Γαλλία: Μετά τις εκλογές, τι; – Η επόμενη ημέρα μετά την πρωτιά του Μετώπου και τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Γαλλία: Μετά τις εκλογές, τι; – Η επόμενη ημέρα μετά την πρωτιά του Μετώπου και τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Η πρωτιά του Νέου Λαϊκού Μετώπου στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία έβαλε «φρένο» στις βλέψεις της ακροδεξιάς παράταξης Λεπέν, σημειώνοντας μία ιστορική νίκη. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, συμμαχία της γαλλικής Αριστεράς, ανέτρεψε τα προγνωστικά και τις δημοσκοπήσεις και θα λάβει από 184 έως 186 έδρες, η παράταξη Μακρόν από 160 έως 162 ενώ η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν από 141 έως 143.

Παρά το «μπλόκο» της ακροδεξιάς, η κατάσταση όσον αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης παραμένει ρευστή. Η παράταξη Μελανσίν, όπως δήλωσαν όλοι οι ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στον συνασπισμό, πρέπει να λάβει και θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν δεν καταφέρει να σχηματίσει κάποια κυβέρνηση συνεργασίας (άγνωστο με ποιον) ο νικητής των εκλογών θα πρέπει να προσπαθήσει να κυβερνήσει μέχρι τις επόμενες εκλογές με μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ανάλυση για την επόμενη ημέρα των εκλογών στη Γαλλία έκανε ο Guardian, παρουσιάζοντας τα δεδομένα, αλλά και τα σενάρια. «Ένα κοινοβούλιο σε αδιέξοδο με τρία αντίπαλα μπλοκ και χωρίς παράδοση συνεργασίας», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, τονίζοντας ότι το γαλλικό Σύνταγμα απαγορεύει τη διεξαγωγή νέων εκλογών τουλάχιστον για έναν χρόνο. 

Διαβάστε σχετικά: Γαλλία: Ιστορική πρωτιά για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – Πόσες έδρες καταλαμβάνουν Μελανσόν, Μακρόν και Λεπέν

Οι ελπίδες του Νέου Λαϊκού Μετώπου

«Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πρωτιά της Λεπέν, αλλά κόντρα σε όλα η συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου είναι πλέον η μεγαλύτερη δύναμη στο γαλλικό κοινοβούλιο. Απέχει όμως πολύ από τις 289 έδρες που απαιτείται για την πλειοψηφία.  Ο Μελανσόν έδωσε μήνυμα στον Μακρόν να διορίσει πρωθυπουργό από τη Συμμαχία, εφαρμόζοντας επίσης το πρόγραμμά τους. Πάντως, μην έχοντας την πλειοψηφία, το Μέτωπο θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί», γράφει ο Guardian.

«Το γαλλικό Σύνταγμα δίνει το δικαίωμα στον Μακρόν να επιλέξει όποιον θέλει για πρωθυπουργό. Όμως, επειδή το κοινοβούλιο μπορεί να επιβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησης, πάντα η κεφαλή του κράτους επιλέγει πρόσωπο που χαίρει αποδοχής. Πρακτικά θα έπρεπε να είναι ένα πρόσωπο από τη νικήτρια Συμμαχία, αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι ορατό το ενδεχόμενο συνεχών ψήφων δυσπιστίας τόσο από την κεντροδεξιά, όσο και από την ακροδεξιά».

Διαβάστε επίσης: «Ουφ»: Το ιστορικό πρωτοσέλιδο της Liberation για τις γαλλικές εκλογές (Photo)

Μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας;

«Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε πολλές χώρες της ΕΕ, η Γαλλία δεν έχει “εμπειρία” σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού. Αρκετά πρόσωπα της Κεντροαριστεράς έχουν προτείνει αυτή τη λύση βλέποντας το αδιέξοδο.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν το Μέτωπο θα κάνει υποχωρήσεις, αλλά και το τι θα αποφασίσει το κόμμα Μελανσόν. Το μήνυμα που έχει δοθεί είναι ότι θα μπει στην κυβέρνηση για να εφαρμοστούν οι πολιτικές του. Οι Κεντρώοι από την πλευρά τους έχουν δηλώσει απρόθυμοι για συμμαχία με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιθανή μία συμμαχία μεταξύ Μακρόν, Σοσιαλιστών, Πρασίνων, αλλά είναι πολύ νωρίς για βεβαιότητες. Σημειώνουν δε ότι μπορεί αρχικά να είναι εφικτός ένας κυρίαρχος συνασπισμός, φαντάζει δύσκολο να μακροημερεύσει λόγω των εκ διαμέτρου αντίθετων θέσεων σε καίρια ζητήματα όπως το φορολογικό και οι συντάξεις», επισημαίνει ο Guardian.

Το σενάριο κυβέρνησης τεχνοκρατών

«Μία από τις προτάσεις του, απερχόμενου πλέον, πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ είναι ότι τα πρώτα κόμματα θα μπορούσαν να συμμαχήσουν ώστε να ψηφιστούν μεμονωμένα νομοσχέδια, κάτι που έπραξε στο παρελθόν και ο Μακρόν, ιδιαίτερα από το 2022 και έπειτα χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Στο μυαλό του Μακρόν θα μπορούσε να είναι και το ενδεχόμενο διορισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών αποτελούμενη από οικονομολόγους, ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους, διπλωμάτες και ηγέτες συνδικάτων», αναφέρει ο Guardian, κλείνοντας την ανάλυσή του με τη διαπίστωση ότι η Γαλλία εισέρχεται σε μία περίοδο πυρετωδών πολιτικών διαβουλεύσεων…

Διαβάστε επίσης:  Δύο κόμματα σε ένα η ΝΔ – Οι ομάδες και οι εσωκομματικές συγκρούσεις που κορυφώνονται

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter