Ο Νικολά Ιλό, ο γάλλος υπουργός Οικολογικής και Αλληλέγγυας Μετάβασης, θέλει «να δημιουργήσει μια ομάδα σκέψης για την ευημερία των ζώων» η οποία θα τεθεί υπό την προεδρία «ενός φιλοσόφου και ενός κοινοβουλευτικού», δήλωσε σήμερα στον ραδιοσταθμό France Inter.
«Είναι ένα ζήτημα της κοινωνίας, δεν πρέπει να φοβόμαστε να το θίξουμε», επισήμανε ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να «εμπιστευθεί σ’ έναν φιλόσοφο και έναν κοινοβουλευτικό μια ομάδα σκέψης για το θέμα αυτό».
«Αυτό δεν σημαίνει πως βάζουμε από τη τη μια πλευρά τους ανθρώπους και από την άλλη τα ζώα, το να είσαι ικανός να θέτεις ουσιαστικά ερωτήματα για την ευημερία των ζώων είναι ένδειξη πολιτισμού», εξήγησε.
Ο Νικολά Ιλό έκανε τα σχόλια αυτά απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με τη χθεσινοβραδινή απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας να διατηρήσει σε ισχύ την απαγόρευση να αναπαράγονται σε αιχμαλωσία δελφίνια και όρκες, σε βάρος της οποίας είχαν προσφύγει τρία πάρκα θαλάσσιας ζωής, μεταξύ των οποίων το Marineland της Αντίμπ.
«Δεν είμαι υπέρ της αιχμαλωσίας των ζώων, δεν είμαι υπέρ της ιδέας να δημιουργούμε θέαμα με τη δραστηριότητα αυτή», σχολίασε ο Νικολά Ιλό.
Πρόσθεσε πως αναμένει από τη μελλοντική ομάδα σκέψης να καταλήξει «σ’ έναν αριθμό συμπερασμάτων».
«Πρέπει να το κάνουμε με ευαίσθητο τρόπο, δεν πρέπει να το κάνουμε μετωπικά, ιδιαίτερα στο αγροτικό περιβάλλον. Ο στόχος δεν είναι επ’ ουδενί αυτοί», διαβεβαίωσε.
«Ήδη στον αστικό κώδικα βελτιώσαμε ελαφρά το καθεστώς του ζώου, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου αρκετό», σύμφωνα με τον ίδιο.
Το 2015 ο αστικός κώδικας ευθυγραμμίσθηκε με τον ποινικό και των γεωργικό κώδικα παραχωρώντας στα ζώα την ιδιότητα των «έμβιων όντων προικισμένων με ευαισθησία», ενώ μέχρι τότε θεωρούνταν «κινητά αγαθά».