Γαλλία: Νίκη της Λεπέν, αλλά η αριστερά της στερεί την κυβέρνηση – Ο δεύτερος γύρος αναμένεται θρίλερ

Γαλλία: Νίκη της Λεπέν, αλλά η αριστερά της στερεί την κυβέρνηση – Ο δεύτερος γύρος αναμένεται θρίλερ

Την αναμενόμενη ιστορική εκλογική νίκη για τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) των Ζορντάν Μπαρντελλά και Μαρίν Λεπέν καταγράφουν τα πρώτα exit poll που δημοσιεύουν γαλλικά και άλλα ευρωπαϊκά μέσα, με τις εκτιμήσεις όμως να δίνουν πολύ υψηλό ποσοστό και στην δεύτερη δύναμη της πλέον της γαλλικής πολιτικής που δεν είναι άλλο από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP). Το κόμμα του Μακρόν έρχεται τρίτο και καταϊδρωμένο παίρνοντας ρόλο ρυθμιστή για τον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το exit poll του France 2 το RN συγκεντρώνει το 34% της ψήφου, το NFP 28,1%, το Ensemble του Μακρόν 20,3% και οι γκολικοί Ρεπουμπλικανοί 10,2%. Είχαν προηγηθεί άλλα exit poll με μικρές διαφοροποιήσεις στα ποσοστά από βελγικά μέσα, που όμως κάποια εξ αυτών ανέβαζαν το ποσοστό του NFP και πάνω από 30%.

Το εντυπωσιακό στοιχείο της αναμέτρησης είναι πως τα ποσοστά αυτά τα έλαβαν τα κόμματα ενώ οι ψηφοφόροι έσπευσαν στις κάλπες μαζικά (η συμμετοχή θεωρείται ρεκόρ 40ετίας και ξεπέρασε το 65%) μέσα σε ένα ακραίο κλίμα πόλωσης, που προκλήθηκε τόσο από την άνοδο της Ακροδεξιάς όσο και από την απόφαση του Μακρόν να κηρύξει πρόωρες εκλογές τρεις εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές.

Παρά το γεγονός ότι το RN έρχεται πρώτο κόμμα, οι αναλυτές και οι ειδικοί στρέφουν τώρα το βλέμμα τους στον δεύτερο γύρο που εξαιτίας της μοιρασιάς των ποσοστών σε εθνικό επίπεδο φαίνεται ότι θα είναι και ο καθοριστικός. Η ίδια η Λεπέν σε δηλώσεις της λίγο μετά την ανακοίνωση των exit poll ανέφερε ότι στόχος τώρα είναι να πάρει το κόμμα της την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ούτως ώστε ο Ζορντάν Μπαρντελά να είναι ο νέος πρωθυπουργός. Είναι προφανές πως η ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς γνωρίζει ότι με βάση τα exit poll δεν υπάρχει περίπτωση να κυβερνήσει ο εκλεκτός της σε κάποια κυβέρνηση συνεργασίας.

Αυτό συμβαίνει γιατί από τις 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες που διεξήχθησαν σήμερα εκλογές μόνο κάποιες εξ αυτών θα τις κερδίσει το RN με το 51% της ψήφου που απαιτείται για να μην πάει σε δεύτερο γύρο. Στον δεύτερο γύρο και σε τοπικό επίπεδο είναι ήδη ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν πολιτικά παζάρια την εβδομάδα που μεσολαβεί μέχρι την 7η Ιουλίου, στα οποία πολύ δύσκολα οι υποψήφιοι του RN θα καταφέρουν να πείσουν τους ψηφοφόρους του κόμματος του Μακρόν ή των υπολοίπων κομμάτων να τους στηρίξουν ή να πείσουν τους αντιπάλους τους να βγουν εκτός κούρσας (για να είναι εντός πρέπει να έχουν πάρει πάνω από 12% στην περιφέρεια).

Με βάση τα ποσοστά πάντως που έχει λάβει στα exit poll το RN και σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν αναμένεται να καταφέρει να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία που ζητάει η Λεπέν. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι έδρες που θα καταφέρει να πάρει κυμαίνονται από 230 έως 280 έδρες και για να έχει απόλυτη πλειοψηφία χρειάζεται 289.

Διαβάστε επίσης

Σέριφος: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά μετά από ολονύχτια μάχη – Κάηκαν σπίτια και εκκλησίες

Φωτιά στην Πάρνηθα: Βελτιωμένη εικόνα – Drone της Πυροσβεστικής εντόπισε το πύρινο μέτωπο (Video)

Ο Κασσελάκης προκαλεί τον Τσίπρα: Έλα και ανάλαβε και θα είμαι στρατιώτης, αλλιώς στήριξε με χωρίς παιχνίδια

Ερευνα ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Το μεγάλο ξεζούμισμα των μισθωτών κινεί την οικονομία στην Ελλάδα του Μητσοτάκη

Ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα μέσω συνεργατών: «Χυδαιότητα ότι δεν βοήθησε την Αυγή»

Ύδρα: Οι αντιφατικές εκθέσεις της Πυροσβεστικής και τα γενέθλια μιας εκ των κατηγορούμενων από το Καζακστάν

ΕΣΥ σε κατάρρευση: Κατσαρίδες, υγρασία, απαξίωση και εκμετάλλευση στο νοσοκομείο Άμφισσας (Photos)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter