Δε λέει να κοπάσει η λαϊκή οργή στη Γαλλία, καθώς νέος γύρος μαζικών διαδηλώσεων είναι προγραμματισμένος για την Τρίτη, κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Εμανουέλ Μακρόν με τα συνδικάτα να έχουν απευθύνει κάλεσμα για γενική απεργία, ενώ και η αστυνομία προετοιμάζεται από πλευράς της , κινητοποιώντας τεράστιες δυνάμεις.
Στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τρίτης μετέχουν εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες. Μεταξύ άλλων, η κυκλοφορία των τρένων θα «νεκρώσει» σε ορισμένες γραμμές. Η εναέρια κυκλοφορία θα διακοπεί επίσης για δύο μέρες (Τρίτη και Τετάρτη), λόγω απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε την ακύρωση του 20% των πτήσεων στα αεροδρόμια Παρισιού-Ορλί, Μασσαλίας, Τουλούζης και Μπορντό, ενώ η Εθνική Ομοσπονδία Λιμένων και Αποβάθρων της CGT καλεί τους εργαζόμενους σε 24ωρη απεργία την Τρίτη. Κινητοποιήσεις και στον κλάδο των απορριμμάτων.
Τα συνδικάτα δρομολόγησαν κινητοποιήσεις σε όλες τις «πυρηνικές εγκαταστάσεις, υδραυλικά φράγματα, μονάδες αποθήκευσης αερίου, τερματικούς σταθμούς LNG, βάσεις διανομής και δίκτυα κ.λπ.».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν, πρόκειται να στείλει στο πεδίο 13.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες, εκ των οποίων 5.500 στο Παρίσι, για τη 10η ημέρα κινητοποιήσεων στη χώρα, σύμφωνα με τη Le Monde.
Υπενθυμίζεται πως η επέμβαση της αστυνομίας στις πρόσφατες διαδηλώσεις και η βίαιη καταστολή που επέδειξαν οι αστυνομικές αρχές είναι στο «στόχαστρο» κριτικής όχι μόνο των ΜΜΕ αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Επίθεση Μακρόν στην Αριστερά
Μιλώντας στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Μακρόν κατηγόρησε την Αριστερά και τους ηγέτες της «Ανυπότακτης Γαλλίας» πως θέλουν να «απονομιμοποιήσουν» τους θεσμούς. Ισχυρίστηκε πως υπάρχει ένα πολιτικό σχέδιο για αυτό, υποστηρίζοντας πως το επόμενο βήμα είναι η απονομιμοποίηση του Συνταγματικού Συμβουλίου που καλείται να αποφασίσει για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Επέμεινε επίσης στην ανάγκη να καταδικαστεί «πολύ σθεναρά» η βία. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως οι διαδηλωτές δεν έχουν «καμία σχέση με τις συντάξεις», αλλά το μόνο κοινό τους σημείο είναι «να επιτεθούν στους θεσμούς μας και στις δυνάμεις της τάξης».
Επίσης ο γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα υποχωρήσει στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που αυξάνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από 62, λέγοντας ότι ήταν «αναγκαίο» για τη χώρα να φέρει μια ισορροπία στο «γενναιόδωρο» συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.
Διαβάστε επίσης:
Γαλλία: Μπαράζ συναντήσεων κυβέρνησης – αντιπολίτευσης εν μέσω λαϊκής οργής για το συνταξιοδοτικό
Νέα επεισόδια και συγκρούσεις σε διαμαρτυρία για το νερό στη Γαλλία
Politicο: Η Γαλλία φλέγεται – Επιστρέφουν τα Κίτρινα Γιλέκα;