Γαλλία: Πρόταση για αποπομπή Μακρόν από 80 βουλευτές του Νέου Λαϊκού Μετώπου

Γαλλία: Πρόταση για αποπομπή Μακρόν από 80 βουλευτές του Νέου Λαϊκού Μετώπου

Πρόταση για την αποπομπή του Εμανουέλ Μακρόν υπογράφουν 80 βουλευτές της συμμαχίας της Αριστεράς μετά το «πραξικόπημα» Μακρόν και την άρνησή του να ορίσει πρωθυπουργό τη Λουσί Καστέτ, σύμφωνα με τη Le Figaro.

Διαβάστε περισσότερα: Χάος πάλι στη Γαλλία μετά το «πραξικόπημα» Μακρόν

Τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος απορρίπτει την υποψήφια πρωθυπουργό του Νέου Λαϊκού Μετώπου εκμεταλλευόμενος τη μη ύπαρξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, την πρόταση υπογράφουν 72 βουλευτές της Ανυπότακτης Γαλλίας και ακόμη 8 βουλευτές του Μετώπου.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που είχε προαναγγελθεί από την προηγούμενη εβδομάδα και κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή.

Ο Γάλλος πρόεδρος αποφεύγει με κάθε τρόπο να αποδεχτεί τη νέα πολιτική πραγματικότητα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, και η νέα εξέλιξη έρχεται με την επίκληση του άρθρου 68 του γαλλικού Συντάγματος.

Η λογική του Μακρόν ότι δεν μπορεί να… παραδώσει τη χώρα στην Αριστερά, επειδή η Καστέ ήταν πρόταση της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) του Ζαν Λικ Μελανσόν, παρά το γεγονός ότι ο συνασπισμός κεντροαριστεράς – Αριστεράς είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός στην εθνοσυνέλευση με 190 έδρες, προκάλεσε οργή και απειλές για κινητοποιήσεις.

Ωστόσο, για να υπερψηφιστεί η πρόταση απαιτούνται τα δύο τρίτα των μελών της Εθνοσυνέλευσης και τα δύο τρίτα των μελών της Γερουσίας.

Στις εκλογές του Ιουλίου, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε 182 έδρες, η συμμαχία του Εμανουέλ Μακρόν 168 και η ακροδεξιά συμμαχία 143 έδρες. Η Εθνοσυνέλευση έχει συνολικά 577 έδρες.

Σύμφωνα με τη Le Figaro, μετά τις αντιδράσεις, αναβάλλεται η επιλογή νέου πρωθυπουργού και, επικαλούμενη πηγές του Γάλλου προέδρου στην Εθνοσυνέλευση, ο Μακρόν θέλει να «δοκιμάσει νέα ονόματα» και πως «θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Κυριακή», ήτοι μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Επίσης:

Επί τον τύπον των φίλων

Καλύτερα η Κουμουνδούρου να ασχολείται με την ισοπέδωση της Υγείας από τον Άδωνη Γεωργιάδη

Νέα «πυρά» του «γαλάζιου» Χαρακόπουλου: «Ο κόσμος έχει παράπονα από την κυβέρνηση» – Ζητά στροφή προς τα δεξιά

Σκληρή τοποθέτηση Αρβανίτη: «Δεν πάει άλλο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωπική επιχείρηση και δεν έχει ιδιοκτήτη»

Κόκκαλης για αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ: «Να αλλάξουμε πρώτα εμείς συμπεριφορές – Διαφωνώ με το όνομα»

Documento Newsletter