Γαλλία: «Πέρασε» από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την πλήρη κρατικοποίηση της Εταιρείας Ηλεκτρισμού

Γαλλία: «Πέρασε» από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την πλήρη κρατικοποίηση της Εταιρείας Ηλεκτρισμού

Ενάντια στη θέληση της κυβέρνησης, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την Πέμπτη 4 Μαΐου σε δεύτερη ανάγνωση ένα κείμενο για την «προστασία της Εταιρείας Ηλεκτρισμού από τον διαμελισμό», το οποίο επίσης σκοπεύει να διευρύνει τον αριθμό των εταιρειών και των κοινοτήτων που επωφελούνται από ρυθμιζόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Σε τεταμένο κλίμα, το νομοσχέδιο, το οποίο πρότεινε η αριστερά και υποστηρίχθηκε από τη δεξιά και τον Εθνικό Συναγερμό, επικυρώθηκε με 127 ψήφους έναντι 89 και μία αποχή.

Η ψηφοφορία διεξήχθη μετά από πολύωρες συζητήσεις και μια σειρά αναβολών, που εκλήφθηκαν από την αριστερά ως τόσοι «ελιγμοί» και απόπειρες «παρακώλυσης» εκ μέρους του προεδρικού στρατοπέδου. Το κείμενο είχε ήδη εγκριθεί για πρώτη φορά από τη Συνέλευση και στη συνέχεια τη Γερουσία. Ωστόσο, η Άνω Βουλή είχε διαγράψει το άρθρο 1, το οποίο προέβλεπε την «εθνικοποίηση της EDF» στο νόμο.

«Η διατύπωση έχει αλλάξει, αλλά αυτό δεν αλλάζει απολύτως τίποτα», δήλωσε την Πέμπτη ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φιλίπ Μπρουν, συγγραφέας του κειμένου. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Φαμπιάν Ρουσέλ, έγραψε στο Twitter: «Νικήσαμε! Ο νόμος για 100% δημόσια EDF και κόντρα στο διαμελισμό της ψηφίστηκε!». 

Η Γερουσία, στην οποία κυριαρχεί η δεξιά, από την άλλη πλευρά, πρότεινε να καθοριστεί νομικά το γεγονός ότι η EDF είναι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης «εθνικού συμφέροντος», της οποίας το κεφάλαιο «ανήκει 100% στο κράτος», πρόβλεψη η οποία διατηρήθηκε από τη Εθνοσυνέλευση. Με τροπολογία του Φιλίπ Μπρουν, ωστόσο, σχεδιάζεται να γίνει προσβάσιμο τουλάχιστον το 1,50% του κεφαλαίου σε πρώην και νυν εργαζομένους.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ήδη δρομολογεί μια εθνικοποίηση της EDF, αφού το κράτος κατέχει σε αυτή τη φάση το «96% του κεφαλαίου της», σύμφωνα με τον υπουργό Βιομηχανίας Ρολάν Λεσκιούρ. Η προσφορά εξαγοράς πρέπει να οριστικοποιηθεί, μετά από ευνοϊκή απόφαση του Εφετείου του Παρισιού την περασμένη Τρίτη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter