Γαλλία: Ο Μακρόν ελπίζει σε μια νέα «κεντρώα» πλειοψηφία διασπώντας την Αριστερά;

Γαλλία: Ο Μακρόν ελπίζει σε μια νέα «κεντρώα» πλειοψηφία διασπώντας την Αριστερά;
France Macron's Vision

Ο β΄γύρος των γαλλικών εκλογών επιφύλαξε μια τεράστια ανατροπή, μερικοί μιλούν για ένα χάος αφού κανένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων δεν έχει πλειοψηφία, αλλά η Γαλλία με την τόση παράδοση δεν πρόκειται να το βάλει κάτω…

Και έτσι δεν είναι τυχαίο το μήνυμα του προέδρου Μακρόν προς τον μέχρι τώρα εκλεκτό του πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ όταν ο τελευταίος του έδωσε την παραίτησή του: Περίμενε!

Γιατί ο Μακρόν και ό,τι ο ίδιος εκπροσωπεί, μια νεοφιλελεύθερη τάξη πραγμάτων με τα συμφέροντα και τους επιχειρηματίες δεν θέλουν ούτε που να σκέφτονται την Αριστερά και ιδιαίτερα την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν που την θεωρούν «ακροαριστερά» και επιθυμούν μια νέα κεντρώα πλειοψηφία.

Εξάλλου το γεγονός πως δεν υπάρχει εμφανής προσωπικότητα υποψήφια για τη θέση του νέου πρωθυπουργού βοηθά όλο αυτό το σενάριο ώστε η τεράστια ήττα του «κεντρώου» στρατοπέδου του Μακρόν κατά τον πρώτο γύρο να μετατραπεί μετά τη βοήθεια της ενωμένης Αριστεράς, του Νέου Λαϊκού Μετώπου δηλαδή σε νίκη της.

Σε πείσμα των προβλέψεων, η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου κέρδισε τις περισσότερες έδρες στον τελικό γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, ξεπερνώντας τους κεντρώους του Μακρόν και κατατροπώνοντας τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.

Οι σύμμαχοι του προέδρου αναζητούν τώρα ευκαιρίες να εκμεταλλευτούν την αβεβαιότητα για να επιβάλουν την κεντρώα ατζέντα τους. Ορισμένοι πιστεύουν ότι έχουν βρει μια πιθανή διέξοδο: διασπώντας την ήδη εύθραυστη και κατακερματισμένη αριστερή συμμαχία.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι μια σχετικά έως πολύ ετερόκλητη ομάδα αριστερών κομμάτων με μια συμφωνημένη πολιτική πλατφόρμα με γρήγορες διαδικασίες και χωρίς σαφή ηγέτη. Περιλαμβάνει την «ακροαριστερή» Ανυπότακτη Γαλλία  με επικεφαλής τον Ζαν Λικ Μελανσόν, τους Κομμουνιστές, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους.

Η συμμαχία συγκροτήθηκε «στα γρήγορα» μετά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από τον Μακρόν πριν από ένα μήνα και παραμένει εύθραυστη και γεμάτη εντάσεις. Μέχρι πολύ πρόσφατα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Ανυπότακτη Γαλλία βρίσκονταν στα μαχαίρια για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς, με τους Σοσιαλιστές να κατηγορούν την άκρα αριστερά ότι δεν καταδίκασε ξεκάθαρα τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το πρωί της Δευτέρας, η Αριστερά βρισκόταν ακόμη σταθερά στη φάση του μήνα του μέλιτος και δεσμευόταν να υποστηρίξει ένα μόνο πρόσωπο για να γίνει πρωθυπουργός μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Οι φιλελεύθεροι του Μακρόν ωστόσο ελπίζουν ότι είναι απλώς θέμα χρόνου να καταρρεύσει η αριστερά και να αναδειχθεί το κέντρο ως η μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο.

Ένας από τους κορυφαίους συμμάχους του Μακρόν, ο Φρανσουά Μπαϊρού, υποστήριξε τη Δευτέρα στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι «οι εκλογές δεν έχουν ακόμη εκδώσει την ετυμηγορία τους όσον αφορά τους αριθμούς»

Ερωτηθείς για το τι εννοούσε, ο Μπαϊρού είπε ότι το ζήτημα δεν είναι «η καταμέτρηση των ψήφων» αλλά ο εντοπισμός της ομάδας που «μπορεί να ενωθεί».  Με απλά λόγια βρίσκονται σε αναζήτηση μιας νέας πλειοψηφίας που θα κινείται στο χώρο του λεγόμενου κέντρου, που εννοούν βέβαια μια ομάδα κινούμενη σε νεοφιλελεύθερα πλαίσια, μακριά ωστόσο από την Ακροδεξιά.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Μακρόν εμφανίζεται ήσυχος και κρατά κλειστά τα χαρτιά του προσφέροντας χρόνο στον πολιτικό του χώρο.

Τη Δευτέρα ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ προσφέρθηκε να παραιτηθεί, αλλά ο Μακρόν του ζήτησε να παραμείνει «για τη σταθερότητα της χώρας», σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Ένα παζλ που ζητά λύση

Για την ηγέτιδα των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ, η οποία βρισκόταν στο ραδιοφωνικό στούντιο με τον Μπαϊρού, τα σχόλιά του ήταν «άρνηση» των αποτελεσμάτων της Κυριακής. «Πρέπει να αποδεχτείτε τη νίκη των αντιπάλων σας», αντέτεινε.

Προφανώς όμως δεν είναι τυχαίο ότι ο Μπαϊρού καθυστερούσε να αναγνωρίσει την επιτυχία της Αριστεράς, καθώς οι γνώστες του κόμματος του Μακρόν επιδιώκουν να χαράξουν δρόμο επιστροφής στην κορυφή.

«Χωρίς την Ανυπότακτη Γαλλία έχει λιγότερες έδρες από εμάς και είμαστε μπροστά από τον Εθνικό Συναγερμό», δήλωσε ένα στέλεχος του κόμματος Αναγέννηση του Μακρόν.

Ένας άλλος απερχόμενος υπουργός σκέφτηκε ότι οι φιλελεύθεροι του Μακρόν χρειάζονται μόνο μια χούφτα περισσότερους βουλευτές για να ξεπεράσουν την αριστερά. «Μεταξύ της ανένταχτης δεξιάς, των υπερπόντιων βουλευτών και των UDI [κεντρώων], όλα είναι πιθανά», δήλωσε ο πρώην υπουργός.

Η Αριστερά χρειάζεται συμμάχους αν θέλει να έχει μια ευκαιρία να κυβερνήσει τη Γαλλία, κάτι που αποτελεί άλλη μια πηγή έντασης στο εσωτερικό του συνασπισμού.

Τις τελευταίες εβδομάδες διάφορα κεντρώα βαριά ονόματα έχουν εκφράσει την ιδέα να συνεργαστούν με την Αριστερά σε έναν «ευρύ συνασπισμό», αν και αυτός θα πρέπει να αποκλείσει την Ακραία «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν αφού αποτελεί το κόκκινο πανί για τους νεοφιλελεύθερους. Στην ουσία πρόκειται για τον αποδιοπομπαίο τράγο τους και εκφράζει ό,τι μπορεί να θεωρηθεί «ακραίο» από τους νεοφιλελεύθερους.

Ο καταμερισμός της εξουσίας έχει επίσης μετατοπιστεί στην αριστερά, όπου κάποτε κυριαρχούσε σταθερά η Ανυπότακτη Γαλλία. Οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές αναδεικνύονται σε πιο ισχυρά κόμματα μετά τις εκλογές.

Υπάρχει όμως «κέντρο»;

Αλλά η αναταραχή στο κοινοβούλιο προσφέρει ευκαιρίες και σε άλλους. Ακόμη και αν ο Μακρόν πάρει αυτό που ελπίζει και η αριστερή συμμαχία καταρρεύσει, θα έχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα: Το κέντρο καταρρέει.

Η απόφαση του Γάλλου προέδρου να ρισκάρει το πολιτικό μέλλον του κινήματός του σε πρόωρες εκλογές έχει αποξενώσει πολλούς από τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ και του ίδιου του πρωθυπουργού του Μακρόν, του Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος παραδέχθηκε στην τηλεόραση ότι ο πρόεδρος δεν τον είχε συμβουλευτεί εκ των προτέρων.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Φιλίπ κατηγόρησε τον Μακρόν ότι «σκότωσε τον συνασπισμό» και ζήτησε να δημιουργηθεί «μια νέα [κοινοβουλευτική] πλειοψηφία». Την Κυριακή, οι σύμμαχοι του Μακρόν απέφυγαν οριακά ένα λουτρό αίματος, χάνοντας ωστόσο περισσότερες από 70 έδρες, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Φιλίπ, ο οποίος έχει προεδρικές φιλοδοξίες για τον εαυτό του, να κατακεραυνώσει τις πρόωρες εκλογές που παρέδωσαν «μια μεγάλη απροσδιοριστία».

Ψάχνουν πρωθυπουργό και νέο υποψήφιο πρόεδρο του 2027

Με τον Μακρόν να μην μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το 2027, όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στην κούρσα για τις επόμενες προεδρικές εκλογές και λίγοι δυνητικοί υποψήφιοι θα είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν το μέλλον τους για το παρόν του Μακρόν.

Ακόμα και όσοι υποστήριξαν την απόφαση του Γάλλου προέδρου για τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών φαίνεται να προετοιμάζουν τη στρατηγική εξόδου τους. Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, ένας άλλος υποψήφιος για την προεδρία, ετοιμαζόταν να ξεκινήσει «το δικό του σκηνικό», σύμφωνα με τον ίδιο πρώην υπουργό που αναφέρθηκε παραπάνω.

Μπορεί και να το πετύχει ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του, μπορεί να φτιάξει μια ευκαιριακή πλειοψηφία για έναν δικό του πρωθυπουργό, αλλά αυτός θα είναι εκ των πραγμάτων δέσμιος μιας άλλης πραγματικότητας στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Είναι άγνωστο αν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι έτοιμο να πεθάνει ή να αυτοκτονήσει. Τα κόμματα ωστόσο θα είναι εκεί παρόντα έτοιμα να καταψηφίσουν νομοσχέδια που δεν τους αρέσουν και κρατώντας στο χέρι μια πλασματική πλειοψηφία της στιγμής…

Δείτε επίσης:

Αττική: Αυτές οι παραλίες είναι ακατάλληλες για κολύμπι – Αναλυτικά η λίστα

Πιτσιλής διορίζει Πιτσιλή για να γνωμοδοτεί στον εαυτό του – Με τραγελαφική απόφασή αυτοορίζεται πρόεδρος του ανώτατου συμβουλίου

Μηχανογραφικό 2024: Ξεκινά η υποβολή – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Διακοπές στην Αλβανία: Ανεβαίνουν οι κρατήσεις από Έλληνες – Πόσο κοστίζει ένα τριήμερο

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις καταγγελίες για νέο σκάνδαλο Αυγενάκη – «Διόρισε τον κουνιάδο του με “παράνομη” αμοιβή χιλιάδων ευρώ»

Καιρός: Έρχεται καύσωνας διαρκείας – Πού και για πόσο το θερμόμετρο θα δείχνει 40αρια (LIVE)

Η ΝΔ βλάπτει σοβαρά την Τέχνη σε Πανεπιστήμια και σχολεία – Στις… επάλξεις 19 Πρόεδροι Τμημάτων Τεχνών και Κοσμήτορες ΑΕΙ

ΠΑΣΟΚ: Δελφινομαχίες κάτω από τον πράσινο ήλιο – Οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις των επτά υποψηφίων

Με απευθείας ανάθεση παίρνει τη σημαία η Μαρία Σάκκαρη;

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter