Γαλλία: Συνάντηση Μακρόν – Μπαϊρού με φόντο την πρωθυπουργία

Γαλλία: Συνάντηση Μακρόν – Μπαϊρού με φόντο την πρωθυπουργία
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αγκαλιάζει τον δήμαρχο του Pau και Ύπατο Αρμοστή για τον Προγραμματισμό Φρανσουά Μπαϊρού, δεξιά, κατά τη διάρκεια δεξίωσης με τους Γάλλους δημάρχους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο περιθώριο της 105ης συνόδου του Συνεδρίου των Δημάρχων που διοργανώνει η «Ένωση Δημάρχων της Γαλλίας» (AMF), στο Παρίσι, Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023. (Ludovic Marin, Pool μέσω AP)

Ο Φρανσουά Μπαϊρού, πρόεδρος του κόμματος MoDem και δήμαρχος του Πω συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν,  σήμερα Παρασκευή το πρωί.

Όπως αναφέρεται στον γαλλικό Τύπο, ο Φρανσουά Μπαϊρού, αποχώρησε από το Μέγαρο των Ηλυσίων την Παρασκευή μετά από συνάντηση 1 ώρας και 45 λεπτών με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πρόκειται να ορίσει τον νέο του πρωθυπουργό εντός της ημέρας.

Ο ηγέτης του MoDem έφτασε στις 8.30 π.μ. στα σκαλιά του προεδρικού μεγάρου, έφυγε από μια πίσω πόρτα και μπήκε στο αυτοκίνητό του.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος μίλησε ήδη τηλεφωνικά με τον αρχηγό του κράτους το βράδυ της Πέμπτης, είναι ένα από τα ονόματα που αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες για τον διορισμό του Ματινιόν, για να διαδεχθεί τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν ο Μακρόν υποδέχεται τον 73χρονο Μπαϊρού στο Ελιζέ για να του ανακοινώσει τον διορισμό του στη θέση του πρωθυπουργού.

Ο Μπαϊρού διατελέσει Υπουργός Παιδείας της Γαλλίας υπό τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις της δεξιάς, βουλευτής της περιφέρειας των Ατλαντικών Πυρηναίων από το 1986, πρώην ευρωβουλευτής και σύμβουλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δύο φορές πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου των Πυρηναίων του Ατλαντικού, δημοτικός σύμβουλος του Πω, υπήρξε επίσης πρόεδρος των κομμάτων: Centre des démocrates sociaux (CDS), Force démocrate, Union pour la démocratie française (UDF) και Mouvement démocrate (Modem) του οποίου είναι και ο ιδρυτής.

Βέλη Μπαϊρού κατά Μακρόν το 2017

Ο ίδιος πάντως ο Φρανσουά Μπαϊρού το 2017 με αφορμή την προεδρεία Μακρόν κατηγορούσε ότι τα οικονομικά συμφέροντα και άλλους ότι δεν θέλουν μόνον την οικονομική εξουσία αλλά και την πολιτική. Σημείωνε μάλιστα πως είχαν αποτύχει σε ανάλογη προσπάθεια με τον Σαρκοζί και τον Ντομινίκ Στρος-Καν.

 

Όταν το 2006 ήθελε την 6η Δημοκρατία και περιορισμό χρήσης του άρθρου 49-3

Μιλώντας στην τηλεόραση του 2006 ο Φρανσουά Μπαϊρού ζητούσε η Γαλλία να περάσει στην 6η Δημοκρατία με αφορμή και τη διάσταση μεταξύ ψήφων και εκπροσώπησης, λόγω του εκλογικού συστήματος. Παράλληλα είχε ταχθεί κατά της κατάχρησης του άρθρου 49-3 του Συντάγματος που στην ουσία έριξε τη κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ.

 

Οι αντιδράσεις και οι εναλλακτικές λύσεις

Η φημολογούμενη κορυφαία επιλογή του Μακρόν, ο βετεράνος κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, εγείρει αντιδράσεις στην αριστερά – που είναι επιφυλακτική ως προς τη συνέχιση των πολιτικών του προέδρου – και στη δεξιά, όπου είναι αντιπαθής στον σημαίνοντα πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Πέρα από τον Μπαϊρού, οι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία περιλαμβάνουν τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζενέβ, τον νυν υπουργό Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού, πιστό στον Μακρόν, και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ζαν Υβ Λε Ντριάν.

Ένα άλλο όνομα που συζητείται στα μέσα ενημέρωσης είναι ο Ρολάν Λεσούρ, πρώην υπουργός Βιομηχανίας, αλλά η υποψηφιότητα του πρώην Σοσιαλιστή κινδυνεύει να πυροδοτήσει τη Δεξιά.

Αυτά «είναι ονόματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια και δεν έχουν σαγηνεύσει τους Γάλλους. Είναι το παρελθόν. Θέλω να κοιτάξουμε το μέλλον», δήλωσε η επικεφαλής των Πρασίνων Μαρίν Ταντελιέ.

«Το γαλλικό κοινό θέλει λίγο ενθουσιασμό, ορμή, φρέσκο άνεμο, κάτι νέο», δήλωσε στο France 2.

Δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κοινό έχει βαρεθεί την κρίση. Λίγο πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων σε μια δημοσκόπηση της Elabe που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη δήλωσαν ότι θέλουν οι πολιτικοί να καταλήξουν σε μια συμφωνία για να μην ανατρέψουν μια νέα κυβέρνηση.

Όμως η εμπιστοσύνη είναι περιορισμένη, με τον ίδιο περίπου αριθμό να δηλώνει ότι δεν πιστεύει ότι η πολιτική τάξη θα μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία.

Σε ξεχωριστή δημοσκόπηση του IFOP, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν φαίνεται ότι έχει 35% στον πρώτο γύρο μελλοντικών προεδρικών εκλογών – πολύ μπροστά από κάθε πιθανό αντίπαλο.

Η ίδια δήλωσε ότι «δεν είναι δυσαρεστημένη» που το ακροδεξιό κόμμα της έμεινε έξω από τις διαπραγματεύσεις γύρω από την κυβέρνηση, δείχνοντας προς το παρόν να επωφελείται από το χάος παρά να υφίσταται την ευθύνη για την ψήφο δυσπιστίας της περασμένης εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης:

«Αδύνατη η απέλαση Σύριων πολιτών σε αυτό το στάδιο από τις χώρες της Ε.Ε.» λέει ο επίτροπος Μετανάστευσης


Συρία: Προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο βομβαρδισμών σε εγκαταστάσεις με χημικά όπλα – Πάνω από 1 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένοι


Η εθνική μας Κίμπερλι


«Πρώτα βγαίνει το χούι»

Ο καιρός το Σαββατοκύριακο – Πού αναμένονται καταιγίδες (LIVE)


Γαλλία: Ο Μακρόν ανακοινώνει τον νέο πρωθυπουργό – Οι φήμες, οι προκλήσεις και τα αδιέξοδα

Documento Newsletter