Γαλλία: «Σκανδαλώδης» δικαστική απόφαση υπέρ φοροδιαφυγής!

Η γαλλική δικαιοσύνη αιφνιδίως απάλλαξε σήμερα τους κληρονόμους της οικογένειας εμπόρων τέχνης Βιλντενστάιν και τους συμβούλους τους που διώκονταν για μεγάλη φορολογική απάτη ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Οι Βιλντενστάιν κατηγορούνταν ότι έκρυψαν από τη γαλλική εφορία περιουσία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, σε ακριβά ακίνητα και πίνακες μεγάλων ζωγράφων (φωτογραφία κάτω) με την ευκαιρία κληρονομιών το 2001 και το 2008.

Σήμερα ο πρόεδρος του δικαστηρίου υπογράμμισε ότι οι Βιλντενστάιν είχαν «σαφώς την πρόθεση» να αποκρύψουν την περιουσία τους.

Παραδέχθηκε πως αυτή η απόφαση της δικαιοσύνης μπορεί συνεπώς να είναι «ακατανόητη», πρόσθεσε όμως ότι εξηγείται από παραλείψεις που υπήρξαν στην έρευνα καθώς και από νομοθετικές ελλείψεις όσον αφορά τη μάχη κατά της φορολογικής απάτης.

«Οι ισχυροί και οι φτωχοί» πρέπει να μπορούν να επωφελούνται με τον ίδιο τρόπο από το δίκαιο, υποστήριξε ο δικαστής σε μια αίθουσα γεμάτη με δικηγόρους και δημοσιογράφους, από την οποία όμως απουσίαζαν οι τρεις κατηγορούμενοι κληρονόμοι: ο αρχηγός της οικογένειας Γκι Βιλντενστάιν, ο ανιψιός του Άλεκ Τζούνιορ και η πρώην κουνιάδα του, η Λιούμπα Στουπάκοβα, χήρα ενός εκλιπόντος κληρονόμου η οποία βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με την υπόλοιπη οικογένεια.

Πρόκειται για μια παταγώδη αποτυχία της γαλλικής οικονομικής εισαγγελίας, η οποία είχε καταγγείλει «την πιο περίπλοκη και μακροχρόνια» φορολογική απάτη της πρόσφατης ιστορίας στη Γαλλία και είχε ζητήσει βαριές ποινές, ιδιαίτερα σε βάρος του Γαλλοαμερικανού Γκι Βιλντενστάιν, του κύριου κληρονόμου: τέσσερα χρόνια με αναστολή και πρόστιμα ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Μομφές σε βάρος των αστυνομικών αρχών

Για τον πρόεδρο του δικαστηρίου, οι χρηματοοικονομικές διευθετήσεις των Βιλντενστάιν, ιδιαίτερα τα περιβόητα «καταπιστεύματα» (trusts), αφήνουν να διαφανεί μια «βούληση απόκρυψης» και μια «σαφής πρόθεση φοροαποφυγής».

Όμως, συνέχισε φροντίζοντας να εξηγήσει δια μακρών αυτή την απόφαση που μπορεί να προκαλέσει πολεμική, αυτή η «πρόθεση» δεν αρκεί για να καταδικασθούν οι κληρονόμοι αυτής της παγκοσμίως γνωστής οικογένειας εμπόρων τέχνης, καθώς δεν υπάρχουν «νομικά στοιχεία».

Ο δικαστής εξέφρασε ιδιαίτερα την «έκπληξή» του για το γεγονός ότι οι γάλλοι νομοθέτες περίμεναν μέχρι το 2011 για να αποσαφηνίσουν το φορολογικό καθεστώς των «trusts», ενώ η δικαιοσύνη θέτει εδω και περισσότερο από έναν αιώνα ερωτήματα γι’ αυτές τις χρηματοοικονομικές διευθετήσεις του αγγλοσαξονικού δικαίου.

Οι κατηγορίες σε βάρος των Βιλντενστάιν ανάγονταν στο 2001 και το 2008, πριν από την ψήφιση του νόμου αυτού.

Το δικαστήριο καταφέρθηκε επίσης εναντίον των αστυνομικών αρχών, κατηγορώντας τις ότι δεν ερεύνησαν αρκετά από την πλευρά των φορολογικών παραδείσων ώστε να δείξουν πως τα trusts ήταν «πλασματικά» –με άλλα λόγια ότι οι Βιλντενστάιν είχαν παραιτηθεί μόνο στα χαρτιά από τη γιγάντια περιουσία τους, ενώ είχαν διατηρήσει τις απολαβές απ’ αυτή και τον έλεγχό της.

Οι κληρονόμοι και οι σύμβουλοί τους διώκονταν επειδή με την ευκαιρία του θανάτου δύο επικεφαλής της οικογένειας, που φορολογούνταν στη Γαλλία, είπαν ψέματα για την έκταση της περιουσίας τους που υπολογίζεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως σε πολυτελή ακίνητα και πίνακες μεγάλων ζωγράφων.

Ο συνήγορος του Γκι Βιλντενστάιν, ο Ερβέ Τεμίμ, δήλωσε βγαίνοντας από την αίθουσα του δικαστηρίου πως ο πελάτης του είναι «πολύ ανακουφισμένος», όμως πρόσθεσε πως «φοβάται την πολεμική» περί της «δικαιοσύνης για τους πλούσιους».