Γαλλία: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ολοκληρώθηκαν, το πολιτικό αδιέξοδο παραμένει

Γαλλία: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ολοκληρώθηκαν, το πολιτικό αδιέξοδο παραμένει

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 του Παρισιού αποτέλεσαν μια εκθαμβωτική καλοκαιρινή επιτυχία που γοήτευσε τον κόσμο, όμως η επόμενη κιόλας ημέρας δείχνει να είναι δύσκολη για τη Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε μια πρώτη αποτίμηση του ολυμπιακού δεκαπενθημέρου με θετικό πρόσημο. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προβολή της οργανωτικής επιτυχίας των Ολυμπιακών Αγώνων, προκειμένου να επιλύσει την πολιτική κρίση στη χώρα του.

«Συχνά, όταν ανοίγετε την τηλεόραση ή μια εφημερίδα, βλέπετε να μιλάνε για παρακμή. Οι Γάλλοι ανακάλυψαν και πάλι ότι μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα μαζί», είπε, προσθέτοντας πως ελπίζει να κεφαλαιοποιήσει αυτή την καλή θέληση για να γεφυρώσει πολιτικές διαφορές.

Απομένει να φανεί αν μπορεί να αποκομίσει κάποιο πολιτικό όφελος, όμως οι σφοδρότεροι αντίπαλοί του, η ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν αναγκάστηκαν τουλάχιστον να χαμηλώσουν τη φωνή όσο διαρκούσαν οι Αγώνες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Μακρόν χειροκροτήθηκε το βράδυ της Κυριακής (11/8) κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης, μια εντυπωσιακή αντίθεση σε σχέση με τις αποδοκιμασίες που εκφράστηκαν κατά την τελετή έναρξης.

«Δεν υπάρχουν άλλοι αγώνες να ακολουθήσουν, δεν υπάρχει πια ο ενθουσιασμός κάθε πρωινού», συμπλήρωσε, επαινώντας το αθλητικό ρεκόρ των Γάλλων αθλητών, που τερμάτισαν στην 5η θέση της κατάταξης των μεταλλίων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε έμφαση στην επιτυχία αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων στον τομέα της ασφάλειας: οι αστυνομικοί που ήταν υπεύθυνοι για την πρόληψη πράξεων βίας ή/και τρομοκρατών μπόρεσαν να εμποδίσουν «εκατοντάδες επικίνδυνες ενέργειες» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, είπε.

«Όλα αυτά κατέστησαν κατ’ αρχάς δυνατά επειδή υπήρξαν εκατοντάδες ενέργειες που παρεμποδίστηκαν χάρη σε περισσότερες από ένα εκατομμύριο διοικητικές έρευνες που διενεργήθηκαν από το SNEAS», την Εθνική Υπηρεσία Ερευνών Διοικητικής Ασφάλειας. Αυτές οι έρευνες κατέστησαν δυνατή την «απομάκρυνση σχεδόν 5.600 δυνητικά επικίνδυνων ανθρώπων», είπε.

«Κάναμε βιώσιμους και ισότιμους Αγώνες», επεσήμανε, ενώ η σκυτάλη έχει πλέον περάσει στο Λος Άντζελες για τους Αγώνες του 2028. «Κάναμε τον Σηκουάνα κολυμβήσιμο και θα παραμείνει», είπε, υποσχόμενος ότι οι «κοινωνικές» και «πολιτιστικές» κληρονομιές αυτών των γιορτών θα αντέξουν.

«Τέτοιους Αγώνες  θα δούμε ποιος θα τα ξανακάνει», είπε, ωστόσο, καλώντας τους διάφορους εμπλεκόμενους φορείς να «μην υποχωρήσουν στις προσπάθειές τους μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου», την ημερομηνία λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων, που θα ξεκινήσουν στις 28 Αυγούστου.

Όποιον κι αν ορίσει ο Μακρόν θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη δουλειά, με την έγκριση του προϋπολογισμού του 2025 από το κοινοβούλιο να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων, σε μια εποχή που η Γαλλία δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές ομολόγων να μειώσει το έλλειμμά της.

«Αν ο Μακρόν προσπαθήσει να ορίσει ένα είδος δεξιάς κυβέρνησης, δεν θα πάρει κανέναν προϋπολογισμό», δήλωσε ο Ερίκ Κοκερέλ, ο αριστερός επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών στο κοινοβούλιο. Το περιβάλλον του Μακρόν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τους Αγώνες, που διοργανώθηκαν από έναν κεντρώο πρόεδρο, έναν σοσιαλιστή δήμαρχο και έναν συντηρητικό περιφερειακό ηγέτη, ως παράδειγμα για το τι μπορεί να κάνει η Γαλλία όταν οι διαφορετικές πλευρές ενώνονται.

Οι αντίπαλοί του θέλουν να διασφαλίσουν ότι ο πρόεδρος δεν θα λάβει καμία αναγνώριση, δήλωσε στο Reuters η γερουσιαστής Λορ Νταρκός.

Ακόμη και αν η εσωτερική τύχη του Μακρόν παραμένει ζοφερή, οι Αγώνες έχουν ενισχύσει τη διεθνή του θέση. Ο Μάικλ Πέιν, πρώην επικεφαλής μάρκετινγκ της ΔΟΕ, είπε ότι ο Γάλλος πρόεδρος θεωρείται από το εξωτερικό ως «ο ηγέτης που τα κατάφερε», αλλά τόνισε ότι ο Μακρόν είχε κάνει ένα στρατηγικό λάθος προκηρύσσοντας τις πρόωρες εκλογές πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όχι μετά.

Διαβάστε επίσης:

Η Αττική ξανά στην φλεγόμενη κόλαση, δύο μήνες μετά τη… διαφήμιση του «δορυφορικού συστήματος ανίχνευσης πυρκαγιών»

Φωτιά στην Αττική: Ξεπερνά τα 20χλμ. το μέτωπο της πυρκαγιάς – Σοκάρει ο χάρτης της NASA (Photos)

Πύρινος εφιάλτης στην Αττική: Πέρασε στην Πεντέλη η φωτιά από τον Βαρνάβα – Εκκενώνονται οικισμοί και νοσοκομεία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter