Νέα απόπειρα «κατάσβεσης» της πολιτικής κρίσης στη Γαλλία αναμένεται τις επόμενες ώρες, με τον Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώνει σήμερα το όνομα του προσώπου που θα αντικαταστήσει τον Μισέλ Μπαρνιέ.
Ο Μπαρνιέ έπαψε να είναι πρωθυπουργός στις 4 Δεκεμβρίου και στο Παρίσι είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον αντικαταστάτη του ακόμη και μία ημέρα αργότερα, κάτι που δεν συνέβη.
Ο Μακρόν δεν κατονόμασε τότε τον διάδοχο του Μπαρνιέ. Ωστόσο ποιον θα επιλέξει;
Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Γαλλίας αναχώρησε για ένα ολιγοήμερο ταξίδι στην Πολωνία, ωστόσο συντόμευσε τη διαμονή του εκεί, μία κίνηση που σύμφωνα με τον Guardian ουσιαστικά θα επισπεύσει τις ανακοινώσεις.
«Η δήλωση θα βγει το πρωί της Παρασκευής», δήλωσε ένας σύμβουλος του προέδρου, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, αργά την Πέμπτη, αμέσως μετά την προσγείωση του Μακρόν από το ταξίδι στην Πολωνία. «Ολοκληρώνει τις διαβουλεύσεις του», πρόσθεσε ο σύμβουλος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η ανακοίνωση είναι πιθανό να γίνει με γραπτή δήλωση, ενώ το νέο υπουργικό συμβούλιο θα αποκαλυφθεί στο άμεσο μέλλον.
Οι προκλήσεις
Όποιος και αν οριστεί θα είναι ο έκτος πρωθυπουργός στη θητεία του Μακρόν, μετά την ανατροπή του Μπαρνιέ, ο οποίος διήρκεσε μόνο τρεις μήνες. Ο νέος πρωθυπουργός αντιμετωπίζει μια άμεση πρόκληση, καθώς πρέπει να διαμορφώσει έναν προϋπολογισμό που θα περάσει από το κοινοβούλιο.
Κάθε πρωθυπουργός υπό τον Μακρόν είχε διαδοχικά λιγότερο χρόνο θητείας και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο νέος δεν θα ακολουθήσει αυτό το μοτίβο.
Ο Μακρόν παραμένει αντιμέτωπος με την πολύπλοκη πολιτική εξίσωση που προέκυψε από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές – πώς να εξασφαλίσει μια κυβέρνηση έναντι μιας ψήφου δυσπιστίας σε μια πικρά διαιρεμένη βουλή όπου κανένα κόμμα ή συμμαχία δεν έχει πλειοψηφία.
Όλοι οι υποψήφιοι που κυκλοφορούν ευρέως μέχρι στιγμής έχουν συναντήσει «μπλόκο» από τουλάχιστον μία πολιτική πλευρά.
«Έχουν κολλήσει», δήλωσε πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον Μακρόν, ζητώντας να μην κατονομαστεί και εκφράζοντας θλίψη για το γεγονός πως «κάθε όνομα μπλοκάρεται».
«Κανείς δεν συμφωνεί γύρω από τον πρόεδρο», πρόσθεσε η πηγή, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Μακρόν θα εκπλήξει τους πάντες με μια απροσδόκητη επιλογή.
Τα ονόματα
Η φημολογούμενη κορυφαία επιλογή του Μακρόν, ο βετεράνος κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, εγείρει αντιδράσεις στην αριστερά – που είναι επιφυλακτική ως προς τη συνέχιση των πολιτικών του προέδρου – και στη δεξιά, όπου είναι αντιπαθής στον σημαίνοντα πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Πέρα από τον Μπαϊρού, οι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία περιλαμβάνουν τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζενέβ, τον νυν υπουργό Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού, πιστό στον Μακρόν, και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ζαν Υβ Λε Ντριάν.
Ένα άλλο όνομα που συζητείται στα μέσα ενημέρωσης είναι ο Ρολάν Λεσούρ, πρώην υπουργός Βιομηχανίας, αλλά η υποψηφιότητα του πρώην Σοσιαλιστή κινδυνεύει να πυροδοτήσει τη Δεξιά.
Αυτά «είναι ονόματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια και δεν έχουν σαγηνεύσει τους Γάλλους. Είναι το παρελθόν. Θέλω να κοιτάξουμε το μέλλον», δήλωσε η επικεφαλής των Πρασίνων Μαρίν Ταντελιέ.
«Το γαλλικό κοινό θέλει λίγο ενθουσιασμό, ορμή, φρέσκο άνεμο, κάτι νέο», δήλωσε στο France 2.
Δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κοινό έχει βαρεθεί την κρίση. Λίγο πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων σε μια δημοσκόπηση της Elabe που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη δήλωσαν ότι θέλουν οι πολιτικοί να καταλήξουν σε μια συμφωνία για να μην ανατρέψουν μια νέα κυβέρνηση.
Όμως η εμπιστοσύνη είναι περιορισμένη, με τον ίδιο περίπου αριθμό να δηλώνει ότι δεν πιστεύει ότι η πολιτική τάξη θα μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία.
Σε ξεχωριστή δημοσκόπηση του IFOP, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν φαίνεται ότι έχει 35% στον πρώτο γύρο μελλοντικών προεδρικών εκλογών – πολύ μπροστά από κάθε πιθανό αντίπαλο.
Η ίδια δήλωσε ότι «δεν είναι δυσαρεστημένη» που το ακροδεξιό κόμμα της έμεινε έξω από τις διαπραγματεύσεις γύρω από την κυβέρνηση, δείχνοντας προς το παρόν να επωφελείται από το χάος παρά να υφίσταται την ευθύνη για την ψήφο δυσπιστίας της περασμένης εβδομάδας.
Διαβάστε επίσης