Γαλλία: Ο Μελανσόν σε ρόλο ρυθμιστή στην Αριστερά, στις επερχόμενες νομοθετικές εκλογές

Γαλλία: Ο Μελανσόν σε ρόλο ρυθμιστή στην Αριστερά, στις επερχόμενες νομοθετικές εκλογές

Η καλή επίδοση του Ζαν Λουκ Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές, σχεδόν 22%, βάζει το κόμμα του «Ανυπότακτη Γαλλία» σε θέση ισχύος ανάμεσα στα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς στη Γαλλία, τα οποία τώρα φαίνονται παραπάνω από πρόθυμα για συνεργασία στις επερχόμενες νομοθετικές εκλογές του Ιουνίου.

Το πάθημα έγινε μάθημα

Πράσινοι και κομμουνιστές έχουν εκφράσει την προθυμία τους να μπουν σε συζητήσεις με την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν, που έχει θέσει από το απόγευμα της Πέμπτης τους όρους της. Είναι ευνόητο ότι ο Μελανσόν δεν βιάζεται για μια συμφωνία, γι αυτό και βρίσκεται σε διακοπές στην εξοχή, απολαμβάνοντας τις δάφνες μιας αξιοπρεπούς επίδοσης. Το άγχος της επόμενης μέρας πέφτει στους ώμους των κομμάτων της ευρύτερης Αριστεράς, που είδαν τα ποσοστά τους να κινούνται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, που το πολιτικό μέλλον μοιάζει ζοφερό.

Σύμφωνα με τη Le Monde, ο υπεύθυνος καμπάνιας του Μελανσόν, Μανουέλ Μπομπάρ, έριξε την πρόταση στο τραπέζι: λέμε ναι σε συζητήσεις για συνεργασία, αλλά με τους όρους που έχουν τεθεί από το πρόγραμμα του Ζαν Λουκ Μελανσόν. Επίσης, εάν τελικά ευοδωθεί η κάθοδος στις εκλογές με ένα κοινό πολιτικό σχήμα, οι έδρες θα μοιραστούν ανάλογα με το ποσοστό που πήραν τα κόμματα στις προεδρικές εκλογές.

Στην επιστολή που εστάλη το βράδυ της Πέμπτης από την ηγεσία της «Ανυπότακτης Γαλλίας» προς το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους Πράσινους, γίνονται παράπονα περί αποκλεισμού από οποιαδήποτε κοινή λίστα στις τοπικές εκλογές, ακόμα και όταν απέναντί τους είχαν το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν. Ακόμα, ζητούν από τα κόμματα ένα είδος δημόσιας συγγνώμης, ώστε να μπορέσει ο Μελανσόν να περάσει τη συνεργασία ευκολότερα από την κομματική βάση του.

Συνεργασία το συντομότερο δυνατό

Παλιότερες προσπάθειες προσέγγισης των κομμάτων της Αριστεράς απέβησαν άκαρπες. Οι επιστολές που έστειλε η «Ανυπότακτη Γαλλία» πριν τις προεδρικές εκλογές στους Πράσινους δεν απαντήθηκαν ποτέ, ενώ το Κομμουνιστικό κόμμα προσπάθησε να αποφύγει μια δέσμευση. Τώρα όμως, με την Αριστερά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα προτίμησης από τους πολίτες, θα ήταν πολιτική αυτοκτονία να «κατέβουν» ξεχωριστοί, για το κάθε κόμμα, υποψήφιοι στις εκλογικές περιφέρειες.

Έτσι, ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού κόμματος Φαμπιάν Ρουσέλ υπέκυψε στις πιέσεις και το βράδυ της Πέμπτης δέχθηκε να «προστεθούν οι ψήφοι μας» με αυτές του Μελανσόν, ενώ κάλεσε τον 70 χρονο αριστερό πολιτικό να βρεθούν πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 24 Απριλίου, ώστε «να δοθεί ένα δυνατό στίγμα» ότι πλέον οι δύο δυνάμεις συνεργάζονται. Από όσα αφήνονται να εννοηθούν στα γαλλικά Μέσα, στα σχέδια συνεργασίας δεν περιλαμβάνεται το Σοσιαλιστικό κόμμα, η υποψήφια του οποίου, Ανν Ινταλγκό, έλαβε μόλις 1,8% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter