Γαλλία: Σενάρια για μια «προεδρική πλειοψηφία» Μακρόν-Ρεπουμπλικάνων

Σύμφωνα με το σημερινό γαλλικό Τύπο μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών και την επικράτηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου, μέρος του προεδρικού στρατοπέδου του Εμανουέλ Μακρόν όπως και μέρος των Ρεπουμπλικάνων επιθυμούν ένα συνασπισμό που θα ξεπεράσει τον αριθμό της Αριστεράς, επιτυγχάνοντας μια νέα «πλειοψηφία».

Οι υπουργοί Aurore Bergé και Gérald Darmanin, καθώς και ηγέτες δεξιών κομμάτων, όπως ο Bruno Retailleau και ο Xavier Bertrand, υπερασπίζονται αυτή την επιλογή, η οποία “θα μπορούσε αριθμητικά να ξεπεράσει το αριστερό μπλοκ”, σύμφωνα με την Aurore Bergé, υπουργό Ισότητας των Φύλων και καταπολέμησης των διακρίσεων της κυβέρνησης Ατάλ.

Αλλά η ιδέα διχάζει τόσο τους Ρεπουμπλικάνους όσο και το στρατόπεδο του Μακρόν, ενώ αρκετοί απειλούν με αποχώρηση και τάσσονται υπέρ της άποψης να ονοματίσει ο πρόεδρος Μακρόν ένα πρόσωπο, ενός ευρύτερου συνασπισμού που θα μπορεί «να ενώσει».

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Ο Μακρόν ελπίζει σε μια νέα «κεντρώα» πλειοψηφία διασπώντας την Αριστερά;

Από τη Δεξιά, ο Laurent Wauquiez, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει πρόεδρος της νέας ομάδας των Ρεπουμπλικάνων, έχει μέχρι στιγμής υπερασπιστεί μια γραμμή “μη συμβιβασμού” με τον Μακρονισμό.

Όπως και να έχει  η προσέγγιση της κατάστασης από την προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη είναι συγκεκριμένη. Εκτιμούν πως η προεκλογική συνεργασία των κομμάτων της αριστεράς ήταν εντελώς ευκαιριακή και δεν κρύβει ότι επιδιώκει την διάσπαση της με στόχο την δημιουργία μίας μεγάλης κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα αφήνει εκτός μόνο τον ακροδεξιό Έθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν και την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Από την πλευρά της, η Αριστερά κάλεσε για άλλη μια φορά τον Εμανουέλ Μακρόν να “σεβαστεί τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών” διορίζοντας πρωθυπουργό από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των διαφόρων κομμάτων συνεχίζονται για να συμφωνήσουν στο όνομα του νέου πρωθυπουργού. Οι της Ανυπότακτης Γαλλίας (Μελανσόν) και οι Σοσιαλιστές προσπαθούν ο καθένας να αξιοποιήσει την ισορροπία δυνάμεων υπέρ του.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Πώς τα θαλάσσωσε η ακροδεξιά της Λεπέν

«Έτοιμος» να συμβάλει στην αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία δηλώνει από τη Βιέννη ο Ινδός πρωθυπουργός

Νέα ακροδεξιά ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τους «Πατριώτες» του Όρμπαν – Συμμετέχει η ΝΙΚΗ

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια ζητώντας την εκκένωσή της

Liberation: «Τα… μυστικά δείπνα μεταξύ υπουργού του Μακρόν και του κόμματος Λεπέν»

Νέα γκάφα από τον Μπάιντεν: «Φωνάξτε τον στρατιωτικό» – Τι συνέβη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (Video)