Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου θα λάβει χώρα η μεγάλη κινητοποίηση των συνδικάτων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που θέλει να περάσει η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία –μεταξύ άλλων- προβλέπει και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με τους οπαδούς του Μακρόν, η απεργία είναι άδικη αφού θα «μπλοκάρει» τους δρόμους και θα «κρατήσει ομήρους τους Γάλλους», συνθήματα που έχουν καταντήσει… τρε μπανάλ, σύμφωνα με τους ηγέτες των συνδικάτων. Για τον επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου, της Γενικής Εργατικής Συνομοσπονδίας (CGT), Φιλίπ Μαρτινέζ, αν την Πέμπτη κατέβουν στους δρόμους όσοι πολίτες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, «η Γαλλία θα μείνει ακίνητη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. Μάλιστα, μέσα στην κοσμοπλημμύρα, οι υπηρεσίες πληροφοριών φοβούνται ότι μπορεί να παρεισφρήσουν και ακραία στοιχεία. Ας δούμε, ωστόσο, ποιοι έχουν καλέσει στο μεγάλο συναπάντημα των εργαζομένων.
Τα σωματεία και τα κόμματα
Όλα τα εργατικά συνδικάτα καλούν σε κινητοποίηση. Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια τα μεγαλύτερα συνδικάτα καλούν σε κοινή δράση: Η Γαλλική Δημοκρατική Συνομοσπονδία Εργασίας (CFDT), η Γενική Εργατική Συνομοσπονδία (CGT), η Εργατική Δύναμη (FO) κ.α.
Παράλληλα, τα αριστερά κόμματα έχουν και αυτά με τη σειρά τους καλέσει τα μέλη και τους συμπαθούντες να κατέβουν στους δρόμους την Πέμπτη. Τα μέλη της συμμαχίας Nupes, με προεξάρχοντα το κόμμα του Ζαν Λουκ Μελανσόν «Ανυπότακτη Γαλλία», ενώ και άλλα μικρότερα κόμματα θα βρεθούν προς υποστήριξη των αιτημάτων των εργαζομένων.
Κινητοποιήθηκαν οι μεταφορές και η ενέργεια
Πάντα πολύ δραστήριος κατά τη διάρκεια μεγάλων κοινωνικών κινημάτων, ο τομέας των μεταφορών θα δώσουν ιδιαίτερο παρόν αυτή την Πέμπτη στην απεργία. Στους Γαλλικούς Σιδηροδρόμους (SNCF), τα ενωμένα συνδικάτα (CGT, Unsa, Sud, CFDT) επιδεικνύουν την «απόλυτη αντίθεσή τους» στα σχέδια της κυβέρνησης. Την ίδια ενότητα επιδεικνύουν τα σωματεία στις αστικές συγκοινωνίες του Παρισιού (RATP), αφού υπόσχονται ήδη μια «σκοτεινή μέρα».
Αφού έδειξαν την αποφασιστικότητά τους πριν από μερικές εβδομάδες, τα διυλιστήρια και ο ενεργειακός τομέας θα πρέπει να κινητοποιηθούν και πάλι ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Τα συνδικάτα CGT στον κλάδο πετρελαίου κάλεσαν σε πολλές απεργίες στις 19 και 26 Ιανουαρίου καθώς και στις 6 Φεβρουαρίου, «αν χρειαστεί, με κλείσιμο των εγκαταστάσεων διύλισης».
Δημόσιος τομέας, αστυνομία, Quai d’Orsay (υπουργείο Εξωτερικών)
Από την πλευρά του δημοσίου, το διασυνδικαλιστικό όργανο (CFDT, CFE-CGC, CGT, FA, FO, FSU, Solidaires, UNSA) κάλεσε επίσης σε απεργία στις 19 Ιανουαρίου, ενάντια σε μια «άδικη και περιττή» μεταρρύθμιση. Κινητοποιημένη είναι και η αστυνομία, στο κάλεσμα της Alliance και της Unsa συγκεκριμένα.
Ακόμη και οι δημόσιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, που είχαν κινητοποιηθεί ενάντια σε πολλές μεταρρυθμίσεις το 2022, κλήθηκαν σε απεργία στις 19 Ιανουαρίου από ένα «μεγάλο» διασυνδικαλιστικό όργανο (CFTC, CGT, FSU, Solidaires, ένα σωματείο Asam που είναι συνδεδεμένο προς Unsa και APMAE).
Απεργούν καθηγητές και νοσοκομεία
Πολλοί νοσοκομειακοί οι οποίοι θα βρίσκονται σε απεργία θα εξακολουθήσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους, αλλά οι επιπτώσεις της κινητοποίησης είναι και πάλι πιθανό να επιβαρύνουν την υποδοχή των ασθενών, ειδικά στα επείγοντα.
Στην Εθνική Εκπαίδευση, όλα τα αντιπροσωπευτικά σωματεία (FSU, Unsa, Fnec FP-FO, Sgen – CFDT, CGT Educ’action και Snalc) καλούν επίσης σε πορεία στις 19 Ιανουαρίου, αναφέρει η Liberation.
Μεταξύ των νέων, έκκληση στα λύκεια
Ακόμα στον τομέα της παιδείας, πολλά λύκεια θα πρέπει να αποκλειστούν αυτή την Πέμπτη παντού στη Γαλλία, μετά από κάλεσμα ανεξάρτητων συλλογικοτήτων μαθητών γυμνασίου σε αγώνα ή φοιτητικών ενώσεων (Φωνή μαθητή γυμνασίου, εθνικό φοιτητικό κίνημα γυμνασίου και FIDL).
Σημάδι ότι η κινητοποίηση αναμένεται να κερδίσει και τα πανεπιστήμια: μια συνάντηση συντονισμού φοιτητικών σωματείων στο Παρίσι την περασμένη Κυριακή συγκέντρωσε 30 συνδικαλιστικά τμήματα που εκπροσωπούν 24 πόλεις.