Γαλλία: Περισσότεροι πυρηνικοί αντιδραστήρες για την περιβαλλοντική ουδετερότητα

Γαλλία: Περισσότεροι πυρηνικοί αντιδραστήρες για την περιβαλλοντική ουδετερότητα

Η Γαλλία πρέπει να χτίσει 14 επιπλέον αντιδραστήρες και να επενδύσει σοβαρά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εάν θέλει να επιτύχει την εξάλειψη των ρύπων άνθρακα μέχρι το 2050 με το μικρότερο κόστος και χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την παροχή ρεύματος, δείχνουν τα ευρήματα σημαντικής μελέτης.

Η γαλλική εταιρεία διανομής ενέργειας RTE δημοσίευσε τη Δευτέρα τη μελέτη «Ενεργειακά Μέλλοντα 2050», στην οποία προβλέπει έξι διαφορετικά σενάρια για τα ποσοστά με τα οποία θα χρησιμοποιηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με σκοπό να εξαλειφθεί πλήρως η εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας σε τριάντα χρόνια.

Προβλέπεται επίσης αύξηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 35% καθώς η απανθρακοποίηση στα Μέσα Μεταφοράς και τον κατασκευαστικό κλάδο θα ανεβάσουν τη ζήτηση στο ρεύμα. Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι θετικά διακείμενος στην αύξηση των πυρηνικών αντιδραστήρων. Σε ομιλία του στις 12 Οκτωβρίου είπε χαρακτηριστικά ότι «η Γαλλία χρειάζεται ακόμα αυτή την μορφή ενέργειας». Δεν αποκλείεται λοιπόν ο γάλλος πρόεδρος να ανακοινώσει την κατασκευή νέων αντιδραστήρων ως μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του στο δρόμο προς τις κάλπες της 10ης Απριλίου του ερχόμενου έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι «παραγγελία» της κυβέρνησης…

Ακριβότερη η παραγωγή ενέργειας

Το φθηνότερο σενάριο που αναφέρει η μελέτη μπορεί να κοστίσει 59 δις ευρώ το χρόνο από το 2060, αυξημένη αρκετά από τα 45 δις που κοστίζει σήμερα.  Το συγκεκριμένο σενάριο είναι εκείνο που προβλέπει την κατασκευή 14 νέων αντιδραστήρων. Το ακριβότερο σενάριο φτάνει τα 80 δις.

Πέρα από το κόστος, οι αρχές πρέπει να λάβουν και άλλα στοιχεία υπόψη, όπως το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του δικτύου αλλά και η διαχείριση των  πυρηνικών αποβλήτων. Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη η ηλικία πολλών αντιδραστήρων, οι παλαιότεροι εκ των οποίων κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 70. Το οικονομικό πλεονέκτημα της προσθήκης νέων πυρηνικών σταθμών βασίζεται στην υπόθεση ότι θα επωφεληθούν από συνθήκες χρηματοδότησης παρόμοιες με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και τα stress tests δείχνουν ότι αυτό το όφελος θα παραμείνει σε όλα σχεδόν τα σενάρια.

Η Γαλλία με 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες εν λειτουργία, είναι πρώτη στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ που έχει 93. Το 70% της παραγωγής ενέργειας εξαρτάται από την πυρηνική ενέργεια.

Ανανεώσιμες πηγές

Το πιο προσιτό σενάριο της RTE θα απαιτούσε από τη Γαλλία να αυξήσει τις υποδομές σε ηλιακά πάνελ σχεδόν επτά φορές και να υπερδιπλασιάσει τις ανεμογεννήτριες στο έδαφός της τα επόμενα 30 χρόνια. Χρειάζεται επίσης 22 γιγαβάτ από ανεμογεννήτριες στη θάλασσα, ενώ η χώρα έχει υπό κατασκευή υποδομές με δυναμικότητα λιγότερη από 2 γιγαβάτ.

Ενώ οι περισσότεροι προεδρικοί υποψήφιοι υποστηρίζουν την κατασκευή νέων ατομικών σταθμών, εκτός από τον προεδρικό υποψήφιο των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό και Ζαν Λουκ Μελανσόν, τα νέα αιολικά και ηλιακά έργα αντιμετωπίζουν μερικές φορές την τοπική αντίδραση, οδηγώντας σε μια παρατεταμένη διαδικασία αδειοδότησης.

Οι επιζήμιες καθυστερήσεις, οι υπερβάσεις κόστους και οι τεχνικές αστοχίες έχουν καταπνίξει τον πυρηνικό τομέα της χώρας τα τελευταία χρόνια. Η Γαλλική Εταιρεία Ενέργειας (EDF) έχει επανειλημμένα ζητήσει την κατασκευή έξι νέων αντιδραστήρων που θα αντικαταστήσουν τους παλιούς. Ελπίζει να ολοκληρώσει ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο στη δυτική Γαλλία το επόμενο έτος, αλλά το έργο είναι πίσω στο χρονοδιάγραμμα και έχει υπερβεί τον προϋπολογισμό. Η RTE αναφέρει ότι η EDF θα μπορούσε να κατασκευάσει τις επόμενες έξι μεγάλες ατομικές εγκαταστάσεις της με κόστος 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Documento Newsletter