Γαλλία: Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό – Oι εκτιμήσεις και τα εμπόδια

Στη 14η μέρα απεργιακών κινητοποιήσεων κάλεσε το διασυνδικαλιστικό όργανο τους γάλλους εργαζόμενους για να διαμαρτυρηθούν εκ νέου την Τρίτη για τον συνταξιοδοτικό νόμο, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σύντομα. Όλα τα μάτια αυτή την εβδομάδα είναι στραμμένα στην Εθνοσυνέλευση, στην οποία είναι αμφίβολο αν θα έρθει το νομοσχέδιο των Liot που προβλέπει αναστολή της εφαρμογής της μεταρρύθμισης μετά τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, ενώ οι τάσεις για κλιμάκωση του αγώνα διαφέρουν σημαντικά στις «κεφαλές» των εργατικών ενώσεων.

Κλιμάκωση από την κυβέρνηση

Την εβδομάδα αυτή αναμένονται εξελίξεις στο θέμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, μιας και η κυβέρνηση προχώρησε σε κλιμάκωση της έντασης, αφού την Κυριακή 4 Ιουνίου προέβη στην έκδοση του πρώτου διατάγματος που προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 62 στα 64 έτη, για μια κατηγορία ασφαλισμένων. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις έχουν καλέσει την Τρίτη σε νέες κινητοποιήσεις, ενώ από σήμερα (Τρίτη 6/6) έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαμαρτυρίες σε πόλεις όπως η Μασσαλία, με τις γνωστές… «κατσαρολοκρουσίες» σε πλήρη παράταξη.

Εν όψει της μεγάλης συγκέντρωσης την Τρίτη, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι θα επιστρατευτούν 11.000 αστυνομικοί , εκ των οποίων οι 4.000 μόνο στο Παρίσι.

Επίσης, ο Λωράν Νουνιές, επικεφαλής της παριζιάνικης αστυνομίας, είπε ότι θα «επιστρατευτούν» drone για να παρακολουθήσουν τη διαδήλωση, «ειδικά το μαύρο μπλοκ». 


Εκπρόσωποι των εργατικών ενώσεων εκτιμούν ότι ο αριθμός των διαδηλωτών που αναμένεται να κατεβεί στους δρόμους κυμαίνεται ανάμεσα στους 400.000 και 600.000 πολίτες, πολύ μακριά από τα δυο εκατομμύρια που καταγράφηκαν σε παλαιότερες κινητοποιήσεις αλλά σημαντικά μεγάλη αν υπολογίσει κανείς ότι οι κινητοποιήσεις για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση έχουν μπει στον τέταρτο μήνα.

Κινητοποιήσεις με ημερομηνία λήξης;

Διχοστασία, ωστόσο, παρατηρείται στους επικεφαλής των εργατικών ενώσεων, μιας και εκφράζονται διαφορετικές εκτιμήσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Από τη μια πλευρά, ο Λωράν Μπερζέ –μιλώντας στο δίκτυο Europe1- πιστεύει ότι «είναι δίχως αμφιβολία μια από τις τελευταίες μέρες κινητοποιήσεων» απέναντι στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Ο γενικός γραμματέας της Γαλλικής Δημοκρατικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CFDT) συμπλήρωσε, κάπως απαισιόδοξα, ότι «οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι το θέμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, με ένα διάταγμα δημοσιευμένο, γίνεται όλο και πιο περίπλοκο». 


Στην άλλη πλευρά της αισιοδοξίας, η γραμματέας του CGT, Σοφί Μπινέ, ζητά «σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, και στις διαπραγματεύσεις, και πιο συγκεκριμένα στις συνθήκες εργασίας.

 «Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να ψηφίσει την Πέμπτη, ώστε να δώσουν οι βουλευτές τη γνώμη τους για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο». Να σημειωθεί ότι η έγκριση του νόμου δεν έγινε έπειτα από ψηφοφορία στη Βουλή, παρά μετά την επίκληση του περιβόητου Άρθρου 49.3 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι ένας νόμος μπορεί να περνά «φορσέ» από την κυβέρνηση…

Η γραμματέας της Γενικής Εργατικής Συνομοσπονδίας αναφέρεται στο νομοσχέδιο της κοινοβουλευτικής ομάδας Liot (μιας συμμαχίας ανεξάρτητων και βουλευτών από τις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας) που στόχο έχει την αναστολή της εφαρμογής του συνταξιοδοτικού νόμου. Την περασμένη εβδομάδα, η αντιπολίτευση κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τις δημοκρατικές διαδικασίες, αφού η κυβερνητική πλειοψηφία, μετά της βοήθειας των Ρεπουμπλικανών, ακύρωσαν το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου των Liot, στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων, ουσιαστικά εμποδίζοντας την μετάβασή του στο ημικύκλιο της Εθνοσυνέλευσης. 

Εμπόδια για τη συζήτηση

Ένα δεύτερο εμπόδιο έχει ήδη ανακοινωθεί από την Γιαέλ Μπρον-Πιβέ, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και μέλος του κυβερνώντος κόμματος, η οποία έχει πει ότι θα επικαλεστεί το Άρθρο 40 του Συντάγματος, που απαγορεύει σε βουλευτές να καταθέσουν τροπολογίες που μπορούν να επιφέρουν αλλαγές στα δημοσιονομικά μεγέθη.

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της Βουλής, Ερίκ Κοκρέλ (Ανυπότακτη Γαλλία) έχει εκφράσει δημοσίως τη διαφωνία του με την πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης. Η πρωτοβουλία της κεντρώας ομάδας Liot έχει ήδη κριθεί δύο φορές παραδεκτή βάσει του άρθρου 40 του Συντάγματος: από αντιπροσωπεία του γραφείου της Βουλής, όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο και από τον πρόεδρο της οικονομικής επιτροπής, Κοκρέλ, στις 30 Μαΐου. Όμως, οι υπερασπιστές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος βασίζονται σε έναν τρίτο έλεγχο, που επιβάλλεται σε οποιαδήποτε τροπολογία, για να επιτύχουν οικονομική λογοκρισία του κειμένου των Liot.