Γαλλία: Στο έλεος των χούλιγκαν η Λιγκ 1

Γαλλία: Στο έλεος των χούλιγκαν η Λιγκ 1

Από τα μέσα Αυγούστου, όταν και ξεκίνησε η νέα ποδοσφαιρική σεζόν στη Γαλλία, έκανε την εμφάνισή της η οπαδική βία, που αγωνιστική με την αγωνιστική πήρε διαστάσεις κι ενώ το πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας βρίσκεται μόλις στη δέκατη τέταρτη αγωνιστική. Επεισόδια στις εξέδρες, εισβολή στους αγωνιστικούς χώρους, ρίψεις αντικειμένων και φωτοβολίδων αποτελούν πλέον… αναπόσπαστο κομμάτι της Λιγκ 1, του πέμπτου πιο ισχυρού πρωταθλήματος της Ευρώπης.

Αν όλα αυτά σας φέρνουν… μπόχα από το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν έχετε άδικο. Οι Γάλλοι κυβερνώντες ακολουθούν ό,τι ακριβώς και ο υφυπουργός Αθλητισμού στην Ελλάδα Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος όχι απλώς παρακολουθεί αλλά πετάει και το μπαλάκι στην εξέδρα. Αρκεί να διαβάσετε τις δηλώσεις της υφυπουργού Αθλητισμού της Γαλλίας Ροξάν Μερετσινεάνου, η οποία πετάει το μπαλάκι στους συλλόγους. «Δεν πρέπει να τιμωρούμε ένα ολόκληρο γήπεδο ή μια ομάδα φιλάθλων επειδή κάποιοι υπερβαίνουν τα όρια. Οι σύλλογοι είναι αυτοί που πρέπει να τολμήσουν και να διαχωρίσουν τους συγκεκριμένους οπαδούς τους οποίους, ιστορικά, δεν θέλουν να θυμώνουν. Τα μέτρα υπάρχουν για να εφαρμόζονται. Μόνο με τη συνδρομή των συλλόγων μπορεί να υπάρξει επικοινωνία» υποστηρίζει η Γαλλίδα υφυπουργός Αθλητισμού. Για τις ευθύνες της πολιτείας ούτε λόγος. Μάλλον θα συμβουλεύτηκε τον Λ. Αυγενάκη…

Με την έξαρση της βίας πληθαίνουν και οι αναζητήσεις για τις πηγές του κακού. Στο ερώτημα τι φταίει για την «επανάσταση» των χούλιγκαν οι απαντήσεις που κυριαρχούν στη Γαλλία είναι τρεις: η κακή ψυχολογία λόγω Covid-19, η έλλειψη οργάνωσης του γαλλικού ποδοσφαίρου και η ασφάλεια στα γήπεδα…

Μέσα σε τρεισήμισι μήνες το γαλλικό ποδόσφαιρο έγινε πολλές φορές πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ για τους λάθος λόγους. Η Λιγκ 1 με την άφιξη του Λιονέλ Μέσι και άλλων μεγάλων αστέρων άφηνε το καλοκαίρι υποσχέσεις ότι ετοιμάζεται να αλλάξει κι άλλο επίπεδο. Ομως τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά. Η επιστροφή των οπαδών στα γήπεδα έπειτα από ενάμιση χρόνο λόγω πανδημίας σημαδεύτηκε από την έξαρση της βίας και προκαλεί ζημιά σε όλα τα επίπεδα (πρεστίζ, οικονομικά, αγωνιστικά κ.λπ.)…

Ο παλιός μεγάλος άσος Τιερί Ανρί σε δηλώσεις του στο Prime Video μετά τα επεισόδια στο παιχνίδι Λυών –Μαρσέιγ ήταν λάβρος: «Το Λυών – Μαρσέιγ είναι ένα ματς που τραβάει τα βλέμματα. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να το παρακολουθήσουν. Αλλά για ακόμη μια φορά είδαμε ένα ματς να διακόπτεται από ηλίθιους. Δεν θέλω οι Αγγλοι, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί να βλέπουν έτσι το γαλλικό πρωτάθλημα. Στην Αγγλία οι οπαδοί αποβάλλονται διά παντός από τα γήπεδα. Οχι απλώς για ένα δυο μήνες, εφ’ όρου ζωής».

Covid και εκτόνωση

Η αποχή ενάμιση χρόνου από τα γήπεδα άλλαξε την ψυχολογία του οπαδού. Γάλλοι επιστήμονες συμφωνούν ότι «όλοι βίωσαν τον εγκλεισμό και την αποκοπή από τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Το ψυχοπλάκωμα και η εσωστρέφεια που ένιωσαν δεν παραδίδουν ιδανικά σε όλους τη σκυτάλη στην κανονικότητα». Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως η επιστροφή των οργανωμένων οπαδών στα γήπεδα σήμανε γι’ αυτούς εκτόνωση, η οποία όμως πήρε λάθος δρόμο…

Ο Γάλλος κοινωνιολόγος Σεμπαστιάν Λουί σε μια προσπάθειά του να εξηγήσει το φαινόμενο δήλωσε πως «το γήπεδο είναι μια παραμορφωτική αντανάκλαση της κοινωνίας. Η Covid άφησε στίγματα στη γαλλική κοινωνία, η οποία πλήττεται τόσο από κοινωνικοοικονομική όσο και από πολιτική άποψη. Το γήπεδο είναι πάντα ένα μέρος όπου εκτονώνονται οι εκνευρισμοί. Κάποιοι ξαφνικά πιστεύουν ότι επιτρέπονται τα πάντα στα γήπεδα λόγω των ψυχολογικών συνεπειών που συνδέονται με την πανδημία, έπειτα από ενάμιση χρόνο».

Ποινές και οργάνωση

Η ρίζα του προβλήματος, όπως υποστηρίζουν πάντως οι ειδικοί, έχει να κάνει και με το γεγονός πως όλοι οι εμπλεκόμενοι λειτουργούν περίπου αυτόνομα. Οτι δηλαδή απουσιάζει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με διακριτούς ρόλους βάσει των οποίων θα συνεργάζονται κυβέρνηση, σύλλογοι και λίγκα. Κάποιοι άλλοι μιλούν για την ανάγκη πιο αυστηρών ποινών, αλλά όσον αφορά τον πειθαρχικό έλεγχο, σε αντίθεση με το ελληνικό ποδόσφαιρο, στο γαλλικό οι ποινές είναι και αυστηρές και επιβάλλονται σε όλους ανεξαιρέτως.

Ο πρώην πρόεδρος της LFP Φρεντερίκ Τιριέ από την πλευρά του προτείνει την αύξηση των αποκλεισμών από το γήπεδο στους δράστες των επεισοδίων, όπως συμβαίνει σε Αγγλία και Γερμανία. Οπως υποστηρίζει ο Τιριέ «οι αποκλεισμοί στη Γαλλία ανέρχονταν στους 300-350 από το 2016 μέχρι και πριν από την πανδημία, ενώ αντίστοιχα την ίδια περίοδο στη Γερμανία έφταναν τους 1.300 και στην Αγγλία τους 1.600. Με βάση όσα έγιναν το τελευταίο τρίμηνο, αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει παραδειγματικά και εξηγεί την έξαρση της βίας».

Μείζον θέμα η ασφάλεια

Στο επίκεντρο των ευθυνών εσχάτως βρέθηκαν και οι άνθρωποι ασφαλείας των γηπέδων καθώς όλοι αναρωτιούνται ποιος αφήνει τους ταραξίες να εισβάλλουν ό,τι ώρα θέλουν στους αγωνιστικούς χώρους ή ποιος κάνει τον έλεγχο στην είσοδο των θυρών;

Σύμφωνα με τον Σάσα Ουγιέ, μέλος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης σε πρόσφατη έρευνά του γύρω από το οπαδικό κίνημα «η διαχείριση των οπαδών από το προσωπικό και τους υπεύθυνους των γηπέδων κρίνεται ελλειμματική σε πολλές από τις έδρες των 20 ομάδων. Πρέπει να εντοπίσουμε τους υποκινητές της βίας, τους υπεύθυνους ασφαλείας των συλλόγων κ.λπ. Μόνο έτσι θα καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα για το πώς θα κινηθούμε, πολιτεία και λίγκα». Ο Ουγιέ υποστήριξε ακόμη ότι «στο γήπεδο της Νις δεν υπάρχει προστατευτικό δίχτυ μπροστά από την κερκίδα των οργανωμένων. Σε πολλά από τα παιχνίδια οπαδοί των δύο ομάδων κάθονται στην ίδια εξέδρα κι αυτό δείχνει πλήρη έλλειψη πρόνοιας για τυχόν επεισόδια. Οι σεκιούριτι είναι κατά πολύ λιγότεροι από όσους ορίζουν οι ανάγκες της λίγκας. Και όσοι προσλαμβάνονται, έπειτα από μια υποτυπώδη εκπαίδευση, ορίζονται όντας άπειροι στα γήπεδα να προσέχουν τους χούλιγκαν, με αποτέλεσμα να χάνεται εύκολα ο έλεγχος…».

Ετικέτες

Documento Newsletter