Γαλλία: Τεράστιες περικοπές στον προϋπολογισμό – Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν αγγίζουν τα χαμηλά και μεσαία νοικοκυριά

Η νέα γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε την Πέμπτη έναν λεπτομερή προϋπολογισμό για το 2025 με στόχο τη μείωση του ελλείμματος της χώρας με 41,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε περικοπές δαπανών και επιβολή περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ σε φόρους, οι περισσότεροι από τους οποίους θα επηρεάσουν τις μεγάλες εταιρείες και τα πλούσια νοικοκυριά.

Σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος  του προϋπολογισμού στο 5 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της το επόμενο έτος.

Είναι μία από τις δεσμεύσεις του νέου πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ με στόχο να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3 τοις εκατό του ΑΕΠ, όπως απαιτείται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έως το 2029. Ο Μπαρνιέ έχει δεσμευτεί να τακτοποιήσει τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας μετά από χρόνια υπερβολικών δαπανών που ώθησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει το Παρίσι σε μια λεγόμενη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος πέρυσι.

Οι υπουργοί Οικονομίας και Προϋπολογισμού του πρωθυπουργού, Αντουάν Αρμάν και Λοράν Σεν-Μαρτέν, παρουσίασαν το λεπτομερές σχέδιο της κυβέρνησης την Πέμπτη. Υποστήριξαν ότι οι νέοι φόροι και οι περικοπές δαπανών δεν θα πλήξουν ούτε τα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης ούτε θα σκοτώσουν την οικονομική ανάπτυξη.

«Αυτά τα φορολογικά μέτρα δεν θα πλήξουν τα χαμηλότερα εισοδήματα, τα μεσαία στρώματα και αυτούς που εργάζονται», είπε ο Σεν-Μαρτέν στους δημοσιογράφους. «Είναι ένας δρόμος που αποκλείει κάθε φορολογικό εκφοβισμό ή θεραπεία λιτότητας. Δεν υπάρχει ασάφεια σε αυτό. Δεν πρόκειται να επαναφέρουμε τα δημόσια οικονομικά σε τροχιά καταστρέφοντας την ανάπτυξη».

Μεταξύ των προτάσεων ήταν υψηλότεροι φόροι στο πλουσιότερο 0,3 τοις εκατό των Γάλλων φορολογουμένων. Ο Σεν Μαρτέν είπε ότι το μέτρο θα επηρεάσει μόνο περίπου 65.000 νοικοκυριά.

Αλλά ακόμη και εκείνοι που δεν πλήττονται άμεσα από τους νέους ειδικούς φόρους μπορεί να νιώσουν τον αντίκτυπο της συμπίεσης του προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση, για παράδειγμα, προτείνει τη μείωση των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη 3,8 δισ. ευρώ και την καθυστέρηση των προσαρμογών του πληθωρισμού για τις συντάξεις μέχρι τον Ιούλιο. Νέοι φόροι στα αεροπορικά εισιτήρια και στα ρυπογόνα οχήματα πιθανότατα θα μετακυλιστούν και στους καταναλωτές.

Παρά τις ρόδινες προβλέψεις της κυβέρνησης, το Ανώτατο Συμβούλιο Δημοσίων Οικονομικών της Γαλλίας, ένας ανεξάρτητος εποπτικός φορέας, προειδοποίησε ότι η στρατηγική που αποκαλύφθηκε την Πέμπτη ήταν «εύθραυστη» και υπερβολικά αισιόδοξη.

Οι επιχειρήσεις ανησυχούν ότι τα επιθετικά σχέδια της κυβέρνησης θα μπορούσαν επίσης να εμποδίσουν την ανάπτυξη, ειδικά μια προτεινόμενη διετή αύξηση του εταιρικού φόρου που θα επηρεάσει περίπου 440 εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Η κυβέρνηση του Barnier αναβάλλει επίσης αρκετές προγραμματισμένες μειώσεις φόρων για τις εταιρείες, αυξάνοντας τον υφιστάμενο φόρο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εισάγοντας έναν νέο φόρο στις εξαγορές μετοχών.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ χάνουν την υπομονή τους με τον Νετανιάχου: «Καμία δημογραφική ή εδαφική αλλαγή στη Λωρίδα της Γάζας»

«Σάρωσε» τη Φλόριντα ο τυφώνας Μίλτον: Τουλάχιστον 17 οι νεκροί – Τεράστιες καταστροφές από ανεμοστρόβιλους και πλημμύρες (Photos-Videos)

Η ΕΕ βοηθά την Τουρκία να απελαύνει με τη βία μετανάστες στη Συρία και το Αφγανιστάν

Θρίλερ σε παλιό χρυσωρυχείο στο Κολοράντο: Ένας νεκρός, διασώθηκαν 12 εγκλωβισμένοι (Video)

Οι ηγέτες που εξόντωσε το Ισραήλ – Ποια είναι τα 25 ανώτατα στελέχη του «άξονα της αντίστασης» που έχει καταφέρει να δολοφονήσει

Ο Λευκός Οίκος ζητά «να μην απειλείται η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων» στον Λίβανο