Γαλλία: Στα σκαριά νέος πιο αυστηρός μεταναστευτικός νόμος

Γαλλία: Στα σκαριά νέος πιο αυστηρός μεταναστευτικός νόμος
Ένα πανό που γράφει «Η Γαλλία είναι φτιαγμένη από μεταναστεύσεις» ξεδιπλώνεται στην πλατεία Republique κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης

Η γαλλική κυβέρνηση θα προτείνει έναν νέο μεταναστευτικό νόμο το 2025, ο οποίος θα παρατείνει την περίοδο κατά την οποία οι παράτυποι μετανάστες που θεωρούνται επικίνδυνοι μπορούν να παραμένουν σε διοικητική κράτηση, δήλωσε την Κυριακή η κυβερνητική εκπρόσωπος Maud Bregeon.

Ο τελευταίος μεταναστευτικός νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2024, αποτέλεσε αντικείμενο έντονης συζήτησης. Το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο είχε τότε σχετική πλειοψηφία, προώθησε τον νόμο λόγω της αποχής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, αν και ορισμένες από τις προτάσεις που κατέθεσαν οι δεξιοί βουλευτές απορρίφθηκαν από το Συνταγματικό Συμβούλιο.

Για το 2025, ωστόσο, «θα υπάρξει ανάγκη για έναν νέο νόμο για τη μετανάστευση το 2025», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Maud Bregeon το πρωί της Κυριακής στην τηλεόραση BFM.

Αυτή τη φορά, η νέα κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ και με τον σημαίνοντα δεξιό υπουργό Εσωτερικών Μπρουνό Ρετεγιό (LR, Les Républicains), θέλει να ανατρέψει τον νόμο.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ρετεγιό έχει ταχθεί υπέρ αυστηρότερων κανόνων της ΕΕ και της αναθεώρησης των κανόνων του χώρου Σένγκεν. Την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, προέτρεψε μάλιστα τους ομολόγους του στην ΕΕ να εφαρμόσουν το σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση, το οποίο επί του παρόντος έχει προγραμματιστεί για το 2026.

Μεγαλύτερες περίοδοι κράτησης

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, στο νέο κείμενο θα εξεταστεί η πρόταση του Ρετεγιό να «διευκολυνθεί η παράταση της κράτησης των παράνομων αλλοδαπών που παρουσιάζουν επικίνδυνο προφίλ στα κέντρα διοικητικής κράτησης».

Αυτό θα επέκτεινε την κράτηση από 90 ημέρες κατ’ ανώτατο όριο σε 210 ημέρες – μια πρόταση που υποβλήθηκε από δεξιούς βουλευτές της ομάδας Droite républicaine του Laurent Wauquiez στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η Bregeon προειδοποίησε επίσης ότι το επόμενο κείμενο της κυβέρνησης θα μπορούσε να περιλαμβάνει στοιχεία που καταδικάστηκαν από το Συνταγματικό Συμβούλιο στον τελευταίο νόμο – όπως η αυστηροποίηση της οικογενειακής επανένωσης. Μίλησε επίσης για τη συμπερίληψη της νομιμοποίησης των εργαζομένων χωρίς χαρτιά σε περιοχές με σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού.

«Δεν σταματάμε να σκεφτόμαστε και άλλες διατάξεις που θα μπορούσαν να προταθούν σε αυτόν τον νόμο», πρόσθεσε η Bregeon.

Το κείμενο θα συζητηθεί με τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας.

«Δεν θα επιδιώξουμε την υποστήριξη της Rassemblement National», προειδοποίησε, αναφερόμενη στο ακροδεξιό κόμμα.

Το κόμμα της ΛΜαρίν Λεπέν, το οποία απείχε την προηγούμενη φορά, έχει ήδη εξαρτήσει την άρνησή της να αποδοκιμάσει την κυβέρνηση Μπαρνιέ από τη σύνταξη ενός νέου μεταναστευτικού νόμου.

Πηγή: Euractiv

Διαβάστε επίσης:

Η Ουκρανία επικρίνει τον βραβευμένο με Όσκαρ Τζάρεντ Λέτο για «φιλορωσικό ξέσπασμα» (Video)


Γερμανία: Με την καταδίκη πρώην πράκτορα της Στάζι για δολοφονία αντιφρονούντα έκλεισε μια ιστορικής σημασίας δίκη


ΕΕ: Κυρώσεις σε άτομα και οντότητες που συνδέονται με την φερόμενη μεταφορά πυραύλων από το Ιράν στην Ρωσία


Λίβανος: Κλιμακώνει την κόντρα του με την UNIFIL το Ισραήλ – Η Χεζμπολάχ συνεχίζει να εξαπολύει ρουκέτες


Νόμπελ Οικονομίας 2024: Στους Ατσεμόγλου, Τζόνσον και Ρόμπινσον


Μπένι Στάινμετζ: Συνελήφθη στο «Ελ. Βενιζέλος» ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος


Ισραήλ: Διαψεύδονται οι πληροφορίες πως σκοτώθηκε ο αρχηγός του IDF Ερζί Χαλέβι σε χτύπημα με drones

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter