Γαλλία: Μεγάλη απεργία σε αεροδρόμια και σιδηροδρόμους παραλύει τα ταξίδια

Γαλλία: Μεγάλη απεργία σε αεροδρόμια και σιδηροδρόμους παραλύει τα ταξίδια

Τα αεροδρόμια των Παρισίων και οι σιδηρόδρομοι της χώρας αναμένεται να παραλύσουν από την πενταήμερη απεργία που έχει ανακηρυχθεί και ξεκινά από την Πέμπτη 1η Ιουλίου. Η απεργία αυτή θα λάβει χώρα εν μέσω της πρώτης μεγάλης φυγής για διακοπές μετά το άνοιγμα της χώρας.

 

Ο λόγος για την απεργία είναι η απόφαση της διοίκησης των αεροδρομίων να μην αποσύρει το σχέδιό της για προσαρμογή προς τα κάτω των συμβάσεων εργασίας των υπαλλήλων: προβλέπεται μείωση στις αμοιβές των εργαζομένων μέχρι και 20% καθώς και περικοπές ορισμένων μπόνους. Επίσης, όσοι υπάλληλοι αρνηθούν τις μειώσεις, υπάρχει η δυνατότητα να απολυθούν. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της διεύθυνσης του ομίλου ADP, που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια Ορλί και Σαρλ ντε Γκωλ, και των συνδικάτων δεν οδήγησαν πουθενά. Μέχρι στιγμής, η διεύθυνση αρνείται να αποσύρει το σχέδιό της. Η 1η Ιουλίου είναι και η πρώτη ημέρα εφαρμογής του πράσινου διαβατήριου, επομένως η απεργία θα εμποδίσει την ελεύθερη μετακίνηση των εμβολιασμένων γάλλων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, τρία συνδικάτα εργαζομένων στους σιδηρόδρομους ταχείας μεταφοράς Ouigo έχουν καλέσει σε απεργία το σαββατοκύριακο, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων (CGT) για εθνική απεργία στους σιδηροδρόμους. Αυτή η απεργία αφορά όλη την Εθνική Εταιρεία Γαλλικών Σιδηροδρόμων (SNCF) κι επομένως θα επηρεάσει τα δρομολόγια από και προς όλη την επικράτεια. Τα τρία συνδικάτα, Unsa-Ferroviaire, CFDT-Cheminots, και SUD-Rail πήραν αποστάσεις από την δράση της CGT, προτρέποντας τους εργαζομένους να μην στηρίξουν μια «πολυσυλλεκτική απεργία». Ανάμεσα στα αιτήματα της CGT είναι αύξηση μισθών και ο τερματισμός της εξωτερικής ανάθεσης (outsourcing) στην οποία προβαίνει η SNCF.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter