Τρεις ημέρες μετά τον διορισμό του από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Μπαϊρού είχε σήμερα στο Παρίσι διαδοχικές διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων της χώρας. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επίτευξης διακομματικής συμφωνίας περί μη υποβολής πρότασης μομφής κατά της νέας κυβέρνησης, ο Φρανσουά Μπαϊρού δεν κατάφερε σήμερα να αποσπάσει τη δέσμευση τόσο του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν όσο και των Σοσιαλιστών.
Ωστόσο, ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας δεν θα μπορούσε να διαφέρει περισσότερο από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο 73χρονος πατέρας έξι παιδιών μιλάει τη διάλεκτο béarnais των Πυρηναίων, έχει ένα τρακτέρ και περνάει πολύ χρόνο στο χωριό όπου γεννήθηκε.
Ωστόσο, ο Φρανσουά Μπαϊρού, ιδρυτής του κεντρώου κόμματος MoDem και γνωστή φιγούρα της γαλλικής πολιτικής, ήταν ένας από τους πρώτους πολιτικούς υποστηρικτές του Μακρόν. Αυτό του έχει δώσει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Γάλλο πρόεδρο -και ακόμη και κάποια επιρροή σε αυτόν-, καθιστώντας τον έναν βασικό σύμμαχο που απολαμβάνει έναν ασυνήθιστο βαθμό ελευθερίας.
Ο Μπαϊρού αντικαθιστά τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ανατράπηκε από πρωθυπουργός σε μια ψηφοφορία δυσπιστίας στο κοινοβούλιο νωρίτερα αυτό το μήνα. Στο τιμόνι μιας νέας κυβέρνησης, η υπ’ αριθμόν 1 αποστολή του θα είναι να επαναφέρει τα δημόσια οικονομικά σε φόρμα, περνώντας έναν μειωμένο προϋπολογισμό μέσα από ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο.
Ακολουθούν 11 «λεπτομέρειες» που πρέπει να γνωρίζετε για τον Μπαϊρού:
1. Πίεσε τον Μακρόν για να τον κάνει πρωθυπουργό
Δεν έπρεπε να είναι αυτός. Την Παρασκευή, ο Μακρόν ήταν έτοιμος να διορίσει κάποιον άλλον, όταν ο Μπαϊρού Πάτησε πόδι.
Ο απερχόμενος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Sébastien Lecornu και ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας Roland Lescure εξετάζονταν ως πιθανοί αντικαταστάτες του Μπαρνιέ, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες. Τόσο ο Lecornu όσο και ο Lescure είναι αφοσιωμένοι πιστοί που θα εξαρτιόνταν πλήρως από τον Μακρόν, και ως εκ τούτου θα ήταν πιο εύκαμπτοι.
Το πρωί της Παρασκευής, ο Μακρόν κάλεσε τον Μπαϊρού στο Μέγαρο των Ηλυσίων για να τον ενημερώσει για την απόφασή του. Ο Μπαϊρού, ωστόσο, ήθελε ο ίδιος την κορυφαία θέση και απείλησε να σταματήσει να υποστηρίζει τον πρόεδρο εάν δεν διοριστεί.
Στην αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου και του επί χρόνια υποστηρικτή του, ο Μακρόν ήταν αυτός που υποχώρησε. Ο Γάλλος πρόεδρος «δεν μπορεί να πει όχι» στον Μπαϊρού, δήλωσε ένας κεντρώος κοινοβουλευτικός σύμβουλος. «Ήταν δύσκολο για τον Μακρόν, ο Μπαϊρού είναι το μόνο πρόσωπο στο Παρίσι στο οποίο είναι υπόχρεος».
Η νίκη του Μπαϊρού θεωρείται επίσης ως άλλο ένα σημάδι του πόσο αποδυναμωμένος έχει γίνει ο Μακρόν
«Παραδόξως μπορεί να δώσει στον Φρανσουά Μπαϊρού μια ελευθερία που κανονικά δεν θα είχε», παρατήρησε ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
2. Έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος (πολλές φορές)
Ο Μπαϊρού υπήρξε τόσο άτυχος στην πολιτική όσο τυχερός ήταν ο Μακρόν. Ο πρώην υπουργός υπό τον πρώην πρόεδρο Ζακ Σιράκ έθεσε τρεις φορές υποψηφιότητα για πρόεδρος και απέτυχε τρεις φορές.
Αλλά όταν εντόπισε τον Μακρόν ως ανερχόμενο πολιτικό αστέρι, εγκατέλειψε τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες και υποστήριξε τον τότε υπουργό Οικονομίας. Η υποστήριξη ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή για τον Μακρόν, ο οποίος πίεζε να ξεχωρίσει σε ένα πολυσύχναστο πολιτικό τοπίο.
Ο Μπαϊρού πιάστηκε μάλιστα από την κάμερα να λέει στον Μακρόν ότι «δεν είσαι αρκετά μεγάλος, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Αν μπορείς να πετύχεις εκεί που απέτυχα εγώ, θα σε βοηθήσω».
3. Έκανε εκστρατεία για τη μείωση του χρέους
Κατά την πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός την Παρασκευή, ο Μπαϊρού αφιέρωσε αρκετό χρόνο για να συζητήσει το αυξανόμενο πρόβλημα χρέους της Γαλλίας.
«Πήρα ριψοκίνδυνα ρίσκα στην πολιτική μου ζωή για να θέσω … το ζήτημα του χρέους και των ελλειμμάτων. Διεξήγαγα ακόμη και προεδρικές εκστρατείες με αυτό το θέμα», δήλωσε ο Μπαϊρού.
Η δουλειά που έχει να κάνει είναι πολύ δύσκολη για τον ίδιο. Λίγες ώρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο οίκος Moody’s μείωσε την αξιολόγηση της Γαλλίας και δήλωσε ότι η υποβάθμιση «αντανακλά την άποψή μας ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας θα αποδυναμωθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια».
4. Η Μαρίν Λεπέν δεν τον μισεί …
Η ακροδεξιά υποψήφια για την προεδρία Μαρίν Λεπέν και ο Μπαϊρού απέχουν πολύ στο πολιτικό φάσμα, αλλά οι σχέσεις μεταξύ των δύο βετεράνων δεν είναι κακές, κάτι που είναι σημαντικό για τη σταθερότητα της Γαλλίας και την ικανότητα να συμφωνεί στα οικονομικά.
Ο Μπαϊρού φάνηκε να ξεκινά με το δεξί την πρωθυπουργία του με τη Λεπέν, η οποία χαιρέτισε «μια πιο θετική μέθοδο» μετά τη συνάντησή της μαζί του τη Δευτέρα. Οι σχέσεις μεταξύ του ζεύγους των τριών χαμένων για την προεδρία πάνε πολύ πίσω, με τον Μπαϊρού να έχει κατά καιρούς βοηθήσει τη Λεπέν σε ευαίσθητα ζητήματα, κυρίως στις δομές χρηματοδότησης.
Παρά τις εκλογικές της επιτυχίες, η ακροδεξιά ηγέτιδα συχνά δυσκολευόταν να λάβει τραπεζικά δάνεια και την υποστήριξη που χρειαζόταν από εκλεγμένους αξιωματούχους για να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές. Ο κεντρώος Μπαϊρού έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό εκστρατεία για τη δημιουργία ενός θεσμού που θα βοηθούσε τα κόμματα να εξασφαλίζουν δάνεια, μια κορυφαία προτεραιότητα για τη Λεπέν, η οποία το 2016 χρειάστηκε να πάρει δάνειο από ρωσική τράπεζα για να χρηματοδοτήσει την προεδρική της υποψηφιότητα.
Το 2022, ο Μπαϊρού χρηματοδότησε τη Λεπέν για να της επιτρέψει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία εναντίον του Μακρόν- ήταν μια προσπάθεια, όπως είπε, για να «σώσει τη δημοκρατία».
Η Λεπέν ανέτρεψε τελικά τον προκάτοχο του Μπαϊρού Μπαρνιέ νωρίτερα αυτό το μήνα, οπότε η σιωπηρή υποστήριξη της Λεπέν προς την Μπαϊρού θα μπορούσε να είναι κρίσιμη.
5. Αμοιβαία αντιπάθεια με τον Σαρκοζί
Για δεκαετίες οι Γάλλοι κεντρώοι ευθυγραμμίζονταν με τη δεξιά, αλλά ο Μπαϊρού οραματίζεται μια κεντρώα πολιτική σε ίση απόσταση από τους συντηρητικούς και τους σοσιαλδημοκράτες, και έχει επιδιώξει αυτόν τον στόχο σε τρεις προεδρικές εκλογικές αναμετρήσεις.
Αυτό αποξένωσε τους συντηρητικούς, ιδίως τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, του οποίου οι σκληροπυρηνικές απόψεις για τη μετανάστευση και η πολωτική πολιτική ήταν απεχθείς στον Μπαϊρού. Το 2012, ο κεντρώος ψήφισε ακόμη και τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ εναντίον του Σαρκοζί, ο οποίος έχασε τις εκλογές.
Η αντιπάθεια είναι αμοιβαία. Ο Σαρκοζί αποκάλεσε τον διορισμό του Μπαϊρού «τρομακτικό», ανέφερε η La Tribune την Κυριακή. Σε ένα βιβλίο του 2020, έγραψε: «Ο Μπαϊρού πάντα πρόδιδε … Ο Εμανουέλ Μακρόν θα γνωρίσει επίσης αυτή την πικρή εμπειρία».
Οι τεταμένοι δεσμοί του Μπαϊρού με τη Δεξιά μπορεί τώρα να βλάψουν την ικανότητά του να εξασφαλίσει την υποστήριξη των συντηρητικών Les Républicains, η οποία θα ήταν ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.
6. Ένας πρώιμος υποστηρικτής του φεντεραλισμού της ΕΕ …
Όπως και ο Μακρόν, ο Μπαϊρού βλέπει το μέλλον της Γαλλίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο νέος πρωθυπουργός μίλησε πριν από δεκαετίες υπέρ της μεγαλύτερης ολοκλήρωσης εντός της Ένωσης, ενώ το 1999 ηγήθηκε μιας προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές πιέζοντας για μια «ευρωπαϊκή ομοσπονδία».
«Ο φεντεραλισμός που υπερασπίζομαι είναι συνεργατικός, αποκεντρωμένος και σέβεται τα έθνη και τις ελευθερίες», δήλωσε σε συνέντευξή του το 2012.
7. Μεγάλος οπαδός της αναλογικής εκπροσώπησης
Ο Μπαϊρού υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η Γαλλία πρέπει να εγκαταλείψει το σημερινό σύστημα ψηφοφορίας δύο γύρων σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες στις νομοθετικές ψηφοφορίες υπέρ της απλής αναλογικής.
Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελός του: Η κίνηση προς την αναλογική εκπροσώπηση είναι μία από τις σπάνιες προτάσεις που υποστηρίζονται από νομοθέτες όλου του φάσματος.
8. Χαστούκισε κάποτε ένα παιδί
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για την προεδρία το 2002, ο Μπαϊρού χαστούκισε ένα παιδί το οποίο κατηγόρησε για κλοπή πορτοφολιού. Το χτύπημα ενός παιδιού μπορεί να μοιάζει με κίνηση που θα τερμάτιζε την καριέρα του – αλλά οι αναφορές από εκείνη την εποχή δείχνουν ότι μπορεί να τον βοήθησε.
Διαβάστε επίσης: Oταν ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας είχε χαστουκίσει δημόσια ένα 10χρονο παιδί (Video)
Ο Μπαϊρού, πρώην δάσκαλος που διετέλεσε υπουργός Παιδείας για τέσσερα χρόνια τη δεκαετία του 1990, κέρδισε τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους μετά το χαστούκι, όπως έδειξε δημοσκόπηση που ανέθεσε η Le Monde λίγο πριν από τις εκλογές.
Όσον αφορά την εκπαίδευση, ο Μπαϊρού έχει δείξει ανησυχία για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι οθόνες στην «νοημοσύνη των παιδιών, στην πνευματική και σωματική τους ανάπτυξη».
9. Πάλευε με ένα τραύλισμα
Σήμερα ο Μπαϊρού είναι γνωστός για την αργή ομιλία του και για την τάση του να υπερτονίζει τα λόγια του. Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός τραυλισμού που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας προσπαθώντας να εξαλείψει, μια εμπειρία που έχει περιγράψει σε συνεντεύξεις του ως πικρά επώδυνη.
10 Θέλει το Παρίσι να παίζει λιγότερο ρόλο στη γαλλική πολιτική
Ο Μπαϊρού έχει επικρίνει τη γαλλική τάση να συγκεντρώνει την εξουσία γύρω από το Παρίσι – ακόμη και υπό την προεδρία του Μακρόν.
Τον περασμένο Φεβρουάριο έκανε λόγο για ένα «συνεχές, συνεχιζόμενο, προοδευτικό και ολοένα και πιο σοβαρό ρήγμα μεταξύ του λαού και των δομών εξουσίας» και επέκρινε τον τότε πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Αττάλ επειδή η κυβέρνησή του αποτελείται κυρίως από υπουργούς της περιοχής της γαλλικής πρωτεύουσας.
11. Εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ποινική δίωξη
Το 2017 ο Μπαϊρού διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά παραιτήθηκε μέσα σε ένα μήνα αφού τέθηκε υπό επίσημη έρευνα για φερόμενη υπεξαίρεση κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Εκείνη την εποχή, η πολιτική του Μακρόν ήταν ότι κανένας που βρισκόταν υπό επίσημη έρευνα δεν μπορούσε να παραμείνει στην κυβέρνηση.
Ο Μπαϊρού τελικά αθωώθηκε, αλλά οι εισαγγελείς άσκησαν έφεση κατά της απόφασης και τώρα αναμένεται να αντιμετωπίσει νέα δίκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Η Λεπέν δικάζεται επί του παρόντος για παρόμοιες κατηγορίες που απειλούν να εκτροχιάσουν τις προεδρικές της φιλοδοξίες. Η ίδια υποστηρίζει την αθωότητά της.
Πηγή: Politico
Διαβάστε επίσης:
Ίσραελ Κατς: Το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο στη Γάζα μετά τη λήξη του πολέμου
Αντίποινα προαναγγέλλει η Μόσχα μετά τη δολοφονία Κιρίλοφ – Πώς αλλάζουν τα δεδομένα στο ουκρανικό
Νέα Υόρκη: Ο Τραμπ χάνει τη μάχη ακύρωσης της καταδίκης του για ποινική υπόθεση
Tagesspiegel: «Εξελίξεις στη Γερμανία – Η Μπούντεσταγκ ανοίγει τον δρόμο για νέες εκλογές»