Γαλλία: Πώς τα θαλάσσωσε η ακροδεξιά της Λεπέν

Γαλλία: Πώς τα θαλάσσωσε η ακροδεξιά της Λεπέν

Πριν από λιγότερο από μια εβδομάδα, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ήταν έτοιμο να αναλάβει την εξουσία στη Γαλλία για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης δημοκρατίας.

Το βράδυ της Κυριακής, η Λεπέν συγκεντρώθηκε με υποστηρικτές του Εθνικού Συναγερμού (RN) της σε μια λαμπερή δεξίωση κοντά στο Floral Park του Παρισιού, στα ανατολικά της πρωτεύουσας. Η σαμπάνια έρεε καθώς περίμεναν να πιουν για τα αποτελέσματα του τελευταίου γύρου της ψηφοφορίας στις βουλευτικές εκλογές.

Τότε, ο κόσμος της άρχισε να καταρρέει.

Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα, το RN υπέστη μια εντυπωσιακή ανατροπή, τερματίζοντας στην τρίτη θέση πίσω τόσο από την αριστερή συμμαχία όσο και από τον συνασπισμό με επικεφαλής τον αντιδημοφιλή πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Το RN δεν θα έρθει στην εξουσία, ο ηγέτης του Ζορντάν Μπαρντελά δεν θα γίνει πρωθυπουργός και το κόμμα μπορεί να μην καταλήξει καν ως αξιωματική αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, την Τρίτη, χτυπήθηκε από έρευνα για διαφθορά σχετικά με ισχυρισμούς που αφορούσαν την προεδρική της εκστρατεία πριν από δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Μαρίν Λεπέν: Ξεκινά έρευνα για διαφθορά για παράνομη χρηματοδότηση

Τι πήγε λοιπόν στραβά για το πρόσωπο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς;

Τα λάθη του Μπαρντελά

Μιλώντας στον απόηχο της ήττας, ο 28χρονος Μπαρντελά πέρασε μια ολόκληρη μέρα απολογούμενος για την πρώτη μεγάλη ήττα της πολιτικής του καριέρας. “Πάντα κάνουμε λάθη, έκανα λάθη και αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί για τα αποτελέσματα”, δήλωσε τη Δευτέρα στη γαλλική τηλεόραση.

Μυρίζοντας αίμα, ορισμένοι παλιοί του κόμματος στράφηκαν εναντίον της νέας ηγεσίας υπό τον Μπαρντελά. Ο Bruno Bilde, στενός σύμμαχος της Λεπέν που ήρθε σε ρήξη με τον πολύ νεότερο Μπαρντελά, κατακεραύνωσε τη διαχείριση της προεκλογικής εκστρατείας του RN. Το κόμμα “πρέπει να κάνει κάποια ενδοσκόπηση”, δήλωσε ο Bilde, βουλευτής του RN.

Μίλησε για “διαρθρωτικά αίτια” που εμπόδισαν την εκστρατεία της ακροδεξιάς στον δεύτερο γύρο. Ο Louis Aliot, ο δήμαρχος του Perpignan που ηττήθηκε από τον Μπερντελά στην κούρσα για την ηγεσία του 2022, κατηγόρησε τη διαδικασία επιλογής του RN.

Το 2017, μετά την απογοητευτική επίδοση της Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και ένα αποτυχημένο ντιμπέιτ με τον Μακρόν, ο τότε δεύτερος στην ιεραρχία του RN Florian Philippot παραγκωνίστηκε, οδηγώντας τον τελικά να εγκαταλείψει το κόμμα.

Αυτή τη φορά αρχίζουν να πέφτουν κεφάλια

Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόσφατα εκλεγμένος ευρωβουλευτής Ζιλ Πενέλ παραιτήθηκε από τον ρόλο του ως γενικός διευθυντής του Εθνικού Συναγερμού. Ο Πενέλ ήταν υπεύθυνος για το σχέδιο του RN για την κατάκτηση της εξουσίας, που ονομάστηκε “σχέδιο Ματινιόν”. Υποτίθεται ότι ήταν τόσο ασφαλές που αρκούσε να “πατήσει ένα κουμπί” για να το ξεκινήσει.

Κεντρικό ρόλο στο “σχέδιο Ματινιόν” έπαιζε η επιλογή υποψηφίων που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν αμέσως. Αλλά εκεί είναι που όλα πήγαν στραβά. Πολλοί από τους υποψηφίους αποδείχθηκαν ακατάλληλοι – είτε επειδή ήταν ερασυτέχνες είτε, σε ορισμένες περιπτώσεις, έκαναν ρατσιστικά ή ξενοφοβικά σχόλια.

Οι απόκληροι

Οι γαλλικές βουλευτικές εκλογές περιλαμβάνουν 577 περιφέρειες, πράγμα που σημαίνει ότι τα κόμματα συχνά επιλέγουν τοπικούς ακτιβιστές με μικρή εμπειρία για να τα εκπροσωπήσουν, ιδίως σε περιφέρειες όπου έχουν ελάχιστες πιθανότητες νίκης.

Το γαλλικό ερευνητικό δημοσιογραφικό πρακτορείο Mediapart απαρίθμησε 106 υποψήφιους RN που είχαν κάνει στο παρελθόν “δηλώσεις μίσους ή συνωμοσίας”. Ορισμένες από τις πιο τραγικές περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων μία υποψήφια που είχε φωτογραφηθεί φορώντας ναζιστικά σήματα, οδήγησαν το κόμμα να αποσύρει επίσημα την υποστήριξή του από τις εκστρατείες τους.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Υποψήφια της ακροδεξιάς αποσύρεται γιατί φορούσε καπέλο με σβάστικα

Τα viral αποσπάσματα περιελάμβαναν μια υποψήφια RN που ισχυριζόταν αμήχανα ότι δεν μπορούσε να κατηγορηθεί για ρατσισμό επειδή είχε “έναν Εβραίο ως οφθαλμίατρο” και “έναν μουσουλμάνο ως οδοντίατρο”. Άλλοι εθεάθησαν πανικόβλητοι ή ανίκανοι να αρθρώσουν ένα επιχείρημα σε συζητήσεις που διοργάνωσαν τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Τα βίντεο αυτά υπενθύμισαν δύο ελαττώματα που εδώ και χρόνια συνδυάζονται για να αποτρέψουν τους ψηφοφόρους να παραδώσουν την εξουσία στη γαλλική ακροδεξιά: το μίσος και την ανικανότητα.

Η προεκλογική εκστρατεία του RN θα μπορούσε να είχε επιβιώσει από τέτοιες δυσλειτουργίες αν δεν υπήρχε μια συντονισμένη εκστρατεία από τους αντιπάλους της Λεπέν.

Οι ηγέτες της αριστεράς και του στρατοπέδου του Μακρόν προέτρεψαν τους υποψηφίους τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους τακτικά σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τη Λεπέν και τον Μπαρντελά μακριά από την εξουσία. Εκατοντάδες αριστεροί και κεντρώοι υποψήφιοι αποσύρθηκαν από τις εκλογές για να ενώσουν τις ψήφους κατά της Λεπέν πίσω από έναν μόνο υποψήφιο που θα αναμετρηθεί με το RN.

Αυτό αποδείχθηκε μοιραίο για τις πιθανότητες της ακροδεξιάς. Τώρα πρέπει να ανασυνταχθεί, ενόψει της εκστρατείας για την προεδρία το 2027.

“Ο Ζορντάν Μπαρντελά θα ανακοινώσει μια γενική αναδιοργάνωση του κόμματος”, δήλωσε στη Le Monde ο ευρωβουλευτής του RN Φιλίπ Ολιβιέ. “Αυτό θα συνέβαινε, ό,τι κι αν συνέβαινε. Αλλά θα υπάρξουν περιφερειακές αλλαγές για να ληφθούν υπόψη όσα πήγαν στραβά”.

Το RN έχει ήδη αρχίσει να καθορίζει τα σημεία συζήτησης που έχουν ως στόχο να υποβαθμίσουν τη σημασία της απογοήτευσης της Κυριακής. Παρόλο που έχασε τις περισσότερες επαναληπτικές εκλογές, το RN έλαβε τις περισσότερες ψήφους σε εθνικό επίπεδο, υποστηρίζουν οι ηγέτες του κόμματος, και αύξησε το μερίδιο των εδρών του στη συνέλευση κατά περισσότερες από 50.

Ο θρίαμβος του RN δεν ακυρώθηκε αλλά απλώς “αναβλήθηκε”, δήλωσε η Λεπέν την Κυριακή αντιδρώντας στα αποτελέσματα. Κατηγόρησε την ήττα του κόμματος σε μια “αφύσικη συμμαχία” μεταξύ της αριστεράς και του στρατοπέδου του Μακρόν.

Τα προβλήματα του ακροδεξιού κόμματος θα μπορούσαν ωστόσο να μεταφερθούν στο νέο νομοθετικό σώμα. Η Λεπέν, ως επικεφαλής της ομάδας, θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει τους αμφιλεγόμενους υποψηφίους που κατάφεραν ωστόσο να εκλεγούν.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Roger Chudeau, ένας βουλευτής που έφερε προβλήματα στο κόμμα του επειδή υποστήριξε ότι η πρώην υπουργός Παιδείας Najat Vallaud-Belkacem δεν θα έπρεπε να είχε επιτραπεί να υπηρετήσει στην κυβέρνηση λόγω του ότι είναι Γαλλομαροκινή- και ο Daniel Grenon, ο οποίος υποστήριξε ότι “οι Βορειοαφρικανοί ήρθαν στην εξουσία” και ότι “αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν θέση σε υψηλά αξιώματα”.

Πηγή: Politico – How Le Pen’s far right blew it

Διαβάστε επίσης:

Νέα γκάφα από τον Μπάιντεν: «Φωνάξτε τον στρατιωτικό» – Τι συνέβη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (Video)

DW: «Γιατί αποχωρεί ο πρώτος μαύρος βουλευτής της Γερμανίας;» Οι ρατσιστικές επιθέσεις και οι απειλές κατά της ζωής του

Bloomberg: Οι Σαουδάραβες «απείλησαν» την G7 με ξεπούλημα ευρωπαϊκών ομολόγων αν αγγίξουν περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

Γάζα: Παίζουν ποδόσφαιρο και δίπλα τους πέφτουν βόμβες – Η στιγμή που Ισραηλινοί χτυπούν σχολείο (Video)

Bγήκε στο παζάρι ο Ερντογάν για ουκρανικό και Συρία – Πρότεινε στον Πούτιν να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου

Στο διάστημα και πάλι η Ευρώπη: Παρθενική πτήση του Ariane 6, πυραύλου «βαρέων μεταφορών»

Αλβανία: Προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter