμάκων αυτών να επικοινωνήσουν άμεσα με τους θεράποντες ιατρούς τους ή να μεταβούν στα επείγοντα περιστατικά, σε περίπτωση που εμφανιστεί ξαφνικός πόνος στην πλάτη, το στήθος ή την κοιλιακή χώρα. Επιπλέον στις οδηγίες του το υπουργείο Υγείας αναφέρει: «Ιδιαίτερες προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνονται σε ασθενείς που υποβάλλονται σε ταυτόχρονη θεραπεία με κορτικοστεροειδή, σε ηλικιωμένους, σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια και σε ασθενείς που έχουν λάβει μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου».

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία – ΗΠΑ: Αμερικανοί βουλευτές στην Άγκυρα για συζητήσεις με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πλευρών

Μέση Ανατολή: Νέο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Αρχή

Σκωτία: Eυθανασία ασθενών σε νομοσχέδιο που φέρνει στο κοινοβούλιο η κυβέρνηση

Documento Newsletter