Ο πρόεδρος πρέπει να αποφασίσει αν οι υποψήφιοί του θα πρέπει να εγκαταλείψουν και να υποστηρίξουν την αριστερά στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών για να εμποδίσουν την ακροδεξιά να κερδίσει την εξουσία στη Γαλλία για πρώτη φορά.
Ο Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει μια πικρά επώδυνη επιλογή: Να ρίξει ό,τι έχει και δεν έχει για να σταματήσει την ακροδεξιά ή να προσπαθήσει να σώσει ό,τι έχει απομείνει από το κάποτε κυρίαρχο κίνημά του πριν αυτό πεθάνει.
Για τον 46χρονο ηγέτη της Γαλλίας, ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής ήταν μια ταπείνωση εξίσου προσωπική με την εκπληκτική άνοδό του στην προεδρία ως φρέσκος αουτσάιντερ πριν από επτά χρόνια.
Προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές, μετά την καταστροφική ήττα του από την ακροδεξιά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, με έναν στόχο: να σταματήσει την ολίσθηση της Γαλλίας προς τα άκρα εν τη γενέσει της. Πέτυχε το αντίθετο.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η μόνη πυρηνική δύναμή της είναι τώρα πιο κοντά από ποτέ στο να σχηματίσει για πρώτη φορά ακροδεξιά κυβέρνηση, αφού ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν πήρε δραματικό προβάδισμα στο πρώτο στάδιο της ψηφοφορίας.
Εάν η ψηφοφορία του δεύτερου γύρου στις 7 Ιουλίου φέρει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το Εθνικό Συναγερμό – και οι προβλέψεις δείχνουν ότι είναι πιθανό – η Γαλλία θα βρεθεί σε αχαρτογράφητα νερά. Η Γαλλία θα κυβερνάται, τουλάχιστον εν μέρει, από πολιτικούς που έκαναν το όνομά τους συμπαθώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ορκίστηκαν να διαλύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, να διεξάγουν πόλεμο κατά της μετανάστευσης και να εγκαταλείψουν το ΝΑΤΟ.
Αν και το κόμμα της Λεπέν έχει μαλακώσει κάποιες από τις πιο αιχμηρές θέσεις του, παραμένει βαθιά επιφυλακτικό απέναντι στις δυτικές κυρίαρχες πολιτικές θέσεις. Μια νίκη σε αυτές τις εκλογές θα δώσει ισχυρή ώθηση στις πιθανότητές της να κερδίσει τη γαλλική προεδρία το 2027.
“Μπορούμε να πούμε με διαύγεια ότι η αποτοξίνωση του Εθνικού Συναγερμού φτάνει στο τελικό της στάδιο”, δήλωσε ο Bruno Cautrès, πολιτικός αναλυτής των ινστιτούτων Sciences Po.
“Κέρδισαν τις ευρωπαϊκές εκλογές τρεις φορές στη σειρά και η Μαρίν Λεπέν πέρασε δύο φορές στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών- αν κερδίσουν τις δεύτερες πιο σημαντικές εκλογές της Γαλλίας [τις βουλευτικές εκλογές], έχουν γίνει mainstream”, πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Ο κρίσιμος β’ γύρος και τα σενάρια – Η πρωτιά της Λεπέν και το κάλεσμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου
Σύμφωνα με την ανάλυση του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos, τα προβλεπόμενα αποτελέσματα του κόμματος της Λεπέν το φέρνουν σε απόσταση αναπνοής από την εξουσία. Το κόμμα της έλαβε το 33,2% των ψήφων στον πρώτο γύρο, πράγμα που σημαίνει ότι η ακροδεξιά θα μπορούσε να λάβει 230-280 έδρες στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το ινστιτούτο.
Δεδομένου ότι το όριο για την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο είναι 289 έδρες, η ακροδεξιά μπορεί να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση σε μια εβδομάδα, με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά.
Το ερώτημα τώρα είναι αν κάτι ή κάποιος μπορεί να το σταματήσει.
Το πόσο κοντά θα βρεθεί η Λεπέν στην απόλυτη πλειοψηφία εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσουν τα άλλα κόμματα και ο Μακρόν στην ηχηρή νίκη της. Θα παραμερίσουν τις διαφορές τους και θα ενωθούν για να νικήσουν την ακροδεξιά;
Οι βουλευτικές εκλογές είναι μια σύνθετη διαδικασία δύο γύρων, κατά την οποία οι δύο υποψήφιοι που λαμβάνουν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο περνούν σε δεύτερο γύρο. Όμως σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές η συμμετοχή ήταν υψηλή, και αυτό σήμαινε ότι σε έως και 315 εκλογικές περιφέρειες που υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο και ένας τρίτος υποψήφιος, συχνά κάποιος από τον συνασπισμό “Ensemble” του Μακρόν.
Το βράδυ της Κυριακής, οι σύμμαχοι του Μακρόν προσπαθούσαν να βρουν τι να κάνουν.
Διαμαρτυρίες στο Παρίσι
Οι υποψήφιοι του Ensemble (Μακρόν) αποκλείστηκαν στις μισές από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας. Η κεντρώα κοινοβουλευτική ομάδα του Μακρόν πρόκειται να συρρικνωθεί από 250 βουλευτές σε λιγότερους από 100 στην Εθνοσυνέλευση. Τώρα οι κεντρώοι σύμμαχοί του αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση να αποσυρθούν από την κούρσα σε πολλές περιοχές και να συμβουλεύσουν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν την αριστερή συμμαχία, η οποία περιλαμβάνει ακροαριστερούς ριζοσπάστες, σε μια προσπάθεια να νικήσουν τη Λεπέν.
Μετά τη δημοσιοποίηση των αρχικών προβλέψεων, χιλιάδες Γάλλοι πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Place de la République στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν κατά της ακροδεξιάς. Οι σκηνές θύμιζαν τις διαμαρτυρίες κατά του Ζαν-Μαρί Λεπέν, του πατέρα της Μαρίν, ο οποίος προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2002 ως υποψήφιος του κόμματος που ήταν τότε γνωστό ως Εθνικό Μέτωπο.
Τότε, κόμματα και ψηφοφόροι ενώθηκαν εναντίον της ακροδεξιάς, παραμερίζοντας τις διαφορές τους για να νικήσουν τον ακραίο υποψήφιο στο πλαίσιο μιας πολιτικής γνωστής ως cordon sanitaire. Αλλά η ευρωπαϊκή πολιτική έχει αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Το ακροαριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία και ο ηγέτης του Ζαν-Λικ Μελανσόν έχει αναδειχθεί αναμφισβήτητα ως ένας ακόμη μεγαλύτερος εχθρός για τους κεντρώους από ό,τι η Λεπέν, μετά από ένα χρόνο μάχης στην Εθνοσυνέλευση. Ο ίδιος ο Μακρόν πέρασε μεγάλο μέρος αυτής της εκστρατείας χτυπώντας τις πολιτικές της αριστερής συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου, που περιλαμβάνει την άκρα αριστερά, ως “γκροτέσκ” και καταστροφικές για τη Γαλλία.
Μιλώντας λίγες ώρες μετά την ήττα, ο πρωθυπουργός του Μακρόν Γκαμπριέλ Αττάλ υπογράμμισε το θέμα: Κάλεσε να “μην πάει καμία ψήφος στο Εθνικό Μέτωπο”, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι οι υποψήφιοι που ανήκουν στον συνασπισμό του Μακρόν θα πρέπει να υποχωρήσουν μόνο σε περιπτώσεις όπου ένας υποψήφιος από τις “δημοκρατικές δυνάμεις” είχε καλύτερες πιθανότητες να κερδίσει – ενδεχομένως αποκλείοντας τους υποψηφίους του Ανυπότακτου Μετώπου.
Το σαφέστερο σημάδι της διάρρηξης της γραμμής κινδύνου ήρθε από τον σύμμαχο του Μακρόν και πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος κάλεσε ρητά τους ψηφοφόρους να αντιταχθούν στον Εθνικό Συναγερμό και στην Ανυπότακτη Γαλλία.
“Καθώς η Αριστερά έχει κάνει τον Μακρόν μεγάλο της αντίπαλο και ο Μελανσόν και ο Μακρόν έχουν περάσει μήνες δίνοντας μια τεράστια πολιτική μάχη, είναι δύσκολο να αναβιώσει αυτό το όριο κινδύνου”, δήλωσε ο Bruno Jeanbart, δημοσκόπος της OpinionWay. “Δεν ξέρουμε επίσης αν θα κάνει τη διαφορά στους ψηφοφόρους”. Ο Jeanbart πρόσθεσε ότι συχνά οι κεντρώοι ψηφοφόροι απέχουν όταν τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς.
Λήξη προθεσμίας την Τρίτη
Οι υποψήφιοι που έχουν προκριθεί για τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας έχουν προθεσμία μέχρι το βράδυ της Τρίτης για να αποφασίσουν αν θα αποσυρθούν από την κούρσα ή θα συνεχίσουν να αγωνίζονται. Το βράδυ της Κυριακής φάνηκε ότι σε πολλές εκλογικές περιφέρειες ο τρίτος υποψήφιος που κατέλαβε την καλύτερη θέση αποσύρεται για να βοηθήσει έναν αντίπαλό του να νικήσει τον Εθνικό Συναγερμό.
Αυτό σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις για τις έδρες της ακροδεξιάς ήταν “ήδη ξεπερασμένες”, καθώς βασίζονταν σε αγώνες του δεύτερου γύρου πριν αρχίσουν να αποσύρονται οι υποψήφιοι, σύμφωνα με τον Brice Teinturier, διευθυντή του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos, μιλώντας στο BFMTV.
Ο Εθνικός Συναγερμός έχει δηλώσει ότι δεν θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση εάν δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Την Κυριακή, η Λεπέν επέμεινε ότι ο Μπαρντελά θα γινόταν πρωθυπουργός μόνο εάν ο Εθνικός Συναγερμός είχε την υποστήριξη του κοινοβουλίου. Παραδοσιακά, ο Γάλλος πρόεδρος διορίζει έναν πρωθυπουργό από τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στην Εθνοσυνέλευση.
“Χωρίς σαφή πλειοψηφία, θα υπάρχουν πάντα παλιές φεουδαρχίες, εσκεμμένη αδράνεια και πολιτικοί ελιγμοί που θα καταστρέψουν την πραγματική εναλλακτική λύση που χρειάζεται η χώρα”, δήλωσε η Λεπέν κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στην ανατολική πόλη Χενίν-Μπεαμόν.
Για να μπορέσει να επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία, η Λεπέν θα πρέπει να συνάψει συμφωνία με τους βουλευτές του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων. Όμως η προεκλογική συμμαχία της Λεπέν με τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων, Ερίκ Τσιότι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα βαριά χαρτιά του κόμματος.
Εάν οι εκλογές βγάλουν ένα άβολα κοινοβούλιο, το πολιτικό σχέδιο του Μακρόν μπορεί να αργήσει λίγο περισσότερο να πεθάνει.
Πηγή: Politico
Διαβάστε επίσης:
Μήνυση κατά Θεοδωρικάκου: Μοίραζε πόστα σε αξιωματικούς της ΕΛΑΣ για να τον καλύψουν
Ξηλώνεται η παντοκρατορία Μητσοτάκη
Ανάρτηση Κασσελάκη με νόημα: Οι προοδευτικές δυνάμεις της Γαλλίας κατάφεραν να δείξουν τον δρόμο
Euro 2024: Ισπανική παράσταση, οι Ιβηρες σκόρπισαν 4-1 την Γεωργία και πέρασαν στους «8» (Videos)
Καιρός: «38άρια» στα ηπειρωτικά – Μικρή εξασθένιση των ανέμων